Terug
Gepubliceerd op 26/02/2024

Notulen  Gemeenteraad

do 25/01/2024 - 20:00 raadzaal
  • Openbaar

    • notulen

      • Goedkeuring notulen vorige zitting.

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de vorige zitting.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
        Onthouders: Gilbert Jaspers, Griet Deroover
        Resultaat: Met 18 stemmen voor, 2 onthoudingen
        besluit

        De gemeenteraad keurt het verslag van de vorige zitting goed.

    • omgeving

      • Advies op project-MER PR-3448 - Hervergunning activiteiten Brussels Airport Company

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Vraag tot advies op project-MER PR-3448, uiterlijk tegen 10/01/2024.

        feiten, context en argumentatie

        De huidige milieuvergunning van Brussels Airport Company (BAC) voor de drie start- en landingsbanen (rubriek 57) is geldig tot 8 juli 2024. Brussels Airport Company (BAC) heeft een aanvraag tot hernieuwing ingediend bij de Vlaamse overheid. De aanvraag bevat een project-MER (PR3448). Het Team Omgevingseffecten - Milieueffectrapportage dient dit project-MER nog goed te keuren tijdens de omgevingsvergunningsprocedure die lopende is. Er wordt advies gevraagd aan de gemeente. Het advies dient ten laatste 10 januari 2024 bezorgd te worden.

        juridische overwegingen

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
        Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

        adviezen en visum

        De gemeentelijke milieudienst heeft verschillende opmerkingen op het project-MER en de disciplines behandeld in het project-MER en geeft een ongunstig advies op het project-MER. Deze opmerkingen worden hieronder per discipline besproken.

        Projectbeschrijving, mogelijke alternatieven en algemene methodologische aspecten

        • In het MER worden vanuit het projectvoornemen geen uitvoerings- of inrichtingsalternatieven naar voren gebracht. Het afbouwen van het aantal vluchten is volgens het MER geen doelstelling op zich en dergelijk scenario wordt dan ook niet als uitvoeringsalternatief beschouwd. In het MER geeft men echter bij verschillende disciplines aan dat exploitatiebeperkingen significante effecten kunnen hebben. Het afbouwen van het aantal (nacht)vluchten dient als uitvoeringsalternatief onderzocht en opgenomen te worden in het MER.
        • In het MER wordt geen enkele vorm van exploitatiebeperking onderzocht, hoewel men aangeeft dat deze exploitatiebeperkingen significante effecten kunnen hebben. Men geeft aan wanneer men exploitatiebeperkingen als milderende maatregel zou weerhouden het negatieve effect hiervan op de werking van de luchthaven (en de luchtvaartmaatschappijen), het openbaar belang ervan en hun socio-economische rol voor het land navenant is. Er wordt echter niet aangetoond wat de economische gevolgen zijn t.g.v. exploitatiebeperkingen. Uit het rapport Impactanalyse van vliegbeperkingen voor Brussels Airport opgesteld door Transport en Mobility Leuven dd.17/11/2023 blijkt dat door het verbieden van nachtvluchten het aantal jobs op korte termijn met 8% zal dalen maar dat de impact op lange termijn op de directe en indirecte werkgelegenheid klein is: -0.1 tot -0.2 % van de totale tewerkstelling. Aan het MER dient een studie toegevoegd te worden die de economische impact t.g.v. het invoeren van exploitatiebeperkingen onderzoekt.
        • In het MER geeft men aan dat de vliegbewegingen niet gelijk gespreid over de dag voorkomen. Kenmerkend is het optreden van twee pieken in het vliegverkeer: één in de ochtend en één in de avond. In het MER dient men een betere spreiding van bewegingen over de dag te onderzoeken.
        • Het studiegebied wordt afgebakend per discipline. Voor de disciplines water, bodem en klimaat wordt het projectgebied gekozen als studiegebied (met beperkte uitbreiding). Het is aangewezen om voor deze disciplines de volledige gemeente Steenokkerzeel mee in beschouwing te nemen.


        Mobiliteit

        • Op p.5-29 in het MER wordt aangegeven dat 8% van de passagiers op een andere manier naar de luchthaven komt, waaronder 49.440 passagiers te voet. Deze modal split is gebaseerd op de resultaten van een maandelijkse bevraging van een statistisch relevante steekgroep van passagiers. Op jaarbasis in 2019 zouden 1,7 miljoen passagiers op een ander manier (fiets/te voet) naar de luchthaven komen. Dit lijkt een overschatting van het aantal passagiers dat te voet komt. De gebruikte methode om de modal split te bepalen lijkt niet betrouwbaar. Enkel met correcte cijfers krijgt men een correct beeld van de modal split.
        • In het MER is opgenomen “Om de scenario’s met modal shift te bewerkstelligen zijn de acties zoals beschreven in het sustainable airport mobility plan cruciaal.” Het sustainable airport mobility plan moet mee opgenomen worden in het MER.
        • Het streefdoel van BAC is max. 50% autogebruik tegen 2040. De garanties voor modal shift worden te weinig belicht in het MER.
        • Er moeten maatregelen gezocht worden om het aantal verkeersbewegingen terug te dringen.
        • Door de geplande groei tegen 2032 zou de totale verkeersgeneratie (auto’s en zwaar verkeer samen) tijdens de spitsuren toenemen van ca. 5100 pae/u in de ochtendspits en 5700 pae/u in de avondspits van 2019 naar respectievelijk 5800 en 7000 pae/u in 2032. Uit het MER blijkt dat op macroniveau het luchthavenverkeer weinig tot geen merkbare impact heeft op de doorstroming (effectscore 0 tot -1). De verkeersvraag op R0 is namelijk zo groot dat deze ook zonder luchthaven al tegen zijn capaciteitsgrenzen aanloopt. Op de lokale ontsluitingspunten van de luchthaven is er volgens het MER uiteraard een sterke toename van de belasting te verwachten, maar met verzadigingsgraden onder de 80% blijft de doorstroming op zich erg aanvaardbaar. De effecten van luchthavenverkeer worden geminimaliseerd. Er dient een diepgaandere studie naar de effecten van de verkeerstoename op de gemeente en de oplossingen hiervoor uitgevoerd te worden.
        • Om de toekomstig verwachte reizigers- en personeelstoename op te vangen zet de luchthaven zowel in op modal shift als op een (beperkte) verhoging van het eigen parkeeraanbod onder de vorm van een nieuwe parkeergebouw (P30) tegen 2025. Het realiseren van modal shift staat haaks op oprichting extra parkeergelegenheid. Nieuwe parkeerplaatsen zullen zorgen voor bijkomend autoverkeer. Het effect hiervan is onvoldoende opgenomen in het MER. Daarnaast geeft men aan indien, dit extra parkeeraanbod er niet komt, dat het huidige eigen parkingaanbod vermoedelijk niet zal volstaan om de toekomstig verwachte toename van de parkeerbehoefte van reizigers en personeel te kunnen opvangen. Gelet op het reeds groeiende aanbod aan luchthavenparkings op de private markt is de kans zeer groot dat deze leemte zichzelf opvult. In het geval de private markt niet volgt met de toegenomen vraag, hangt de impact in sterke mate af van het handhavingsbeleid van de omliggende gemeenten. Men kan de parkeerproblematiek niet zomaar afwentelen op openbaar domein, noch verwijzen naar andere actoren als oplossing voor de verwachten negatieve effecten.
        • De sterke toename in vrachtverkeer zal de vraag naar vrachtwagenparkeerplaatsen in de (ruimere) omgeving van de luchthaven nog meer doen stijgen. In het MER wordt daarentegen geen inschatting gemaakt van de bijkomende parkeervraag van vrachtwagens ten gevolge van de toename in vrachtverkeer (+43%). Het gebrek aan gegevens over de huidige situatie (onder meer door invoering tijdslot systeem truckparking P72) betekent niet dat er geen inschatting kan gemaakt worden van de huidige en toekomstige parkeervraag. De effecten van de parkeerdruk als gevolg van de luchthaven worden geminimaliseerd en dienen een negatieve effectscore te krijgen.
        • In het MER bij de discipline mobiliteit wordt maar een milderende maatregel voorgesteld. Daarnaast zijn er een aantal aanbevelingen waarbij voornamelijk verwezen wordt naar andere actoren. De bijdrage van BAC is (te) beperkt.
        • Er is een diepgaandere analyse nodig over de verkeerstoename in en langs onze gemeente (sluipverkeer).
        • Er dient onderzoek gedaan te worden naar het transport van goederen per trein i.p.v. per vrachtwagen om op deze manier het vrachtwagentransport te verminderen.

         

        Geluid

        • In het MER is onderstaande samenvatting van de beoordeling van de effecten t.o.v. de referentiesituatie opgenomen (p. 6-123). De effecten in de huidige situatie en toekomstscenario krijgen een score -2. Er dient noodzakelijkerwijs gezocht te worden naar milderende maatregelen, eventueel te koppelen aan de langere termijn. Bij het ontbreken ervan dient dit gemotiveerd te worden. Milderende maatregelen worden voorgesteld, maar een beperkt aantal maatregelen worden weerhouden. Een aantal weerhouden maatregelen zit reeds vervat in het toekomstscenario. De effectscore blijft echter -2. Er moeten milderende maatregelen onderzocht en voorgesteld worden die de hinder van luchtgeluid beperken. Het effect van exploitatiebeperkingen dient onderzocht te worden. In het MER geeft men ook aan dat exploitatiebeperkingen een significante impact hebben op geluidsbelasting.

         

        • Er wordt geen rekening gehouden met de frequentie van overvluchten over alle gebieden. Het invoeren van stillere vliegtuigen kan wel de gemiddelde Lden-waarde verminderen maar samen met een verhoging van het aantal bewegingen leiden tot een hogere frequentie van overvluchten en de hinder hiervan voor de omwonenden.
        • Zowel voor APU/GPU als voor het proefdraaien en taxiën blijft men zich baseren op gemiddelde Lden waarden. Het zijn vooral de piekwaarden die hier veel belangrijker zijn en waarmee er dient rekening gehouden te worden in het MER. Het grondlawaai wordt geminimaliseerd in het MER.
        • Onder discipline geluid wordt het effect van de heraanleg van de taxiweg (November) niet besproken. Dit is een taxiweg die parallel met de Haachtsesteenweg wordt aangelegd vooral voor cargodoeleinden (optimalisaties 16, 20 en 21). Dat zorgt er voor dat vrachtvliegtuigen dichter bij de kern van Melsbroek en Steenokkerzeel (Wambeek) zullen taxiën. Een grondige analyse van de effecten van de aanleg van de taxiweg parallel met de Haachtsesteenweg is nodig.
        • Volgens de milieuadviesraad van Steenokkerzeel moet er een betrouwbare modellering komen van de meting van het geluid en het aantal sterk gehinderden, die door een onafhankelijke instantie kan getoetst worden.
        • De nieuwe proeflocatie wordt van een absorberend geluidsscherm voorzien (U-vormig) met een minimale hoogte van 15 m. De dimensies en oriëntering van het scherm dienen nog bepaald te worden. Dit had al mee onderzocht moeten worden in het MER. De gemeente wenst bovendien ook meer duidelijkheid over wanneer het geluidscherm zal geplaatst worden.

         

        Lucht

        • Uit het MER blijkt dat er belangrijke negatieve effecten zijn voor NOx / NO2, EC en UFP. De belangrijkste emissiebron is vliegverkeer. In het MER haalt men aan dat op basis van de emissies de focus m.b.t. de milderende maatregelen best ligt op verminderen emissies m.b.t. vliegverkeer. Een aantal maatregelen worden voorgesteld en weerhouden maar deze hebben weinig tot geen impact op de emissies afkomstig van het opstijgen van vliegtuigen. Uit onderstaande tabel uit het MER blijkt dat er na het nemen van mitigerende maatregelen een stijging is van NOx bij take-off en climbout maar ook bij approach.

         

         

        Vooral de vertrekfase (take off grond, take off lucht tot 1.000 voet, en climb-out tussen 1.000 en 3.000 voet) is belangrijk voor de (vliegtuig)emissies. In 2019 zijn deze 3 fases goed voor 581 ton NOx-emissie per jaar (d.i. 58% van het totaal van alle emissiebronnen op/van/naar de luchthaven incl. wegverkeer) en in 2032 zijn deze 3 fases goed voor 706 ton NOx-emissie per jaar (d.i. 65,5% van het totaal van alle emissiebronnen op/van/naar de luchthaven incl. wegverkeer (zie ook onderstaande figuren uit het MER). Het streven naar minder hinder is onvoldoende onderzocht in het MER. Er wordt aangehaald dat een grote beperking van het aantal vliegbewegingen in principe nodig is volgens het beoordelingskader om de impact te reduceren. Dit wordt echter niet meegenomen. Het effect van exploitatiebeperkingen dient onderzocht te worden.

         

         


        Bodem

        • Er zullen een aantal optimalisatie-ingrepen uitgevoerd worden. Er wordt in kader van deze optimalisatie-ingrepen in totaal voorzien in 413.000 m² bijkomende verharding. Met deze bijkomende verharding betekent dit dat de verhardingsgraad stijgt van ca. 40 % naar 43 %. Dit betreft 41,3 ha bijkomende verharding en niet 4,1 ha waarvan op verschillende plaatsen in het MER sprake is. 41,3 ha bijkomende verharding op 500 ha bestaande verharding betreft een uitbreiding met 8,2% of bijna 10%. De effecten op bodem ten aanzien van de realisatie van de optimalisatie-ingrepen worden als verwaarloosbaar (0) beoordeeld. De effecten van de verhardingen als gevolg van de optimalisatie-ingrepen worden geminimaliseerd. Bijkomende verharding is altijd negatief. De gemeente eist ook dat de bijkomende verharding gecompenseerd wordt.

         

        Water

        • Aangezien de toename in verharde oppervlakte volgens het MER eerder beperkt is ten aanzien van de reeds aanwezige verharde oppervlakten, worden de effecten op de discipline water ten aanzien van de realisatie van de optimalisatie-ingrepen als beperkt beoordeeld. De effecten van de verhardingen als gevolg van de optimalisatie-ingrepen worden geminimaliseerd. Er wordt in het kader van de optimalisatie-ingrepen voorzien in een uitbreiding van 413.000 m² verharding. Dit betreft 41,3 ha en niet 4,1 ha waarvan op verschillende plaatsen in het MER sprake is. 41,3 ha bijkomende verharding op 500 ha bestaande verharding betreft een uitbreiding met 8,2% of bijna 10%. De effecten op water zijn aanzienlijk. Bovendien wordt geen rekening gehouden met de klimatologische wijzigingen (toenemende regenintensiteiten). Het globale afwateringsysteem dient opnieuw gedimensioneerd te worden rekening houdend met zowel de wijzigende klimatologische omstandigheden (bij geen uitbreidingen van de verhardingen) als met de bijkomende extra verhardingen. De lozing van hemelwater op de ontvangende waterlopen moet begrensd worden i.f.v. de afvoercapaciteit van het gehele stroomgebied van de Barebeek, in uitbreiding van de sturing op peilpunten enkel op grondgebied Steenokkerzeel, dit om afwaartse overstromingen te voorkomen. De bijkomende buffereisen moeten op eigen terrein kunnen worden voldaan. De buffercapaciteit van de wachtbekkens dient hieraan aangepast te worden of de verdere uitbreiding van de verharde oppervlakte dient geweigerd te worden.
        • In het MER wordt aanbevolen om in te zetten op afkoppeling van hemelwaterstromen, hergebruik en infiltratie. De gemeente wenst dat men de haalbaarheid omtrent het ter beschikking stellen van opgevangen hemelwater voor omliggende luchthavengemeenten (onder meer voor groenonderhoud) onderzoekt (bv. voor het begieten van plantsoenen in droogteperiodes).
        • In het MER wordt vermeld dat de afwaartse waterlopen waarop geloosd wordt, namelijk de Lelle- en Leibeek en de Lopende beek, niet gecategoriseerd zijn als lokaal waterlichaam. Zowel de Lopende beek als de Lelle- en Leibeek worden in de stroomgebiedbeheerplannen gecategoriseerd als lokaal waterlichaam van de 2e orde. De kwaliteitsnormen toegekend aan deze categorie van waterlichaam dienen gerespecteerd te worden.

         

        Biodiversiteit

        • In het MER wordt de aanpak beoordeling stikstofdepositie uitgesplitst in een verduidelijking van de stikstofuitstoot in relatie tot de ontwerp-PAS en het voorstel van decreet over de PAS dd. 27/07/2023 enerzijds en de stikstofuitstoot in relatie tot een ongewijzigd beleid voor 2030 (BAU203024) anderzijds. Op 14 november 2023 bereikte de Vlaamse Regering samen met de meerderheidsfracties van het Vlaams Parlement een akkoord over de terugdringing van de stikstofuitstoot in Vlaanderen, in reactie op het eerdere advies van de Raad van State. Het voorstel van decreet over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van 27 juli 2023 zal aangepast worden. Het MER dient aangepast te worden aan de recente wijzigingen.
        • In het toekomstscenario PAS- G8 uit het PAS – programma zijn er verschillende extra maatregelen (niet gerelateerd aan luchtvaart) opgenomen naar verdere afbouw van de stikstofuitstoot. Dit toekomstscenario PAS-G8 houdt ook rekening met de uitstoot van de luchtvaartsector, waarin een mogelijke groei van de luchtvaartsector meegerekend is. In de PAS wordt binnen de geplande reducties steeds rekening gehouden met ca 1.494 ton NOX uitstoot ten gevolge van Brussels Airport. Maar Brussels Airport vult, vanuit de berekeningen van het MER hervergunning BAC, slechts een deel van dit aandeel uitstoot in (max. uitstoot van 1.077 ton NOx voor scenario BAC_1300). Aldus zijn de emissies zoals meegenomen in de PAS duidelijk hoger. De dalende trend van de stikstofemissies / deposities die ingezet is en vooropgesteld wordt door het PAS kader zal niet gehypothekeerd worden door voorliggend project, integendeel de deposities van voorliggend project zijn gunstiger dan in het PAS kader besproken en beoordeeld. Bijgevolg wordt in het MER, volgend uit de PAS-G8 en de hieruit gunstig beoordeelde passende beoordeling, geoordeeld dat voorliggend dossier geen betekenisvol effect veroorzaakt op vlak van stikstof. De gemeente vindt dit weinig ambitieus. Uit het MER blijkt dat er ten gevolge van de exploitatie van de luchthaven relevante bijdrages zijn aan de kritische depositiewaarde voor stikstof. In de omliggende Natura 2000 gebieden zijn er verschillende habitatvlekken/zones waar de bijdrage 5 à 9 % bedraagt van de KDW. BAC rekent echter met reductie bereikt in andere sectoren en profiteert hiervan, terwijl ze verder inzetten op groei. Er worden geen extra milderende maatregelen voorgesteld en weerhouden, enkel herneming van de maatregelen in de discipline lucht. Dit is te beperkt.
        • In de ruimere omgeving van de luchthaven zijn er verschillende bos- en natuurgebieden aanwezig met ruimere faunaelementen. Ten oosten van de luchthaven is er een akkervogelgebied aanwezig (het “Groot Veld”). Deze zone is meegenomen binnen het SBP-akkervogels. Op de luchthaven is een Bird Control Unit actief. Binnen de contouren van de luchthaven wordt avifauna actief geweerd i.f.v. vliegveiligheid; om aanvaringen / incidenten tussen vogels en vliegtuigen te vermijden. Ook bepaalde zoogdieren zoals konijnen, hazen of vossen worden actief bestreden op de site van de luchthaven. Sinds 1 september 2009 is het Soortenbesluit van kracht. Het is een allesomvattend besluit dat de bescherming van zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën, ongewervelde dieren, planten, korstmossen en zwammen regelt. Bird Control Unit van de luchthaven beschikt over een afwijking op dit besluit. In het MER dient toegevoegd te worden wat het resultaat is van de ontheffing(en) in de afgelopen jaren. Wat en hoeveel fauna wordt er gedood en wat het effect is daarvan. Dit is nodig om het SBP-akkervogels rondom de luchthaven te evalueren.

         

        Mens – ruimtelijke aspecten

        • Globaal gezien wordt het effect ten aanzien van de ruimtebeleving als gevolg van de aanwezigheid van Brussels Airport negatief beoordeeld (-2)”. Volgens het beoordelingskader dient er hier gezocht te worden naar mitigerende maatregelen.

         

        Mens en gezondheid

        • Uit het MER blijkt dat de achtergrondconcentratie voor een aantal polluenten aanzienlijk is. De GAW voor NO2 en PM2,5 wordt in 2019 t.h.v. het grootste deel van de bevolking van het modelgebied van het luchtmodel overschreden, maar dankzij de verschoning van het wagenpark en de afname van de achtergrondconcentraties daalt dit percentage tot minder dan 10% in 2030. De negatieve effecten worden andermaal gecompenseerd door maatregelen uitgevoerd door anderen. BAC neemt hier zelf geen verantwoordelijkheid, ook al zijn de negatieve effecten van het project grotendeels gekoppeld aan de emissies van het vliegverkeer.
        • In het MER wordt vermeld dat in principe milderende maatregelen gezocht moeten worden voor de gezondheidseffecten van zowel de NO2-emissies als het luchtgeluid van het vliegtuigverkeer. Daarnaast geeft men aan dat het reduceren van deze effecten tot onder de -2-scoredrempel voor NO2, resp. de GAW voor vliegtuiggeluid echter niet mogelijk is zonder het voortbestaan van de luchthaven zelf in het gedrang te brengen. Een aanzienlijke daling van het aantal vliegbewegingen is ook in tegenspraak met de doelstellingen van het project en de taak van de luchthaven Brussels Airport voor België en de EU. Voorts behoren aanpassingen aan baangebruik, vliegroutes en -uren, bouwregels in de omgeving van de luchthaven, het plaatsen van (extra) schermen langs de A201,… niet tot de bevoegdheid van BAC. Men mag zich hier niet achter verschuilen. Men moet streven naar minder hinder, waarbij maatregelen gezocht dienen te worden die de hinder beperken. Er moeten milderende maatregelen gezocht en voorgesteld te worden, specifiek voor mens-gezondheid, voor de verschillende stressoren.

         

        Klimaat

        • Uit het MER blijkt dat er in 2023 een daling van 4,4% te verwachten is, rekening houdend met de weerhouden milderende maatregelen en een bijmenging van min. 6 % SAF (zie onderstaande tabel).

         

         

        Deze daling is beperkt. Voor België is er de doelstelling voor de reductie van broeikasgasuitstoot van 47% in 2030 vastgelegd. Van de gemeenten die het burgemeesterconvenant 2030 ondertekenen wordt verwacht om 40% minder broeikasgassen uit te stoten tegen 2030. Extra inspanningen mogen geleverd worden door de luchthaven. Ook exploitatiebeperkingen kunnen een significant effect hebben op de discipline klimaat.

        • In het MER is het volgende opgenomen voor wat betreft klimaatadaptatie ”Voor de mogelijke effecten van klimaatadaptatie (impact klimaatverandering op het project en de wijze waarop hier mee omgegaan wordt) kan het projectgebied als studiegebied genomen worden. Ook de nabije omgeving is dan relevant.” De gemeente Steenokkerzeel werkte in 2022 een klimaatactieplan af, dit bevat een mitigatieluik en een adaptatieluik. Wat adaptatie betreft, krijgt de gemeente steeds vaker te maken met drie klimaateffecten, nl. hitte, droogte en wateroverlast. Om de effecten daarvan te milderen zijn maatregelen noodzakelijk op 3 verschillende niveaus, meer bepaald op openbaar domein, perceelsniveau (residentiële en niet residentiële gebouwen) en de open ruimte. Het MER hanteert momenteel een andere insteek: het onderzoekt de effecten van hitte, droogte en wateroverlast enkel op het project zelf. Uit de risico- en kwetsbaarheidsanalyse van het klimaatactieplan van de gemeente Steenokkerzeel blijkt dat het project (oa door het hoge aandeel bijkomende verharding) echter bijdraagt tot hitte, droogte en wateroverlast in de omliggende woonkernen van Steenokkerzeel. Dit wordt echter niet mee opgenomen in het MER. Het is ten zeerste aangewezen dat het MER het effect van het project op de 3 klimaateffecten (hitte, droogte en wateroverlast) voor de omliggende gemeenten onderzoekt. Minstens hitte en wateroverlast worden door de huidige (en gewenste bijkomende) verharding sterk versterkt.
        • Het MER stelt nu dat er op het luchthavendomein geen toename van de hittestress te verwachten is bij voortzetting van de exploitatie, dit omdat de luchthaven grotendeels een open ruimte is, met een groot aandeel aan onverharde zones. Dit valt echter sterk te betwijfelen (zie klimaatportaal VMM). Op het luchthavendomein zelf is er in de huidige toestand zeer veel hittestress te verwachten, en de voorziene extra verharding (41,3 ha) zal dit nog versterken. Uit de risico- en kwetsbaarheidsanalyse van het klimaatactieplan van de gemeente Steenokkerzeel blijkt dat dit ook afstraalt naar de woonkernen van Steenokkerzeel rond de luchthaven.
        • In het hemelwater- en droogteplan, dat de gemeente opmaakt i.s.m. Fluvius en Hydroscan, is de visie voor de terreinen van BAC om de huidige afwateringstoestand en lozingsdebieten naar het buitengebied te behouden en idealiter te verminderen. In geval van bijkomende verharding zal er (compenserende) buffering en infiltratie op eigen terrein voorzien moeten worden. Inzetten op groendaken, ontharden van parking, etc. zal enorm belangrijk zijn naar de toekomst toe. Het pluviale overstromingsrisico wordt momenteel enkel onderzocht op niveau van het project zelf. Het MER zou moeten nagaan in hoeverre de bijkomende verharding bijdraagt tot extra pluviale wateroverlast in de gemeente Steenokkerzeel.

         

        Het college van burgemeester en schepenen heeft geen opmerkingen bij het advies van de milieudienst, neemt de standpunten integraal over en maakt zich deze eigen. Bijgevolg wordt in collegezitting van 08/01/2024 een ongunstig advies verleend voor project-MER hervergunning luchthaven. Dit advies werd op 10/01/2024 via het omgevingsloket overgemaakt aan het Departement Omgeving.

        besluit

        De gemeenteraad neemt kennis van het ongunstig advies van het college op het project-MER hervergunning luchthaven.

      • ruimtelijke ordening en stedenbouw

        • Definitieve vaststelling ontwerp RUP 12 Melsbroek - versie GR2

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
          aanleiding

          De gemeente werkt aan een ruimtelijk uitvoeringsplan om de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in Melsbroek verder te verfijnen dan dat de gewestplanbestemmingen dit doen.
          “De gemeente wenst geen verdere verstedelijking van de kern. Nieuwe grootschalige uitbreidingen van de bestaande bovenlokale voorzieningen die niet ten dienste staan van Steenokkerzeel zullen niet aanvaard worden (bv. de golf, Cargo, militair domein,…). Voorzieningen ten dienste van de lokale bevolking kunnen worden uitgebouwd en verder ondersteund. Melsbroek krijgt een verdere invulling met wonen doch uitsluitend op lokaal niveau en ten dienste van de eigen bevolking. Daarbij moeten er groene vingers gecreëerd worden door het bebouwde weefsel, waardoor het groen binnen de deelgemeente versterkt wordt.”
          De opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (nr. 12) Melsbroek dient uitvoering te geven aan onder meer de eerste bindende bepaling van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, zijnde een ruimtelijk onderzoek naar de invulling van het woonuitbreidingsgebied 2 en het wooninbreidingsgebied 2 te Melsbroek.

          feiten, context en argumentatie

          Op 31 januari 2019 keurde de gemeenteraad de lastvoorwaarden en gunningswijze goed voor de opmaak van het gemeentelijk RUP 12 Melsbroek. Op 17 juni 2019 werd de opdracht gegund aan het studiebureau Antea Group. Er volgde een startvergadering, een bilateraal overleg met de hogere overheid, overleg met de militairen, een uitbreiding van het plangebied met de woonlinten, een adviesvraag aan VIBE,...

          De startnota, met bijhorende procesnota, werd op 12 juli 2021 goedgekeurd.

          De nota werd voor advies voorgelegd aan het departement Omgeving, de GECORO, de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant, de andere betrokken diensten en de bevolking van 8 november 2021 tot en met 7 januari 2022. Er werd een infomoment georganiseerd op 9 november 2021.

          Bij de opmaak van het voorontwerp werden er bilaterale overlegmomenten georganiseerd op 3, 12 en 30 mei 2022. Op 21 juni 2022 konden bewoners actief deelnemen aan een participatiemoment in de vorm van workshops. Op 27 juni 2022 vond een digitaal overlegmoment plaats met Fluvius in kader van de opmaak van het hemelwater- en droogteplan.

          Het studiebureau leverde op 12 december 2022 een aangepast voorontwerp-RUP aan na opmerkingen van de gemeentelijke diensten.

          Het team Mer (team Omgevingseffecten) besloot op 9 februari 2023 dat geen plan-MER opgesteld dient te worden voor het voorliggende RUP.

          Het voorontwerp-RUP werd op 30 januari 2023 goedgekeurd door het College van Burgemeester en Schepenen. Er werd een hybride plenaire vergadering georganiseerd op 1 maart 2023 waarbij alle verplichte adviesinstanties werden uitgenodigd.

          De heemkundige kring deed op 16 en 27 maart 2023 een voorstel tot opname van bijkomend bouwkundig erfgoed.

          Het voorontwerp-RUP werd op basis van de opmerkingen van de adviesinstanties herwerkt tot een ontwerp-RUP. Deze versie van het RUP werd ter discussie voorgelegd aan de bevolking op een info- en dialoogavond op dinsdag 18 april 2023.

          Het ontwerp-RUP wordt op 22 juni 2023 voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad.

          Tijden het openbaar onderzoek dat liep van 10 juli 2023 tot en met 8 september 2023 werden in totaal 6 bezwaren ingediend, waarvan 4 unieke. De provincie Vlaams-brabant verleende een gunstig advies over het ontwerp-RUP. Het Departement Omgeving verleende geen advies.

          De GECORO behandelde op 14 november 2023 de ingediende adviezen en bezwaren. De GECORO stelt aan de gemeenteraad voor om het RUP Melsbroek definitief vast te stellen, mits een aantal aanpassingen.

          juridische overwegingen

          Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen van 17 februari 2017.

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, artikel 2.2.1. - artikel 2.2.6. en artikel 2.2.20 - artikel 2.2.25

          Artikel 2.2.21.

          § 1. De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig vast.

          Na de voorlopige vaststelling wordt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan onmiddellijk opgestuurd naar de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, naar het departement en naar de Vlaamse Regering.

          § 2. Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan samen met het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten aan een openbaar onderzoek dat binnen dertig dagen na de voorlopige vaststelling, vermeld in paragraaf 1, minstens wordt aangekondigd door een bericht in het Belgisch Staatsblad. Die termijn is een termijn van orde.

          De Vlaamse Regering stelt nadere regels voor het openbaar onderzoek vast.

          § 3. Na de aankondiging worden het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten gedurende zestig dagen ter inzage gelegd in het gemeentehuis en worden de ontwerpen gepubliceerd op de website, zoals gespecificeerd door het college van burgemeester en schepenen. Voor zover de effectbeoordelingsrapporten geheel of gedeeltelijk het grondgebied van andere gemeenten bestrijken worden het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten tevens ter inzage gelegd in die gemeentehuizen.

          Het openbaar onderzoek start uiterlijk op de dertigste dag nadat de aankondiging ervan in het Belgisch Staatsblad verschenen is. Die termijn is een termijn van orde.

          § 4. De opmerkingen en de bezwaren worden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek schriftelijk of digitaal aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening bezorgd.

          De opmerkingen en de bezwaren kunnen ook uiterlijk de laatste dag van die termijn in het gemeentehuis worden afgegeven tegen ontvangstbewijs. De gemeente bezorgt in dat geval binnen tien dagen na het openbaar onderzoek de bezwaren en de opmerkingen aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Met de opmerkingen en de bezwaren die te laat aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening worden bezorgd, hoeft geen rekening te worden gehouden. De Vlaamse Regering kan nadere regels vaststellen voor de ontvangst en het bijhouden van bezwaren en opmerkingen door de gemeente en voor de wijze waarop ze aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening worden bezorgd.

          De deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, bezorgt de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening binnen de termijn, vermeld in paragraaf 3, een advies over de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in artikel 2.2.23, § 2, eerste lid, 1° en 2°.

          Als er geen advies is verleend binnen de termijn, vermeld in paragraaf 3, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.

          Het departement bezorgt de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening en het planteam binnen de termijn, vermeld in paragraaf 3, een advies over de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in artikel 2.2.23, § 2, eerste lid, 1° en 2°.

          De gemeenteraad en de deputatie van respectievelijk de gemeenten en de provincies die grenzen aan de gemeente, kunnen de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening een advies bezorgen binnen de termijn, vermeld in paragraaf 3. Als toepassing is gemaakt van artikel 2.2.20, eerste lid, ten aanzien van een ander land of gewest of ten aanzien van de federale overheid kunnen deze instanties een advies bezorgen binnen dezelfde termijn.

          § 5. De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening bundelt en coördineert alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en brengt binnen negentig dagen na het einde van het openbaar onderzoek gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad. Het advies bevat de integrale adviezen van de deputatie en van het departement. Op hetzelfde ogenblik bezorgt de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening het college van burgemeester en schepenen de gebundelde adviezen, opmerkingen en bezwaren.

          Als de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening geen advies heeft verleend binnen de gestelde termijn, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan. In dat geval bezorgt ze onmiddellijk de gebundelde adviezen, opmerkingen en bezwaren aan de gemeenteraad.

          § 6. De gemeenteraad stelt binnen honderdtachtig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vast.

          De bevoegde diensten voor milieueffectrapportage en veiligheidsrapportage beoordelen voorafgaand aan de definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan de kwaliteit van het planmilieueffectrapport respectievelijk ruimtelijk veiligheidsrapport. Ze toetsen aan de scopingnota en aan de gegevens die vereist zijn conform artikel 4.2.8, § 1bis, respectievelijk artikel 4.4.3 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, en ze houden rekening met de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde adviezen, opmerkingen en bezwaren.

          Bij de definitieve vaststelling van het plan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen, of uit de adviezen, uitgebracht door de aangewezen diensten en overheden, of uit het advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.

          De definitieve vaststelling van het plan kan echter geen betrekking hebben op delen van het grondgebied die niet opgenomen zijn in het voorlopig vastgestelde plan.

          Op gemotiveerd verzoek van het college van burgemeester en schepenen beslist de gemeenteraad over een verlenging met zestig dagen van de termijn waarin het plan moet worden vastgesteld.

          § 7. Als het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan niet definitief wordt vastgesteld binnen de termijn, vermeld in paragraaf 6, eerste lid, vervalt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

          § 8. De gemeenteraad kan, met het oog op het herstel van een onregelmatigheid, het besluit houdende definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan geheel of gedeeltelijk intrekken en hernemen, waarbij het wettigheidsgebrek wordt rechtgezet.

          De bepalingen van paragraaf 6 zijn onverminderd van toepassing, met uitzondering van de vervaltermijn van honderdtachtig dagen.

          Artikel 2.2.22.

          Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, en aan het departement.

          Artikel 2.2.23.

          § 1. De Vlaamse Regering en de deputatie beschikken over een termijn van vijfenveertig dagen die ingaat op de dag na de betekening, vermeld in artikel 2.2.22 of in paragraaf 3, tweede lid, om de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan te schorsen. Een schorsing kan niet gedeeltelijk zijn. De Vlaamse Regering kan binnen de voormelde termijn een definitief vastgesteld gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ook geheel of gedeeltelijk vernietigen. Een afschrift van het schorsings- of vernietigingsbesluit wordt binnen een ordetermijn van tien dagen met een beveiligde zending bezorgd aan het college van burgemeester en schepenen.

          Binnen de ordetermijn, vermeld in het eerste lid, bezorgt de Vlaamse Regering een afschrift van het schorsings- of vernietigingsbesluit aan de deputatie. Als de deputatie een schorsingsbesluit neemt, bezorgt ze daarvan binnen de voormelde ordetermijn een afschrift aan het departement.

          § 2. Het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan kan alleen worden geschorst of vernietigd:
          1° als het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan uitvoering geeft aan een optie uit het gemeentelijk beleidsplan ruimte waarbij de Vlaamse Regering of de deputatie voorbehoud heeft gemaakt conform artikel 2.1.11, § 2, tweede lid;
          1° /1 als het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan uitvoering geeft aan een beleidskader van het gemeentelijk beleidsplan ruimte dat de Vlaamse Regering niet meer geldig heeft verklaard conform artikel 2.1.5, § 2, tweede lid, of dat de provincieraad niet meer geldig heeft verklaard conform artikel 2.1.8, § 2, tweede lid;
          1° /2 als het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan kennelijk onverenigbaar is met een beleidskader of, in voorkomend geval, een ontwerp van beleidskader van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen of het provinciaal beleidsplan ruimte;
          2° als het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan strijdig is met een gewestelijk of provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan of, in voorkomend geval, met een ontwerp van gewestelijk of provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, tenzij de Vlaamse Regering, respectievelijk de provincieraad daarmee haar instemming conform artikel 2.2.18, § 1, derde lid, heeft verleend;
          3° als het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan strijdig is met direct werkende normen binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening of met bindende delen van een door de Vlaamse Regering vastgesteld beleidsplan;
          4° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.

          De Vlaamse Regering gaat alleen over tot vernietiging als ze van oordeel is dat de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in het eerste lid, niet kan worden hersteld, weggewerkt of opgelost door het volgen van de procedure, vermeld in paragraaf 3.

          § 3. In geval van schorsing beschikt de gemeenteraad over een termijn van negentig dagen, die ingaat op de dag na de verzending van het schorsingsbesluit aan de gemeente, om het ruimtelijk uitvoeringsplan opnieuw definitief vast te stellen. Onverminderd artikel 2.2.21, § 6, derde lid, kunnen bij de definitieve vaststelling van het plan ten opzichte van het geschorste plan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit het schorsingsbesluit.

          Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt samen met het nieuwe besluit van de gemeenteraad onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, en aan het departement.

          Als de gemeenteraad binnen de voormelde termijn van negentig dagen geen nieuw besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan neemt, vervallen het geschorste gemeenteraadsbesluit en het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

          Artikel 2.2.24.

          Als het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan niet tijdig is geschorst of vernietigd, wordt de gemeenteraadsbeslissing houdende definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan binnen zestig dagen na de definitieve vaststelling bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en wordt ze binnen dezelfde termijn volledig bekendgemaakt op de website, vermeld in het Belgisch Staatsblad.

          Artikel 2.2.25.

          Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan treedt in werking veertien dagen na de bekendmaking van de gemeenteraadsbeslissing houdende definitieve vaststelling van het plan bij uittreksel in het Belgisch Staatsblad.

          Het college van burgemeester en schepenen stuurt een afschrift van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en van het vaststellingsbesluit naar het agentschap van het beleidsdomein Omgeving dat belast is met de uitvoering van het beleid inzake onroerend erfgoed, voor zover in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan een erfgoedlandschap afgebakend of gewijzigd wordt.

          Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, het advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening en het vaststellingsbesluit kunnen worden ingezien in de gemeente.

          plaats in beleidsplan en budget

          De uitgave voor deze opdracht is voorzien op budgetcode ACT-70/0610-00/21400007/GEMEENTE/CBS/RO020 van de investeringen.

          tussenkomsten

          Het onafhankelijke raadslid heeft een bezwaar ingediend omdat zij het niet eens is met de motivatie van de Gecoro en zal bijgevolg tegenstemmen.

          Publieke stemming
          Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
          Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Yvette Van Daele, Christiana Willekens
          Tegenstanders: Karel Servranckx, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen
          Onthouders: Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers
          Resultaat: Met 13 stemmen voor, 4 stemmen tegen, 3 onthoudingen
          besluit

          De gemeenteraad stelt het aangepaste ontwerp-RUP 12 Melsbroek definitief vast.

        • Aansluiting Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
          aanleiding

          Het nieuwe Vastgoedinformatieplatform (VIP) van het Agentschap Digitaal Vlaanderen.

          Op 23 maart 2023 keurde de gemeenteraad de aansluiting bij het Vastgoedinformatieplatform en de gemeentelijke retributie voor het verstrekken van deze vastgoedinformatie goed. Vanaf de decreetfase zullen Athumi en de gemeente gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken zijn en zal de inning van de gemeentelijke retributies gebeuren door Athumi. Op 22 december 2023 besliste de Vlaamse Regering tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet over het Vastgoedinformatieplatform. Een nieuw gemeenteraadsbesluit en de toetredingsovereenkomst dienen te worden goedgekeurd en ondertekend door de gemeente.

          feiten, context en argumentatie

          De financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden.

          Aanvragers wensen informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld te ontvangen.

          De gemeente vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed.

          Gemeenten zijn op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen.

          Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen, en uit te wisselen tussen aanleverende entiteiten en aanvragers.

          Het Vastgoedinformatieplatform wordt beheerd door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook “Athumi” genoemd) zoals geregeld in het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform.

          De gemeente kan via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen in een product en dit product met vastgoedinformatie ontsluiten.

          Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoedinformatie en het samenvoegen van deze vastgoedinformatie in een product, op verzoek van aanvragers, brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee.

          De gemeente Steenokkerzeel wenst de kost voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie via producten op de aanvrager ervan te verhalen.

          juridische overwegingen

          Artikel 173, van de Grondwet.

          Artikel 40, §3, van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

          Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009.

          adviezen en visum

          Onze Data Protection Officer (DPO) heeft op 29 november 2023 laten weten dat hij geen opmerkingen had bij de toetredingsovereenkomst, die eigenlijk de verwerkersovereenkomst is.

          Publieke stemming
          Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
          Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          besluit

          Artikel 1 - Definities

          Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

          1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;

          2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;

          3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;

          4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen;

          5° product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP;

          6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

          7° Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap;

          8° aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP;

          9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

          10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

          11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;

          12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;

          13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

          14° VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;

          15° gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product;  

           

          Artikel 2 - Algemeen

          De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.

          In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.

          Voor alle aanvragen die via het VIP verlopen, wordt ten voordele van gemeente Steenokkerzeel een gemeentelijke bronretributie geheven op aanvragen tot het verkrijgen van een product met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron.

           

          Artikel 3 – Aanvrager van vastgoedinformatie

          Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet.

          Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi (https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/athumi-het-vlaams-datanutsbedrijf/vastgoedinformatieplatform/gebruikersomgeving-vastgoedinformatieplatform).

          De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager. Van zodra het VIP-decreet in werking treedt is eveneens de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet verschuldigd door de aanvrager.

          Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:

          • externe overheden; een overheidsinstantie als vermeld in artikel I.3, 8°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
          • Vlaamse instanties, als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022.
          • lokale overheden, als vermeld in artikel I.3, 5°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
          • gerechtelijke overheden;
          • hulpverleningszones als vermeld in het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones;
          • politiezones als vermeld in artikel 9 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

           

          Artikel 4 - Bedrag

          Het bedrag van de gemeentelijke bronretributie wordt vastgelegd als volgt:

          Voorwerp aanvraag

          Retributiebedrag per kadastraal perceel

          Product Vastgoedinlichtingen, zoals vermeld in hoofdstuk 8 van het VIP-decreet

          75 EUR


          Daarbovenop komt het bedrag van de platformretributie of platformvergoeding zoals vastgelegd in het VIP-decreet.


          Artikel 5 - Inning

          Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.

           

          Artikel 6 - Verwerking van persoonsgegevens

          In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de gemeente Steenokkerzeel en Athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken.

          Athumi treedt op als verwerker voor de gemeente Steenokkerzeel wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform.

          De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de gemeente Steenokkerzeel en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst die te vinden is als Bijlage 1.

           

          Artikel 7 – Ondertekening

          De vastgoedinformatie in het product die de gemeente Steenokkerzeel via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.


          Artikel 8 - Vervanging voorgaande reglementering

          Dit reglement vervangt vanaf 1 februari 2024 het bestaande retributiereglement vastgoedinformatie, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 23 maart 2023.


          Artikel 9 - Bekendmaking

          Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

           

    • openbare ruimte

      • patrimonium

        • Afschaffing buurtwegen op luchthavendomein - akkoord overeenkomst afschaffing buurtwegen 1 en 5

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
          aanleiding

          Op 22 november 2023 werd door BAC gevraagd om deze overeenkomst te ondertekenen.

          feiten, context en argumentatie

          Op 22 november 2021 verklaarde het college zich akkoord dat BAC een voorstel indiende voor de afschaffing van volgende buurtwegen op luchthavendomein.

          • Buurtweg nr. 1 (Melsbroek);
          • Buurtweg nr. 5 (Melsbroek);
          • Buurtweg nr. 16 (Steenokkerzeel)

          Sinds dan ontspon er zich een juridische discussie over de te volgen procedure.

          Tijdens de voorbesprekingen heeft het college ingestemd met het aangaan van een dading over deze afschaffing van buurtwegen.

          Op 16 augustus 2023 werd door BAC gevraagd om over te gaan tot het finaliseren van de dadingsovereenkomst (zie e-mail in bijlage):

          Volgens BAC moeten ook de buurtwegen 1 en 5 aan de “landzijde” van de luchthaven te Melsbroek nog afgeschaft worden.
          De (onderdelen van) buurtwegen die door de vrederechter zijn afgeschaft, bevonden zich “airside” (luchtzijde).

          In het ontwerp van dading van vorig jaar stond volgende bewoording:

          “Partijen zijn het er over eens dat de buurtwegen 1 en 5 te Melsbroek, buurtwegen 5, 6, 16, 35 en 37 te Steenokkerzeel en voetweg 82 te Steenokkerzeel reeds meer dan dertig jaar niet meer worden gebruikt en dat deze termijn verstreken is vóór de inwerkingtreding van het Decreet van 3 mei 2019 houdende gemeentewegen op 1 september 2019; zij wensen die gemeenschappelijke vaststelling in deze Overeenkomst vast te leggen zodat de formele afschaffing van de buurtwegen 1 en 5 te Melsbroek, buurtwegen 5, 6, 16, 35 en 37 te Steenokkerzeel en voetweg 82 te Steenokkerzeel vastgesteld wordt en tegenstelbaar wordt gemaakt aan derden.”

          De vrederechter is deze redenering van BAC gevolgd.

          BAC vraagt nu om de dading voor de buurtwegen landzijde 1 en 5 te Melsbroek proberen te finaliseren zodat ze niet opnieuw zouden moeten dagvaarden.

          Het college wordt gevraagd zijn standpunt hierover door te geven: akkoord tot het deels afschaffen van de buurtwegen 1 en 5, enkel het gedeelte op cargo tot aan de Haachtsesteenweg.

           

          Het collegebesluit van 11 september 2023 houdende:

          1. Het college van burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord om de buurtwegen 1 en 5 aan de landzijde van de luchthaven (enkel het gedeelte op cargo tot aan de Haachtsesteenweg) af te schaffen.

          2. Dit principieel akkoord wordt overgemaakt aan BAC.

           

          De e-mail van BAC op 22 november 2023 houdende:

          We komen terug op de beslissing van de gemeente, die akkoord gaat om buurtwegen 1 en 5, naar analogie met uitspraak van de vrederechter over de buurtwegen airside, af te schaffen.

          We hebben dit kort overlegd met onze raadslieden, die het voor de rechtszekerheid het beste vinden om dit toch te formaliseren in een overeenkomst, naar analogie met de uitspraak van de vrederechter (en om dit dan ook via notariële akte te laten bevestigen – BAC zal de kosten hiervan dragen).

          Omdat één van de in onbruik geraakte en verjaarde buurtwegen ook loopt over de parking van de Delhaize (eigendom van Delimmo), staat die partij ook vermeld in de overeenkomst.

          Zouden jullie dit ontwerp willen nakijken en jullie opmerkingen doorgeven ? In geval jullie geen opmerkingen hebben, zal ik een versie doorsturen voor ondertekening.

           

          De overeenkomst en het bijhorende plan werden voorgelegd aan GD&A om ons bij te staan in het advies.
          Op 8 december kregen we het bericht van GD&A dat de overeenkomst volgens hen in orde lijkt te zijn en dat er geen extra procedure te volgen is wanneer we kiezen om deze overeenkomst, i.v.m. verjaring van buurtwegen, laten goedkeuren door de gemeenteraad.

           

          Het collegebesluit van 18 december 2023 houdende:

          1. Het college van burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord met de overeenkomst tot opheffing deel van buurtwegen 1 en 5 (enkel het gedeelte op cargo tot aan de Haachtsesteenweg).

          2. Het college van burgemeester en schepenen legt deze beslissing voor definitieve goedkeuring voor aan de eerstvolgende gemeenteraad.

          juridische overwegingen

          Het decreet houdende gemeentewegen van 1 september 2019.
          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
          Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

          Publieke stemming
          Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
          Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
          Tegenstanders: Rudy Peeters, Griet Deroover
          Onthouders: Gilbert Jaspers
          Resultaat: Met 17 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 1 onthouding
          besluit

          De gemeenteraad keurt de overeenkomst met BAC, tot opheffing deel van buurtwegen 1 en 5 (enkel het gedeelte op cargo tot aan de Haachtsesteenweg), goed.

      • mobiliteit

        • Bevoegdheidsdelegatie van de gemeenteraad naar het college van burgemeester en schepenen voor het vaststellen van aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer inzake bepaalde wegmarkeringen

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
          feiten, context en argumentatie

          Het gemeenteraadsbesluit van 26 januari 2023, houdende met ingang van 1 februari 2023 en voor onbepaalde duur de bevoegdheid tot het vaststellen van aanvullende verkeersreglementen op de gewest- en gemeentewegen die zich op het grondgebied van Steenokkerzeel bevinden over te dragen van de gemeenteraad naar het college van burgemeester en schepenen, voor wat betreft de verkeersborden E9a + onderbord type VIId.
          De dienst openbare werken stelt voor om de bevoegdheid voor het opstellen van aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer voor bepaalde wegmarkeringen te delegeren van de gemeenteraad naar het schepencollege. De procedure kan zo sneller gebeuren en deze maatregelen zijn zeer beperkt qua omvang.
          Het betreft volgende wegmarkeringen:

          • 72.2 - doorlopende streep
          • 72.3 - onderbroken streep
          • 72.4 - doorlopende en onderbroken streep naast elkaar
          • 75.1.1 - markeringen die de werkelijke rand van de rijbaan aanduiden (witte doorlopende streep)
          • 75.1.2 - markeringen die de werkelijke rand van de rijbaan aanduiden (gele onderbroken streep - parkeren verboden)
          • 75.2 - markeringen die de denkbeeldige rand van de rijbaan aanduiden.

          De gemeente stelt de aanvullende reglementen vast op de gewest- en gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden.
          Op grond van artikel 4 § 1, tweede lid van het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens kan de gemeenteraad die bevoegdheid geheel of gedeeltelijk toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
          Het positief advies van de politiezone Kastze van 5 december 2023.
          De lijst met verschillende wegmarkeringen als bijlage.

          juridische overwegingen

          De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
          De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
          Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de  politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
          Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976, waarbij de minimumafmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
          Het decreet van 16 mei 2008, betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
          Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009, betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
          De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
          Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.
          Ministerieel besluit tot vaststelling van de beschikbaarheid van laadpunten als vermeld in artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 over de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.
          De richtlijn 2014/94/EU van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2014 betreffende de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen.


          Publieke stemming
          Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
          Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Yvette Van Daele, Christiana Willekens
          Tegenstanders: Karel Servranckx, Rudy Peeters, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen
          Resultaat: Met 15 stemmen voor, 5 stemmen tegen
          besluit

          1. Met ingang van 1 februari 2024 en voor onbepaalde duur wordt de bevoegdheid tot het vaststellen van aanvullende verkeersreglementen op de gewest- en gemeentewegen die zich op het grondgebied van Steenokkerzeel bevinden overgedragen van de gemeenteraad naar het college van burgemeester en schepenen, voor wat betreft de volgende wegmarkeringen:

          • 72.2 - doorlopende streep
          • 72.3 - onderbroken streep
          • 72.4 - doorlopende en onderbroken streep naast elkaar
          • 75.1.1 - markeringen die de werkelijke rand van de rijbaan aanduiden (witte doorlopende streep)
          • 75.1.2 - markeringen die de werkelijke rand van de rijbaan aanduiden (gele onderbroken streep - parkeren verboden)
          • 75.2 - markeringen die de denkbeeldige rand van de rijbaan aanduiden.

          2. Dit delegatiebesluit wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Vlaams Huis, het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant en de politie.


        • SAVE-charter-actieplan 2019-2022: Evaluatie en goedkeuring

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
          aanleiding

          Er werd een SAVE-actieplan 2019-2022 opgemaakt voor de gemeente Steenokkerzeel waarin verschillende doelstellingen werden opgenomen om de verkeersveiligheid nog meer te verhogen.

          Op 11 december 2023 ontvingen wij de eindevaluatie van het actieplan door Ouders van Verongelukte Kinderen - SAVE vzw, waarbij het Save-Charter-Actieplan 2019-2022 Steenokkerzeel werd goedgekeurd.

           

          feiten, context en argumentatie

          Gemeenteraadsbesluit van 25 april 2019 houdende akkoord met de ondertekening van het SAVE-charter voor de gemeente Steenokkerzeel op 22 mei 2019 te Zemst.

          Overleg van de stuurgroep SAVE-charter van 1 juli 2020 en 6 oktober 2020.

          Scholenoverleg van 19 september 2020.

          Gemeenteraadsbesluit van 12 november 2020 houdende goedkeuring van de 40 actiepunten van het SAVE-charter-actieplan gemeente Steenokkerzeel 2019-2022.

          Samenkomst van de stuurgroep SAVE-charter Steenokkerzeel van 23 november 2023 waarbij alle acties van het SAVE-charter werden overlopen met het oog op de eind-evaluatie door lotgenotenorganisatie Ouders van Verongelukte Kinderen (ppt-presentatie als bijlage).

          Gunstige eindevaluatie van 11 december 2023 door Ouders van Verongelukte Kindereren - SAVE vzw, waarbij het Save-Charter-Actieplan 2019-2022 Steenokkerzeel werd goedgekeurd.

          juridische overwegingen

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

          Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

          plaats in beleidsplan en budget

          Bijdrage van € 0,01 (één eurocent) per inwoner, per actiejaar met een minimum van € 100. Deze jaarlijkse financiële bijdrage is een bijkomende uiting van het engagement van de gemeente.

          Publieke stemming
          Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
          Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
          Onthouders: Rudy Peeters, Griet Deroover
          Resultaat: Met 18 stemmen voor, 2 onthoudingen
          besluit

          1. De gemeenteraad keurt de eindevaluatie van het actieplan SAVE-charter Steden & Gemeenten goed met het oog op het behalen van de labeling van de gemeente Steenokkerzeel tot SAVE-gemeente.

          2. De Ouders van Verongelukte Kinderen - SAVE vzw wordt in kennis gesteld van dit besluit.

           

    • vrije tijd

      • bibliotheek

        • Overgang Regiobib 3a: aanpassingen gebruikersreglement bibliotheken Noordrand

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
          aanleiding

          In navolging van het principieel akkoord van het college om binnen onze intergemeentelijke samenwerking Noordrand over te gaan naar het samenwerkingsniveau Regiobib 3a (CBS/2023/1056, zie bijlage), zal:

          A. het reeds gezamenlijke gebruikersreglement in de Noordrand aangepast moeten worden volgens de afspraken van deze nauwere samenwerking

          B. de bibliotheek uitzonderlijk moeten sluiten op maandag 19 februari 2024 voor de softwarematige configuratie door Cultuurconnect

          feiten, context en argumentatie

          A. Concrete aanpassingen reglement

          De nauwere samenwerking heeft volgende consequenties in de uitleenpraktijk in de bibliotheek:

          1) Een lener die zich in onze bibliotheek inschrijft is automatisch ook lid van alle andere bibliotheken in de Noordrand. Dat was momenteel al tot op een zekere hoogte, maar vanaf nu moeten de leners zich niet meer in elke bib opnieuw inschrijven. Communicatie over herinschrijven wordt veel eenduidiger en vertrekt vanaf de hoofdbibliotheek (=waar de lener zich inschreef en betaald heeft).

          2) De klantenbestanden worden voortaan zichtbaar in iedere bibliotheek in de Noordrand, wat vooral op financieel vlak meer controle geeft. In de nauwere samenwerking zullen de openstaande kosten in alle bibliotheken in de Noordrand vanaf nu gecumuleerd worden, waardoor wanleners sneller geblokkeerd worden +  aangemaand worden om niet alleen boeken terug te brengen (= huidige herinneringsnota’s) maar ook aangemaand zullen worden om eender welke openstaande kost tijdig te betalen (= nieuwe "registratienota"). 

          3) De leners kunnen voortaan ook online herinschrijven & betalen. Dit was een noodzakelijke aanpassing omdat onze nauwere samenwerking de lener ook de mogelijkheid geeft om openstaande kosten van alle bibs waar deze actief is in één beweging te betalen. Jaarlijks zal er één clearing gebeuren door Bib Londerzeel (trekker van deze nauwere samenwerking), die rapporteert aan het IGS. Het IGS maakt de balans op en verstuurt facturen/stort tekorten door naar alle bibliotheken in de Noordrand.

           

          Deze wijzigingen vertalen zich als volgt in het aangepaste gebruikersreglement:

           

           H

          In bijlage zijn volgende zaken terug te vinden:

          • het huidige reglement
          • het vernieuwde reglement met de aanpassingen in het blauw gemarkeerd
          • het definitieve reglement dat in voege zou gaan vanaf 20 februari 2024

           

          B. Uitzonderlijke sluiting van de bibliotheek op maandag 19/2/2024

          De definitieve configuratie in onze bibliotheeksoftware Wise zal door Cultuurconnect gebeuren op maandag 19 februari 2024. Hierdoor zullen de bibliotheekfaciliteiten gedurende twee dagen niet bruikbaar zijn, en zal de bibliotheek op maandag 19/2 uitzonderlijk moeten sluiten (dinsdag is reeds de vaste sluitingsdag in het normale weekschema). Op woensdag 20/2 kunnen wij terug een normale uitleen bieden.

          Het IGS vraagt ook aan RingTV om op woensdag 20/2 een reportage draaien in de bibliotheek van Londerzeel om deze vernauwde samenwerking in de verf te zetten.

          adviezen en visum

          Vermits de aanpassingen in ons reglement grotendeels van financiële aard zijn, werden deze ten gronde besproken met de financiële dienst die ons bij deze overgang zullen ondersteunen.

          plaats in beleidsplan en budget


          Publieke stemming
          Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
          Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          besluit

          1. De gemeenteraad keurt de aanpassingen in het gebruikersreglement van de bibliotheek, naar aanleiding van de overgang naar de nauwere samenwerkingsgroep Regiobib 3a binnen de intergemeentelijke samenwerking Noordrand, goed.

          2. Aansluitend gaat de gemeenteraad akkoord met de uitzonderlijke sluiting van de bibliotheek op maandag 19 februari 2024.

    • onderwijs

      • Extra openluchtklas - schooljaar 2023-2024 (551.54)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Elk jaar keurt de gemeenteraad als inrichtende macht de extra-murosactiviteiten in het gemeentelijk onderwijs goed.

        feiten, context en argumentatie

        Extra-muros-activiteiten zijn activiteiten die plaatsvinden buiten de schoolmuren en georganiseerd worden voor één of meer leerlingengroepen. (Activiteiten die volledig buiten de schooluren vallen, vallen hier niet onder).
        Het schoolbestuur, of bij delegatie de directie, beslist over de organisatie van extra activiteiten en oordeelt zelf, in overleg met de betrokken leerkrachten en met de schoolraad hoeveel lesdagen aan bepaalde activiteiten zullen worden besteed, welke leerlingengroepen participeren en hoe de niet-deelnemende leerlingen zullen worden opgevangen.
        Deze activiteiten moeten een onderwijzend en opvoedend karakter hebben.
        Het organiseren van dergelijke activiteiten moet gekaderd blijven in het pedagogisch project van de school en geschraagd worden door de gehele opvoedingsgemeenschap van de school.
        Ook moeten de reglementaire bepalingen m.b.t. kostenbeheersing gerespecteerd worden.

        Het oudercomité organiseerde een wafelverkoop. Naar aanleiding hiervan schenkt het oudercomité een overnachting op school aan het vierde leerjaar van de GBS afdeling Piramide. De datum wordt later bepaald.

        juridische overwegingen
        • Omzendbrief Extra-muros-activiteiten op datum van 21 november 2001 met referentie BaO/2001/13.
        • Omzendbrief Kostenbeheersing in het basisonderwijs op datum van 22 juni 2007 met referentie BaO/2007/05.
        • Decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad op datum van 02 april 2004, hoofdstuk 2, onderafdeling 3 art. 21 waarin in punt 6 de inspraak van de schoolraad wordt gevraagd i.v.m. het beleid met betrekking tot experimenten en projecten.
        • De bepalingen van het decreet Lokaal Bestuur.
        adviezen en visum

        Het advies van de schoolraad ontvangen op datum van 30 november 2023 (zie bijlage).

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit

        De  bijkomende extra-murosactiviteit in de gemeentelijke basisschool voor het schooljaar 2023-2024 ten voordele van het vierde leerjaar uit de afdeling Piramide van de gemeentelijke basisschool:

        Overnachting op school waarvan de concrete datum nog moet worden bepaald,

        wordt goedgekeurd.

    • secretariaat

      • Kennisname van het ontslag van een lid en aanstelling van een nieuw lid in de raad van bestuur van het AGB Steenokkerzeel.

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        E-mail van Christophe Ponsard, voorzitter van CD&V Steenokkerzeel daterend van 07 december 2023 aan Heidi Abeloos, Algemeen Directeur van gemeente Steenokkerzeel waarin wordt meegedeeld dat Sonja De Coster haar ontslag indient bij het AGB Steenokkerzeel. Sonja De Coster was lid van zowel de Raad van Bestuur als het directiecomité van het AGB.

        feiten, context en argumentatie

        CD&V draagt Kris Boeykens voor als opvolger van Sonja De Coster in de raad van bestuur van het AGB Steenokkerzeel.

        juridische overwegingen

        Op 26 juni 2003 werd het Autonoom Gemeentebedrijf Steenokkerzeel opgericht en de statuten, het beleidsplan en het financieel plan werden goedgekeurd.
        Op 18 september 2014 keurde de gemeenteraad de statutenwijziging van het Autonoom Gemeentebedrijf Steenokkerzeel goed; de statuten werden voor het laatst aangepast op 25 februari 2021.
        Artikel  11 van voormelde statuten  betreffende de samenstelling van de raad van bestuur, luidt als volgt :


        §1. De gemeenteraad benoemt de leden van de raad van bestuur. Het aantal leden van de raad van
        bestuur bedraagt maximum 12. Ten hoogste twee derde van de leden is van hetzelfde geslacht.

        Desgewenst kan er -na statutenwijziging- ook voor geopteerd worden om alle leden van de
        gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur. Dit conform artikel 235, §3 van het Decreet
        Lokaal Bestuur.

        §2. De mandaten van bestuurder worden over de verschillende fracties verdeeld overeenkomstig de
        bepalingen van artikel 235 van het Decreet over het lokaal bestuur. Het is geen voorwaarde voor een
        kandidaat om deel uit te maken van de gemeenteraad.

        §3. Volgende personen komen niet in aanmerking als bestuurslid van het bedrijf:

        de provinciegouverneurs, de gouverneur en de vice-gouverneur van het administratief
        arrondissement Brussel-Hoofdstad, de adjunct van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, de
        provinciegriffiers, de arrondissementscommissarissen en de adjunct-arrondissementscommissarissen
        voor zover het gemeentelijke extern verzelfstandigd agentschap gevestigd is in hun ambtsgebied;
        2° de magistraten, de plaatsvervangende magistraten en de griffiers bij de hoven en de rechtbanken,
        de administratieve rechtscolleges en het Grondwettelijk Hof;

        3° de leden van het operationeel, administratief of logistiek kader van de politiezone waar de gemeente
        toe behoort;

        4° de personen die op commerciële wijze of met een winstoogmerk activiteiten uitoefenen in dezelfde
        beleidsdomeinen als het agentschap en waarin het agentschap niet deelneemt, alsook de werknemers
        en de leden van een bestuurs- of controleorgaan van die personen;

        5° de personen die in een andere lidstaat van de Europese Unie een ambt of een functie uitoefenen,
        gelijkwaardig aan een ambt of een functie, vermeld in dit artikel, en de personen die in een lokale
        basisoverheid van een andere lidstaat van de Europese Unie een ambt of een mandaat uitoefenen dat
        gelijkwaardig is aan dat van gemeenteraadslid, schepen of burgemeester.

        Geheime stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Stemmen voor: 0
        Stemmen tegen: 0
        Onthoudingen: 0
        besluit
        1. De raad neemt kennis van het ontslag van Sonja De Coster als lid van de raad van bestuur  van het AGB Steenokkerzeel.                                                                               
        2. De Heer Kris Boeykens, wonende Driesstraat 31, 1820 Steenokkerzeel, namens de CD&V-fractie als opvolger van Sonja De Coster voorgesteld, wordt aangesteld als afgevaardigde in de raad van bestuur van het AGB voor de duur van de huidige legislatuur.
    • welzijn

      • Samenwerkingsovereenkomst Plan Samenleven: kennisgeving

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Het college van burgemeester en schepenen besliste tijdens de zitting van 26 juni 2023 om samen met de gemeenten Zemst, Kampenhout en Merchtem een projectaanvraag in te dienen in het kader van het Plan Samenleven.

        feiten, context en argumentatie

        Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen om samenleven in diversiteit te bevorderen.

        Lokale besturen kunnen pas instappen vanaf minstens 7.500 niet EU-14 herkomst inwoners. In Steenokkerzeel komen we aan een totaal van 2504 niet EU-14 herkomst van inwoners. Daarom was het noodzakelijk om een intergemeentelijke samenwerking aan te gaan met

        • Zemst (trekkende gemeente) - 2388 niet EU-14 herkomst van inwoners.
        • Kampenhout- 1529 niet EU-14 herkomst van inwoners.
        • Merchtem - 3068 niet EU-14 herkomst van inwoners.

        Inclusief Steenokkerzeel komen we aan een totaal van 9489 niet EU-14 herkomst van inwoners.

        Intergemeentelijk samenwerken is nuttig om:

        • de efficiëntie en effectiviteit van publieke dienstverlening te vergroten.
        • te leren van elkaars aanpak.
        • schaal- en impactvergroting na te streven.

        Plan Samenleven geeft een grotere regierol aan lokale besturen. Als lokaal bestuur zijn wij het best op de hoogte wat nodig is om het samenleven in diversiteit te bevorderen. De subsidieaanvraag mag dan wel via een intergemeentelijke samenwerking gedaan worden, wat wij als lokaal bestuur binnen een bepaalde actie ondernemen hoeft niet hetzelfde te zijn als de andere gemeenten binnen de samenwerking. Het Plan Samenleven bevat 7 doelstellingen met 24 acties, die we zelf inhoudelijk kunnen invullen.

        Intergemeentelijk wordt op de volgende acties ingezet:

        • het verhogen van de veiligheid en leefbaarheid (veiligheid en leefbaarheid)
        • het versterken van het Nederlands (Nederlands)
        • het versterken van competenties (competenties)
        • het toeleiden naar de arbeidsmarkt en het ondernemerschap (werk)
        • het versterken van netwerken van burgers (netwerk)
        • het bestrijden van discriminatie en het tegengaan van uitsluiting (non-discriminatie)
        • het versterken van diversiteit op school, in de jeugdbeweging,… (1 gemeenschap)

        Voor Steenokkerzeel focust de dienst Welzijn en Vrije Tijd  zich op de 4 volgende acties:

        • Nederlands: volwassen anderstaligen nemen deel aan een oefenkans - PRIORITEIT 1
        • Netwerk: in contact brengen van kwetsbare kinderen of jongeren met sport - PRIORITEIT 2
        • 1 gemeenschap: kwetsbare kinderen of jongeren in contact brengen met jeugdwerk - PRIORITEIT 3
        • 1 gemeenschap: kwetsbare kinderen of jongeren in contact brengen met cultuur - PRIORITEIT 4

        Het subsidiejaar is gestart op 01 oktober 2023. Een eventuele nieuw subsidiejaar zou starten vanaf 01 oktober 2024.

        Van de totaal goedgekeurde €298.420 aan subsidies voor onze intergemeentelijke samenwerking, is er reeds 80% of 238.736€ betaald door Vlaanderen.

        Indien het college van burgemeester en schepenen van de gemeenten binnen de intergemeentelijke samenwerking de samenwerkingsovereenkomst goedkeuren zal na ontvangst van de door alle partijen ondertekende overeenkomst door ons uitbetaald worden als volgt: €76.576 aan Merchtem, €45.520 aan Kampenhout, €17.760 aan Steenokkerzeel en €98.880 is voor Zemst.

        De samenwerkingsovereenkomst in bijlage bevat volgende zaken:

        • Doel Plan Samenleven
        • Praktische afspraken samenwerkingsverband deelnemende gemeenten
        • Opgenomen projecten/acties Plan Samenleven
          • deelnemende gemeenten per project/actie en financiële aspect
          • mogelijke samenwerking tussen deelnemende gemeenten inzake project/actie
        • Financiële afwikkeling van de subsidie
        • Rapportageverantwoordelijkheid
        • Modaliteiten verderzetting projectoproep
        In bijlage de excel-file met de verschillende acties waar de gemeenten op inzetten, met de aangevraagde subsidies en de KPI's (KPI is een ‘kritieke prestatie indicator’, een indicator waarmee men de prestaties van het lokaal bestuur kan meten).
         
        Het college van burgemeester en schepenen keurde tijdens de zitting van 18 december 2023 de samenwerkingsovereenkomst in bijlage goed.
        adviezen en visum

        Het slagen van dit project hangt samen met de effectieve aanwerving van een Deskundige integratie en welzijn die de nodige tijd en kennis heeft voor het uitwerken van een integraal beleid en het uitvoeren van de hieraan gekoppelde acties.

        plaats in beleidsplan en budget

        Vermits het om co-financiering gaat werd het nodige budget hiervoor ingesschreven onder actie 68 'Passiepas' en actie 98 'Initiatieven om de Nederlandse taal te bevorderen bij anderstaligen'.

        besluit

        De gemeenteraad neemt kennis van de intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst opgemaakt door de gemeenten Zemst, Kampenhout, Merchtem en Steenokkerzeel in het kader van Plan Samenleven.

    • financiën

      • Gemeentebelasting op de afgifte van administratieve stukken

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Schrijven van de FOD Binnenlandse Zaken houdende implementatie van de elektronische verblijfsdocumenten voor vreemdelingen jonger dan 12 jaar.

        feiten, context en argumentatie

        Voor de afgifte van administratieve stukken is het billijk een gemeentebelasting te heffen, die in verhouding staat tot het werk dat nodig is voor deze afgifte. In sommige gevallen komt deze gemeentebelasting bovenop de kostprijs die door de hogere overheid wordt aangerekend aan de gemeente (identiteitskaarten, vreemdelingenkaarten, Kids-ID, paspoorten, rijbewijzen, ...).

        De financiële toestand van de gemeente.

        juridische overwegingen

        Artikel 40 en 41, 14° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

        Artikel 170 §4 van de Grondwet.

        Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.

        De Omzendbrief KB ABB 2019/2 over de gemeentefiscaliteit.

        Het Ministerieel Besluit van 15 maart 2013 tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten, de elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar en de kaarten en verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen, waarbij de bijlage is gewijzigd bij ministerieel besluit van 28 oktober 2019.

        De omzendbrief van 12 september 2017 met betrekking tot voornoemd Ministerieel besluit van 15 maart 2013.

        plaats in beleidsplan en budget

        Budgetcode 0020/73150000 van het overig beleid.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Christiana Willekens
        Onthouders: Karel Servranckx, Alen Cilic, Arlette Verboomen
        Resultaat: Met 17 stemmen voor, 3 onthoudingen
        besluit

        Artikel 0. Opheffing

        Het besluit van de gemeenteraad van 14 december 2023 met betrekking tot de gemeentebelasting op de afgifte van administratieve stukken wordt opgeheven vanaf 1 februari 2024.

        Artikel 1. Heffingsperiode en belastbaar feit

        Er wordt van 1 februari 2024 tot 31 december 2025 een gemeentebelasting gevestigd op het afleveren door het gemeentebestuur van hierna bepaalde administratieve stukken.

        Artikel 2. Belastingplichtige

        De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon aan wie het stuk door het gemeentebestuur op aanvraag of ambtshalve wordt afgeleverd.

        Artikel 3.  Tarief 

        Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld als volgt:

        1)  Het bedrag van de belasting met betrekking tot de afgifte van de elektronische identiteitskaart en de afgifte van kaarten en verblijfsdocumenten aan vreemde onderdanen wordt als volgt vastgesteld:

        • €  25 voor een 1ste afgifte van de kaart, een vernieuwing of vervanging.
        • €  26 voor een 1ste duplicaat van de kaart.
        • €  27 voor een 2de of volgend duplicaat van de kaart.
        • €  25 voor biometrische kaarten en verblijfstitels uitgereikt aan vreemde onderdanen van derde landen
        • € 122 voor de afgifte volgens de extreme spoedprocedure (D+1)
        • € 159 voor de afgifte volgens de extreme spoedprocedure (D+1) met gecentraliseerde levering

        Het bedrag van de belasting met betrekking tot de afgifte van de elektronische kidskaart voor Belgische kinderen wordt als volgt vastgesteld:

        • €  13 voor een afgifte van de kaart, een  vernieuwing of vervanging.
        • € 110 voor de afgifte volgens de extreme spoedprocedure (D+1)
        • € 147 voor de afgifte volgens de extreme spoedprocedure (D+1) met gecentraliseerde levering
        Het bedrag van de belasting met betrekking tot de afgifte van de elektronische verblijfsdocumenten voor vreemdelingen jonger dan 12 jaar, wordt als volgt vastgesteld:
        • €  13 voor de afgifte van alle kaarttypes - normale procedure
        • € 110 voor de afgifte volgens de extreme spoedprocedure (D+1) van de EU-kaarten, F-kaarten en M-kaart
        • € 122 voor de afgifte volgens de extreme spoedprocedure (D+1) van de A-kaart, B-kaart, K-kaart en L-kaart

        Het bedrag van de belasting met betrekking tot het aanvragen van nieuwe pin- en puk codes door de inwoners wordt vastgesteld op € 5 per aanvraag (aanvragen van codes van nieuwe kaarten zijn gratis).

        2)  Afgifte van paspoorten:

        Paspoort of reisdocument voor meerderjarigen (+18 jr.)

          • gewoon paspoort, gewone procedure: € 70
          • gewoon paspoort, dringende procedure: € 245
          • gewoon paspoort, superdringende procedure: € 305
          • reisdocumenten vluchtelingen, staatlozen of vreemdelingen, gewone procedure: € 66
          • reisdocumenten vluchtelingen, staatlozen of vreemdelingen, dringende procedure: € 235
          • reisdocumenten vluchtelingen, staatlozen, superdringende procedure: € 295

        Paspoort of reisdocument voor minderjarigen (-18 jr.)

          • gewoon paspoort, gewone procedure: € 40
          • gewoon paspoort, dringende procedure: € 215
          • gewoon paspoort, superdringende procedure: € 275
          • reisdocumenten vluchtelingen, staatlozen of vreemdelingen, gewone procedure: € 46
          • reisdocumenten vluchtelingen, staatlozen of vreemdelingen, dringende procedure: € 215
          • reisdocumenten vluchtelingen, staatlozen, superdringende procedure: € 275

        3) Genealogische opzoekingen en/of opzoekingen stamboom : € 100 per halve dag opzoeking

        4) Trouwboekje of duplicaat trouwboekje : € 25

        5) Aflevering conformiteitsattest volgens het Besluit van de Vlaamse Regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen (VCW) van 2021:

                  € 90,00 euro voor een zelfstandige woning

                  € 90,00 euro voor een kamerwoning, verhoogd met 15 euro per kamer, met een maximum van 1.775 euro per gebouw

                  Deze bedragen worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex. Het aanvangsindexcijfer is het indexcijfer van december 2022. Het nieuwe indexcijfer is het indexcijfer van de maand december van het jaar die de tariefaanpassing voorafgaat.

        Indien de burgemeester de afgifte van het conformiteitsattest weigert, is de aanvrager de belasting eveneens verschuldigd.

        6) Het bedrag van de belasting met betrekking tot de afgifte van het rijbewijs in bankkaartmodel (project Mercurius) en het internationaal rijbewijs wordt vastgesteld op € 25;

        Artikel 4. Vrijstellingen

        Worden van de belasting vrijgesteld: de stukken die krachtens een wet, een decreet, een koninklijk besluit of gelijk welk reglement van een administratieve overheid door het gemeentebestuur kosteloos moeten worden afgeleverd.

        Artikel 5. Betalingswijze

        De belasting moet bij de afgifte van het stuk contant worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs. Ingeval het gevraagde document niet onmiddellijk kan worden afgeleverd is de belasting verschuldigd bij de aanvraag, tegen afgifte van een betalingsbewijs.
        Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting een kohierbelasting.

        Artikel 6. Bezwaar

        §1. De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen deze belasting bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen dat handelt als administratieve overheid.

        Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend, binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de contante inning, de datum van verzending van het aanslagbiljet of van de kennisgeving van de aanslag.

        §2. Het bezwaarschrift  wordt behandeld in overeenstemming met het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

        Artikel 7. Algemene bepalingen

        De vestiging en de invordering van de belasting, alsook de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.

        Artikel 8.

        Onderhavig reglement treedt in voege op 1 februari 2024 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

        De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.


         

    • bijkomende agendapunten

      • Vraagstelling over stand van zaken met betrekking tot de verkeerssituatie aan het kruispunt Haachtsesteenweg/Tervuursesteenweg (VLAM-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Alen Cilic geeft toelichting over dit agendapunt :

        Op 20 december zou er een overleg hebben plaatsgevonden tussen de gemeente en AWV. Laatstgenoemde heeft aangegeven de afloop der werken te willen afwachten dewelke plaatsvonden ter hoogte van de Damlaan/Prooststraat. Vermelde werken zouden immers een impact hebben op de verkeerssituatie in het centrum van Steenokkerzeel.
        Na het einde van vermelde werken, zou AWV samen met de gemeente bepalen op welke definitieve wijze de te verwachten blijvende wachtrijen zullen gespreid worden.

        • Kan er worden toegelicht of deze gesprekken reeds hebben plaatsgevonden en wat er gebeurlijk werd besproken? 
        besluit

        Schepen Wim Mombaerts antwoordt als volgt:

        Vorige dinsdag werd er overleg gepleegd met AWV.

        Men heeft ons volgende meegedeeld:

        • Eind februari zullen de aanpassingen aan het kruispunt gebeurd zijn, waardoor er een vlottere doorgang zou komen. De gemeente heeft haar frustraties geuit, o.a. het inkorten van de bushaltes op bepaalde plaatsen.
        • Dit moet als een tussenstap beschouwd worden, met monitoring en evaluatie, waarna er nog kan gesleuteld worden aan de afstelling.
        • Voor de zone Halle-Vilvoorde is AWV enorm onderbezet en onder gesubsidieerd, waardoor ze het werk niet gedaan krijgen. Ze vragen meer geld aan de Vlaamse overheid.
      • Vraagstelling over het aanbrengen van de oorspronkelijke wegmarkeringen in de Kapelstraat (VLAM-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Alen Cilic geeft toelichting over dit agendapunt :

        De rijbaan in de Kapelstraat werd reeds enige tijd geleden opnieuw vrijgegeven. Evenwel werden de wegmarkeringen (verboden parkeren) nog niet aangebracht hetwelk soms tot vervelende situaties leidt rekening houdende met de transportbedrijven daar gelegen.

        besluit

        Alen Cilic geeft aan dat hij op deze vraag een antwoord per mail ontvangen heeft. Bijgevolg wordt deze vraag niet in behandeling genomen tijdens deze zitting..

      • Vraagstelling over het maken van concrete afspraken met betrokken sportactoren in het project Den Dam (VLAM-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Alen Cilic geeft toelichting over dit agendapunt :

        Tijdens de gemeenteraad van december 2023 werd aangegeven dat er nog geen afspraken werden gemaakt met de betrokken sportverenigingen.

        • Kan er toegelicht worden of er hier reeds werk van werd gemaakt of tegen wanneer men de bedoeling heeft om hieromtrent duidelijkheid te verschaffen?
        besluit

        Schepen Geert Laureys antwoordt als volgt:

        • Op donderdag 8 februari zal er een intern overleg plaatshebben met algemeen directeur, financieel directeur en ambtenaar patrimonium.
        • Op maandag 12 februari zal er een informele aftoetsing van de voorstellen aan het college plaatshebben.
        • Op donderdag 15 februari is er een overleg gepland met algemeen directeur, financieel directeur en de voetbal- & tennisclub om voorstellen te bespreken en hopelijk tot een afspraak te komen. Indien geen akkoord, moet er verder gekeken worden hoe we dit aanpakken op basis van feedback van de sportclubs.
      • Vraagstelling over het verloop van het dossier vervanging buitenschrijnwerk sporthal Hertblock en Conciërgewoning (VLAM-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Alen Cilic geeft toelichting over dit agendapunt :   

        Oorspronkelijk werd de uitgave van deze opdracht geraamd op 135.000 euro (incl. BTW). Dienvolgens werd besloten de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
        Hierop werden twee offertes ontvangen (waaronder van lokale ondernemer). De laagste offerte bedroeg toen 198.936 euro (incl. BTW).
        Aldus bleek de initiële schatting geenszins realistisch. Teneinde geen andere procedure te dienen initiëren besloot het CBS op 14/11/2022 om enkele ramen plotsklaps niet te vernieuwen zodat men onder het bedrag van 140.000 euro (excl. BTW) zou blijven.

        • Kan er worden toegelicht op welke wijze men een dergelijke schatting objectief heeft opgesteld? Uit nazicht van het dossier blijken immers op geen enkele wijze concrete stukken voor te liggen hoe men tot de initiële schatting is gekomen?

        Vervolgens werd alsnog een aangepast bestek opgesteld door de dienst openbare werken hetwelk ditmaal werd geraamd op 237.244,70 euro (incl. BTW).
        Middels de gemeenteraad van 26/1/2024 werd het aangepast bestek goedgekeurd. Gezien het bedrag werd geopteerd om de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
        Hierna werd in het CBS van 3/4/2023 besloten om de opdracht te gunnen aan de “economisch meest voordelige bieder” namelijk de firma EURO TM aan het bedrag van 168.048,26 euro.
        Opvallend hierbij is het gegeven dat de lokale ondernemer dewelke in de eerste fase reeds een offerte had overgemaakt plots geen nieuwe offerte meer heeft ingediend.

        • Niettegenstaande men inderdaad gebruik kan maken van het Bulletin der Aanbestedingen is het toch eerder vreemd te noemen dat geen moeite werd gedaan om de lokale ondernemer minstens rechtstreeks op de hoogte te brengen dat het dossier alsnog werd voortgezet middels een andere procedure?

        De “economisch meest voordelige bieder” bleek evenwel niet de meest loyale partner daar deze in gebreke bleef om de gevraagde borgtocht te volstorten. Uiteindelijk ging men over tot het eenzijdig verbreken van de opdracht.

        • Bij nazicht van het dossier liggen er in geen geval stukken voor waaruit blijkt dat men de vermelde firma heeft nagetrokken of minstens enige refertes van bestaande werken heeft opgevraagd tenteinde het een en ander na te gaan? Heeft men zich blind gestaard op de prijs?


        Middels het CBS van 25/9/2023 werd de opdracht nogmaals bekend gemaakt. Vervolgens staat in het CBS van 8/1/2024 dat de opdracht werd gegund aan de “economisch meest voordelige bieder”. Ditmaal betreft dit de firma VLADO NV aan het bedrag van 208.449,16 euro (incl. BTW).

        • Werd er ditmaal verder nazicht verricht naar de betrokken firma?
        • Nogmaals dienen wij vast te stellen dat de lokale ondernemer geen offerte heeft ingediend? Werd deze geïnformeerd omtrent het gegeven dat het dossier opnieuw werd gepubliceerd? Minstens was zulks toch wenselijk indien men gelooft in het concept van “koop lokaal” ……
        besluit

        Schepen Jelle Mombaerts antwoordt als volgt:

        • Een schatting maken is moeilijk, door de stijgende grondstofprijzen.
        • Je kan alleen een schatting maken aan de hand van databanken waarin vergelijkbare projecten staan. In een markt van stijgende prijzen blijken deze ramingen vaak niet meer accuraat.
        • Hij zal vragen om de eerste inschatting/berekening mee in het dossier te steken in het vervolg.
        • In het verslag van nazicht blijkt dat er standaard steeds wordt gecheckt of de firma in orde is qua sociale zekerheid, fiscale schulden, erkenning enz. Niet alleen de prijs telde mee, maar ook de kwaliteit (uitvoeringstermijn) werd in rekening gebracht bij de gunning.
        • In de eerste procedure kon het nog op de analoge manier, maar bij de tweede procedure diende de digitale weg verplicht gevolgd te worden. In het nieuwe platform zijn er mogelijkheden om verwittigd te worden als er relevante overheidsopdrachten uitgeschreven worden. We bekijken of we ze wettelijk zelf mogen verwittigen.
      • Vraagstelling over beschikbare cijfers mbt GAS 5 (VLAM-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Alen Cilic geeft toelichting over dit agendapunt :

        Is het mogelijk om mee te delen wat de opbrengst is (bruto en netto) van de toepassing van GAS 5 in onze gemeente?
        Kan er voorts een verdeling worden weergegeven per registratietoestel hetwelk wordt aangewend voor GAS 5?

        besluit

        Schepen Wim Mombaerts antwoordt als volgt:

        • Op 30 januari komt er een evaluatie over deze resultaten. Deze zijn er nu dus nog niet.
        • Deze worden dan ter kennisgeving voorgelegd op het college.
      • Vraagstelling over CBS 18/12/23 herontwikkeling 15de Wing (groen-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Jan Van hoof geeft toelichting over dit agendapunt :

        Aanleiding:

        Principieel standpunt over de inrichting van een infiltratie- en buffervoorziening binnen het antennepark van het militair domein Groenveld in functie tot de herontwikkeling van de 15e Wing.

        Vragen:

        Wij maken ons zorgen over mogelijke accidenten met vervuild water en de invloed ervan op de Veerlebeek. Hierbij wordt benadrukt dat de Veerlebeek uitmondt in de Lellebeek-Leibeek en deze laatste op een bepaald punt de Molenbeek opvangt. Vanaf dat punt begint de Barebeek, die loopt langs Berg, Kampenhout, Zemst enz. om uit te monden in de Dijle.

        Behoudens vergissing vinden we in het verslag niets terug van verantwoordelijkheid, afhandeling van schade e.d.m., ingeval zich een sinister voordoet.

        Er is op 20/12/23 een projectvergadering geweest :

        • Wat heeft die vergadering opgebracht i.v.m. hetgeen hiervoor is aangekaart?
        • Heeft de gemeente “waarborgen” gekregen i.v.m. met het afvoeren van vervuild water? Zo ja: welke, en zo neen: wat overweegt het bestuur dan te doen?
        besluit

        Schepen Marleen Ral antwoordt als volgt:

        • Die vergadering is doorgegaan op 20 december. Er werd tot op heden nog geen verslag overgemaakt.
        • We hebben daar onze bezorgdheden overgemaakt, o.a. dat er geen afvoer mag gebeuren op onze waterlopen, dat er een ontsluitingsmogelijkheid moet zijn, dat we moeten metingen kunnen doen, dat de bomen moeten blijven enz.
        • Er is geen probleem dat de infiltratie-installatie daar komt, mits men rekening houdt met onze voorwaarden.
      • Vraagstelling over CBS 18/12/23 Voetweg 19 (groen-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Jan Van hoof geeft toelichting over dit agendapunt :

        Aanleiding:

        Vonnis van de Vrederechter van Zaventem dd. 5 december 2023, waarbij werd geoordeeld dat de voetweg 19 al meer dan 30 jaar in onbruik is en op grond van de bevrijdende verjaring uit de atlas der buurtwegen van Perk verdwenen is.

        De vrederechter verwijt aan de gemeente dat zij geen loyale medewerking zou verleend hebben aan de oplossing van het geschil, en verwijst hierbij naar het vonnis dat hij uitgesproken heeft op 16 juni 2023 in de discussie tussen de gemeente en BAC over de veldwegen op het luchthavendomein.

        Ter info – maar slechts onrechtstreeks dienstig voor de kwestie -: voetweg 19 komt voor in verschillende historische kaarten: Petrebuskaart (1686), Ferrariskaart (1777), Van der Maelen-kaart (1846-1854), Popp-kaart (1842-1879), Atlas der Buurtwegen (1841).

        Uit deze kaarten kan afgeleid worden dat de voetweg begon aan de kerk van Perk en vandaar naar de (huidige) Kerselarenstraat leidde. De Popp-kaart geeft die weg namen: tussen de kerk en de (huidige) Vilvoordsesteenweg noemde de weg “kerkweg” en vanaf dat punt werd het “heyer-hovens”. In de atlas van buurtwegen staat over de ganse lengte “sentier 19” geschreven.

        In het collegeverslag wordt verwezen naar het feit dat de voetweg 19 als “prioritaire voetweg” wordt na een participatieproject. Bovendien somt de gemeente een aantal punten op met verschillende sterke troeven die voor voetweg 19 veel belang hebben.

        Vragen

        De tegenpartij zegt dat deze voetweg “al minstens 30 jaar geen openbaar gebruik kent en al verjaard is”.

        • Wil dat zeggen dat Voetweg 19 met de jaren niet onderhouden werd en daardoor niet meer bewandelbaar werd.
        • Dat er geen gele borden geplaatst werden of dat deze verwijderd werden en daardoor niemand weet had van deze voetweg?
        • Dat er geen controle geweest is?

         

        besluit

        Schepen Wim Mombaerts antwoordt als volgt:

        • Dit is nog een lopend dossier, vandaar een wat beperkte uitleg.
        • De gemeente zal in hoger beroep gaan tegen dit vonnis.
      • Vraagstelling over CBS 18/12/23 fietspad Perksesteenweg (groen-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Jan Van hoof geeft toelichting over dit agendapunt :

        Dat er eindelijk een fietspad wordt aangelegd, kan enkel toegejuicht worden.

        Het huidige fietspad is evenwel in slechte staat vooral door de wortels van de bomen.

        • Welk ingreep gaat men toepassen om dit in de toekomst te vermijden? ( verhogen?, …)

         

        besluit

        Schepen Wim Mombaerts antwoordt als volgt:

        • We gaan de bomen behouden en de landbouwgrond niet innemen.
        • De ontwerper gaat het voorontwerp verder uitwerken in de loop van 2024.
        • De rijweg wordt wat smaller gemaakt, waardoor er meer ruimte wordt gecreëerd voor het fietspad.
        • We gaan werken met sterk wortelwerend materiaal.
      • Vraagstelling over CBS 11/12/23 weigering van bestemmingswijziging (groen-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Jan Van hoof geeft toelichting over dit agendapunt :

        Het college weigerde een vergunning af te leveren voor de gevraagde bestemmingswijziging van gelijkvloerse burelen naar twee wooneenheden. De betrokkenen trokken daarop naar de deputatie. Op 4 januari 2024 heeft een digitale hoorzitting plaatsgehad.

        • Is er al een beslissing bekend?

         

        besluit

        Schepen Wim Mombaerts antwoordt als volgt:

        • De betrokken aanvragers hebben dit kunnen lezen op het digitaal loket.
        • Er werd een weigering uitgesproken.
      • Vraagstelling over CBS 04/12/23 kennisname schattingsverslag percelen Lijsterlaan (groen-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Jan Van hoof geeft toelichting over dit agendapunt :

        Aanleiding

        In het bedoelde punt staat het volgende te lezen:

        Kennisname schattingsverslag van een aantal percelen gelegen te Lijsterlaan Melsbroek: 3e afdeling, sectie C, nummers 138A, 139A, 134A, 137, 133C.

        Aanleiding:

        In het kader van het Vlabinvest project aan de Lijsterlaan, werd ons ook gevraagd om zo spoedig mogelijk ook een schattingsverslag te maken.

        Feiten, context en argumentatie:

        In het kader van het Vlabinvest project aan de Lijsterlaan, werd ons ook gevraagd om zo spoedig mogelijk ook een schattingsverslag te maken van het toekomstige project aan de Lijsterlaan. Het gaat dan meer specifiek over het gedeelte in parkgebied en de publieke parking die er zou komen.

        Het gaat over de percelen gekend ten kadaster afdeling 3, sectie C en nummers: 138A, 139A, 134A, 137 en 133C.

        Voor de opmaak van het schattingsverslag werd er een opdeling gemaakt tussen "ten westen van de Lijsterlaan" en "ten oosten van de Lijsterlaan".

        Met ten westen van de Lijsterlaan wordt het volgende bedoeld:

        Steenokkerzeel Afdeling 3 sectie C nrs. 138/A, 139/A, 134 A en 137 Totale oppervlakte : 2ha11a31ca

        Met ten oosten van de Lijsterlaan wordt het volgende bedoeld: Steenokkerzeel Afdeling 3 sectie C nr. 133/c oppervlakte  69a50ca

        Er werd een landmeter aangesteld voor het schatten van de venale verkoopwaarde. In bijlage ter kennisgeving het schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Stephan Verstraeten, LAN 04 0966, optredend voor Immo Verstraeten, adres Haachtsesteenweg 135, 1910 Kampenhout op 29 september 2023.

        Ten westen van de Lijsterlaan wordt de venale verkoopwaarde geschat op € 2 535 000.

        Ten oosten van de Lijsterlaan wordt de venale verkoopwaarde geschat op €1 040 000.

        Er is een groot verschil tussen het schattingsverslag van 2020 (zie bijlage) en het schattingsverslag van 2023.

        Hierdoor werd gevraagd aan Jos Boogmans, de landmeter die in 2020 het schattingsverslag opgesteld heeft, de percelen te herschatten.

        In bijlage ter kennisgeving het schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Jos

        Boogmans, LAN 04 02436, optredend voor Studie- en Landmeterskantoor Boogmans B.V.B.A., adres Jan Hammeneckerstraat 80/1, 1861 Meise (Wolvertem) op 15 november 2023.

        De prijzen zijn nu herschat op basis van parkgebied - zie e-mail Joris

        Steenokkerzeel Afdeling 3 sectie C nr. 133/c

        oppervlakte : 69a50ca Wordt geschat op €1 876 500

        Steenokkerzeel Afdeling 3 sectie C nrs. 138/A, 139/A, 134 A en 137

        Totale oppervlakte : 2ha11a31ca Wordt geschat op €209 510 Juridische overwegingen:

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen. Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

        Besluit:

        Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het nieuwe schattingsverslag, op basis van de toekomstige bestemming parkgebied.

        Vragen

        • Vanwaar dit enorme verschil tussen de schattingen? 
        • Welke invloed hebben die schattingen? 
        • Wat zal het bestuur met deze schattingen doen?
        besluit

        Schepen Wim Mombaerts antwoordt als volgt:

        • Omdat er een schattingsverslag was, is er een herschatting gebeurd.
        • Er is momenteel een dading in de maak over dit dossier.
      • Vraagstelling over het sneeuwvrij maken van fietspaden (groen-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Jan Van hoof geeft toelichting over dit agendapunt :

        Aanleiding

        Wij hebben opgemerkt dat de fietspaden langs/van de gewestelijke wegen sneeuwvrij gemaakt werden. Maar: één stuk - van kruispunt Tervuursesteenweg tot grens met gemeente Berg - werd blijkbaar vergeten/niet gedaan. En dit langs beide kanten. Eens men op grondgebied Berg komt zijn de fietspaden wel sneeuwvrij gemaakt.

        Het fietspad van de Perksesteenweg werd niet sneeuwvrij gemaakt.

        Vraag :

        • Wat is de verklaring voor de twee hierboven geschetste situaties?

         

        besluit

        Schepen Wim Mombaerts antwoordt als volgt:

        • Het niet-ruimen van de fietspaden langs de Haachtsesteenweg heeft te maken met een miscommunicatie tussen verschillende districten van AWV op de grens tussen beiden.
        • Er is heel veel sneeuw gevallen in die periode, waardoor de borstelmachine in panne is gevallen en de Perksesteenweg niet aan bod is gekomen. We leren hier lessen uit naar de volgende keer.
      • Vraagstelling over omgevingsvergunning padel Wylder Melsbroek (onafhankelijken)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Griet Deroover geeft toelichting over dit agendapunt :

        Aanleiding:

        Arenal, het padelbedrijf van Marc Coucke en ex-profvoetballer Tom De sutter doen een aanvraag voor het bouwen van 8 padelvelden waarvan 5 overkapt en een bijgebouw ingevuld door fietsenstalling, een tellerlokaal en een bijkomende bergruimte.

        Vragen:

        • Waarom heeft de gemeente hier de omliggende burgers niet van verwittigd zoals een goed burgervader hoort te doen ?
        • Hoeveel bezwaarschriften zijn ingediend ?
        • Wat gaat de gemeente opleggen van maatregelen om geluids- en lichthinder te voorkomen ?

         

        besluit

        Schepen Geert Laureys antwoordt als volgt:

        • Dit dossier is nog niet op het college behandeld en dient nog verwerkt te worden door de dienst Omgeving.
        • De omgeving is wel verwittigd volgens de regels, voor een privé-initiatief. De eigenaars van de aanpalende gronden hebben een schrijven gehad.
        • Het project was wel bekend in Melsbroek, mensen wisten het wel, hier kwamen al veel vragen over.
        • Er zijn 22 bezwaarschriften ingediend.
        • Eventuele ingrepen of extra voorwaarden zullen door het college bekeken worden.
        • Er gaan 5 overdekte padelvelden aangelegd worden. Er gaat een geluidswerende muur geplaatst worden en een scherm, evenals het geluidswerend effect van de dansclub.
        • We hebben gevraagd aan de bouwheer om een bijkomende geluidstudie te doen, om de impact beter te kunnen inschatten.
        • We zijn in dialoog met de club, om te proberen de buurt zoveel mogelijk te ontlasten. Zij hebben veel ervaring met dergelijke projecten en nemen zelf initiatief om hinder te voorkomen.
      • Vraagstelling over lichtvervuiling door voetbal en golf (onafhankelijken)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Griet Deroover geeft toelichting over dit agendapunt :

        Er is elders ook al erg veel lichtvervuiling.  Zo schijnen de schijnwerpers van het oefenterrein van de golf en de schijnwerpers van het voetbal terrein wel erg ver.

        Vragen:

        • Kan ook hier de gemeente maatregelen treffen om de lichthinder wat te beperken en ervoor zorgen dat de lichten zich beperken tot het te verlichten veld.

        (foto's) voetbal - vanuit de weide en tuin aan de Steenwagenstraat

        besluit

        Schepen Geert Laureys antwoordt als volgt:

        • Het gaat niet over hinder voor de mensen, maar voor de natuur?
        • Voetbal Melsbroek: bij de bouw hebben de buurtbewoners ons daarover aangesproken. Dat ging over 1 bepaalde lichtpilaar, we hebben daar toen een overkapping op laten zetten, waardoor dit resultaat beter was.
        • Al onze voetbalvelden hebben nu led-verlichting, waardoor de verlichting niet altijd op volle sterkte moet schijnen. Dit werd ook zo afgesproken met de clubs. 
        • Sindsdien hebben we daar geen klachten meer over.
        • Voetbal Perk: schepen Geert Laureys heeft jaren aan de voetbalclub gewoond en heeft daar ook veel hinder van gehad. Hij heeft daar wel nooit klachten over gekregen.
        • De Brabantse Golf: ook daar hebben we nooit klachten over gehad. We kunnen met hen wel eens gaan praten.
        • We kunnen kijken wat er nog kan aangepast worden, maar zonder beloftes hierover te maken.
      • Vraagstelling over uitbreiding zone 30 Melsbroek (onafhankelijken)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        besluit

        Schepen Wim Mombaerts antwoordt als volgt:

        • Weldra zal de uitbreiding van de zone 30 uitgerold worden.
        • Er staat een snelheidsindicatiebord, dat ook zal aangepast worden.
        • We hebben ook een aanhangwagen met een snelheidsindicatiebord aangekocht, deze zal op verschillende plaatsen ingezet worden, waardoor we gericht maatregelen kunnen treffen via handhaving door de politie.
        • Er is ook een flitscamera in Melsbroek.
      • Vraagstelling over handhaving mbt verbod op vuurwerk (onafhankelijken)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Griet Deroover geeft toelichting over dit agendapunt :

        Aanleiding :

        De dag na Nieuwjaar vonden we de vuilbak van het speelplein achter de chiro in Melsbroek in stukken uit mekaar..  Duidelijk door vuurwerk.

        Ook op facebook waren er tal van klachten te lezen over vuurwerk. (foto)

        • Waarom was er geen handhaving?

         

        besluit

        Burgemeester Kurt Ryon antwoordt als volgt:

        • Er werden 18 interventies in de politiezone uitgevoerd op 31/12/2023, waarvan 7 in Steenokkerzeel. Onze zone is heel groot, wat interventies niet gemakkelijk maakt. Men kan niet overal tegelijkertijd zijn.
        • In Steenokkerzeel zijn er 2 GAS-boetes uitgedeeld. Een GAS-boete kan variëren tussen 50 en 350 euro.
        • We hebben veel ingezet op informatie en proberen te ontmoedigen, maar dit heeft helaas niet altijd het gewenste effect.
      • Vraagstelling over de Zilverlinde in Melsbroek (onafhankelijken)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Griet Deroover geeft toelichting over dit agendapunt :

        Aanleiding:

        Zoals iedereen ondertussen weet is de zilverlinde er niet al te best aan toe, en heeft deze dringend de nodige zorgen nodig.

        Vraag:

        • Wat zijn de laatst ondernomen stappen betreffende het redden van deze boom die een beschermd monument is?

         

        besluit

        Schepen Jelle Mombaerts antwoordt als volgt:

        • We hebben advies ingewonnen bij Erfgoed.
        • Een onderzoekspremie van 80% aangevraagd.
        • De groendeskundige zal een erkende boomdeskundige aanstellen.
      • Vraagstelling over het gebruik van nieuwe theaterverlichting in GC De Corren (vooruit-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Rudy Peeters geeft toelichting over dit agendapunt :

        Graag ontvingen wij wat duiding over het gebruik van de nieuw theaterverlichting van GC De Corren.

        Kunnen de culturele verenigingen uit Steenokkerzeel van de theaterverlichting gebruik maken of is deze alleen bestemd voor de cultuurprogrammatie en

        professionele gezelschappen ?

        Onder welke voorwaarden kan de nieuwe theaterverlichting door de verenigingen gebruikt worden ?

        Wordt de oude verlichting nog ter plaatse gestockeerd en is deze nog bruikbaar voor  de verenigingen ? 

        besluit

        Schepen Geert Laureys, antwoordt als volgt:

        • We hebben hierover een overleg gehad met de verantwoordelijke van de Corren.
        • Vandaag is het zo dat we hebben geïnvesteerd in de theaterverlichting, omdat - als er meer professionele acts kwamen - we commentaar kregen en vaak beroep moesten doen op externe firma's
        • Voorlopig gebruiken we die alleen voor onze eigen shows.
        • Verenigingen mogen ze ook gebruiken, mits begeleiding door professionele lichtfirma's die dit kunnen gebruiken.
        • In een tweede fase gaan we bekijken of we een systeem vinden om dit makkelijker in gebruik te maken voor verenigingen. Voor eet-dagen bv. is dat niet nodig.
        • We vragen dit vanaf nu systematisch na bij gebruikers.
        • We houden ook de oude verlichting in gebruik.
        • We zijn ook bezig met de vernieuwing van de verlichting in De Corren, voor andere activiteiten.
      • Vraagstelling over strooiwerken in week 15-19/01/24 (vooruit-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Rudy Peeters geeft toelichting over dit agendapunt :

        Gezien de talrijke reacties van inwoners over het al dan niet strooien in de straten, is de vraag of het strooiplan van de gemeente kan toegelicht worden. 

        Klopt het dat er straten uitgesloten zijn uit het strooiplan ?

         

         

        besluit

        Schepen Wim Mombaerts antwoordt als volgt:

        • De sneeuwval van de afgelopen week was uitzonderlijk.
        • AWV doet de gewestwegen.
        • Onze aannemer doet een aantal straten.
        • Onze eigen dienst Werken in eigen Beheer doet een aantal straten, fiets- en voetpaden en dergelijke.
        • We hebben een strooiplan.
        • Sommige straten worden niet gestrooid, want in straten waar weinig verkeer is, heeft strooien geen zin.
        • In sommige straten is er een nieuw wegdek, waardoor ze niet mogen blootgesteld worden aan strooizout.
        • We gebruiken Roadmaster om het weer te voorspellen, we hebben geen pekelinstallatie, soms kon de schop niet door wegens geparkeerde wagens, ...
        • Er waren ook heel wat positieve reacties.
        • Er is 45 ton zout gestrooid door de aannemer.
        • We leren telkens bij en sturen steeds bij.

        Burgemeester Kurt Ryon voegt toe:

        • Het strooiplan regelmatig gecommuniceerd werd. Ook nu werd er gecommuniceerd.
        • Er was deze keer een sneeuwbom, die uitzonderlijk was. We hebben een A- (prioritair), B- en C-plan. Aan C komen we eigenlijk nooit, want A blijft prioritair, wegens de aanhoudende sneeuw en ijzel.
        • Sommige gemeentes werken met pekel, wat op korte termijn werkt, maar op termijn geen verschil maakt.
      • Vraagstelling over Ring TV 09/01/24 winteropvang (CD&V-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Liesbeth Degrève, Ann Goovaerts, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Raadslid
        aanleiding

        Gilbert Jaspers geeft toelichting over dit agendapunt :

        Naar aanleiding van interview op Ringtv , 

        https://www.ringtv.be/nieuws/vilvoorde-roept-buurgemeenten-op-%E2%80%9Corganiseer-ook-winteropvang-zodat-we-niemand-moeten

        Vilvoorde roept de gemeenten Machelen, Steenokkerzeel, Zemst en Kampenhout op om ook winteropvang te organiseren. Vilvoorde is het enige lid van hulpverleningszonde BRAVIO dat dat doet, nadat het Centrum voor Algemeen Welzijn er geen geld meer voor heeft. Maar ze zien steeds vaker mensen uit de andere gemeenten opdagen, die ze dan moeten terugsturen - opnieuw de kou in.

        Met welke positieve woorden gaat de oproep van de burgemeester van Vilvoorde beantwoord worden ? 

        besluit

        Burgemeester Kurt Ryon antwoordt als volgt:

        • Deze uitspraak klopt niet.
        • Hij heeft de Kastze-gemeenten onterecht beschuldigd: we hebben geen daklozen in Steenokkerzeel (noch in de 2 andere gemeenten).
        • Onze sociale dienst heeft gevraagd om de daklozen van Steenokkerzeel naar ons door te sturen, maar ze zijn er niet.
        • Wij zijn wel aangesloten bij de sociale kruidenier in Vilvoorde, maar daar betalen we voor.
        • De uitspraak van de burgemeester van Vilvoorde moet gekaderd worden in de strijd om als centrumstad erkend te worden, terwijl de gemeenten van Halle-Vilvoorde als centrumregio erkend willen worden, voor extra financiële middelen.