Het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2021, houdende het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer: instellen van snelheidszones met zonale geldigheid '30' en '50' en '70' (geen zone) in Steenokkerzeel.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 mei 2021, houdende goedkeuring van het verslag van het politieoverleg van 20 april 2021 waarin onder andere - punt 1 - werd besproken om in het centrum van Steenokkerzeel een vaste zone 30 in te stellen. De variabele zone 30 zal dus vervangen worden door permanente borden. Tevens zal deze zone worden uitgebreid tot aan het kruispunt Mulslaan / Dijkstraat en in de Van Frachenlaan tot en met de kerkhofmuur.
De bijgevoegde plannen met aanduiding van de snelheidszones.
Een afschrift van dit besluit zal overgemaakt worden aan de politiezone Kastze.
Een afschrift van dit besluit zal overgemaakt worden aan de buurgemeenten Zemst, Kampenhout, Zaventem, Vilvoorde en Kortenberg.
Het aanvullend reglement is geheel of gedeeltelijk van toepassing op gewestwegen en/of wegen bedoeld in artikel 6 van het decreet betreffende de aanvullende reglementen.
Het aanvullend reglement bevat maatregelen over volgende gewestwegen: Haachtsesteenweg, Tervuursesteenweg en Vilvoordsesteenweg.
De aanpassing ten opzichte van het reglement goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 februari 2021 betreft enkel gemeentewegen, namelijk de zone 30 in het centrum van Steenokkerzeel.
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976, waarbij de minimumafmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het decreet van 16 mei 2008, betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeertekens.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009, betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Jan Van hoof stelt voor om dit agendapunt te verdagen omdat de voorgestelde snelheidsregimes talloze tegenstrijdigheden en zelfs onjuistheden bevatten. Hetgeen volgt is ingegeven vanuit bekommernissen als verkeersveiligheid, duidelijkheid, logica.
1. Afgaande op het plan “Zone 30 centrum Melsbroek” is het opmerkelijk dat heel Melsbroek “groen” gekleurd wordt, behoudens:
a. Perksesteenweg vanaf de Tervuursesteenweg tot net voor Hof ten As: oranje.
b. Steenwagenstraat richting Machelen tot iets na de Wylder; oranje (hier vallen ook de Rozenlaan en de Batavialaan onder).
2. Vanuit deze vaststelling de volgende vragen/voorstellen omtrent het bedoelde plan:
3. Betreft de plannen “Zone 30 centrum Perk”, “Zone 50 Perk”, “Zone 50 Huinhoven” en “Zone 50 Walenbaan”, hebben we de volgende vragen/opmerkingen/voorstellen:
a) Waarom wordt Perk niet groen gekleurd, behoudens de Tervuursesteenweg (zie verder), de Kampenhoutsesteenweg (zie verder) en de Vilvoordsesteenweg (zie verder)? Waarom kan dat voor Melsbroek wel ?
b) Niet alleen de woonwijken lenen zich niet tot een 50 km-zone maar er zijn ook nog de: Walenbaan, Huinhovenstraat, Sasweg, Teniersstraat, Hondenbergweg, Pastoriestraat, Breemstraat, Molenstraat, … . De Walenbaan en de Hondenbergweg zijn overigens fietsstraten, hetgeen impliceert dat er een maximumsnelheid van 30km/u geldt.
c) Waarom blijft de Tervuursesteenweg blauw gekleurd vanaf de bocht ter hoogte van de Sint Jannekensstraat tot aan de lichten in Wambeek ? Dit terwijl de Vilvoordsesteenweg, de Kampenhoutsesteenweg, de Perksesteenweg oranje worden gekleurd. Bovendien blijft het absurd een zeer korte oranje strook te voorzien om dan naar een blauwe zone over te schakelen. Voorstel: Tervuursesteenweg oranje inkleuren vanaf de bocht na de Sint-Jannekensstraat tot aan de lichten in Wambeek.
d) De inkleuring van de Tervuursesteenweg vanaf de lichten ter hoogte van de Kampenhoutsesteenweg, richting Elewijt, is niet duidelijk. Afgaande op de plannen is het stuk tussen de Kampenhoutsesteenweg en de Pastoriestraat oranje ingekleurd. Vanaf de Pastoriestraat begint zonder onderbreking de blauwe zone. Dit klopt niet met de realiteit: er zijn immers twee oranje zones. Waarom worden deze zones niet behouden ? Meer zelfs: waarom wordt de Tervuursesteenweg niet helemaal Zone 50 (cfr. Kampenhoutsesteenweg, Vilvoordsesteenweg, Perksesteenweg, Kortenbergsesteenweg, …) ?
e) Ter info aangaande de Tervuursesteenweg: op 20 mei ll. werd ter hoogte van de Sint Jannekensstraat het volgende vastgesteld qua bewegingen in de twee richtingen (in een periode waar thuiswerkverplichting nog in voege is): 2 vrachtwagens, 20 bussen van De Lijn, 53 bestelwagens, 590 personenwagens en moto’s, 53 fietsers, 9 wandelaars … .
4. Betreft de plannen “Zone 50 Zonnebos”, “Zone 50 Groenveld” en “Zone 30 centrum Steenokkerzeel, hebben we de volgende vragen/opmerkingen/voorstellen:
a) Ook hier de vraag: waarom slechts een zeer beperkte groene zone ? Waarom wordt er in het Zonnebos en het Groenveld niet duidelijk gemaakt dat 50 km per uur niet kan?
b) Het is opvallend dat de Van Frachenlaan bijna volledig groen wordt gekleurd, behoudens twee relatief korte stukken. Waarom ?
c) Het is eveneens opvallend dat er op het plan links van de Van Frachenlaan enkel een miniem stukje van de Prooststraat en van de Keizerinlaan worden groen gekleurd. De toegang van de Prooststraat ter hoogte van de Tervuursesteenweg (VBS Ter Ham) is niet toegankelijk voor voertuigen. Waarom worden de eigenlijke woonwijken niet opgenomen in een 30-zone ?
d) Hetzelfde voor Humelgem: hier wordt zelfs geen enkele Zone 30 voorzien. Waarom?
Schepen Wim Mombaerts antwoordt als volgt:
Jan Van hoof zal zich onthouden omdat hij een globaal plan verkeersveiligheid wil voor de hele gemeente, niet alleen voor gedeelte. Hij ziet af van zijn vraag tot verdaging.
Ann Goovaerts zal zich in dezelfde zin onthouden.
3. In de zone Huinhoven begrensd door:
- Huinhovenstraat ter hoogte van het kruispunt met de Peeterslaan en ter hoogte van de grens met Vilvoorde
- Kerselaerestraat ter hoogte van het kruispunt met de Peeterslaan
- Kerselaerestraat ter hoogte van het kruispunt met de Tenierslaan
worden volgende maatregelen met zonale geldigheid ingesteld:
Dit wordt gesignaleerd door:
4. In de zone Walenbaan begrensd door:
- Walenbaan nr. 75. In de zone Groenveld begrensd door:
- Groenveldlaan ter hoogte van kruispunt met de Tervuursesteenweg (doodlopende verkaveling)10. Op de Haachtsesteenweg vanaf het begin van de afslagstrook (N21) naar de Luchthavenlaan (N211) geldt:
- het is verboden voor bestuurders sneller te rijden dan 50 km per uur
- de reglementering heeft enkel betrekking op de uitrit rechts van de rijbaan die in rijstroken is verdeeld.
Dit wordt gesignaleerd door:
11. Volgende aanvullende reglementen worden opgeheven:
12. Dit aanvullend reglement wordt ter goedkeuring overgemaakt aan het Vlaams Huis via het Loket voor Lokale Besturen.