De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het verslag van de vorige zitting.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het verslag van de vorige zitting goed.
E-mail ontvangen van Haviland op 20 januari 2025 waarin zij ons mede delen dat algemene vergadering plaats heeft op woensdag 19 maart 2025 om 18 u in de kantoren van Haviland, Brusselsesteenweg 617 in Zellik met volgende agenda:
Overwegend dat het OCMW aangesloten is bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 EN verlengd werd op 23 oktober 2019, verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2019 onder het nummer 19151652;
Overwegend dat de duurtijd van de vereniging wordt beperkt tot zestien jaar, ingaand op tien november tweeduizend negentien en eindigend op tien november tweeduizend vijfendertig.
Overwegende dat Haviland Intercommunale als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economisch sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde, een dienstverlenende vereniging is die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur.
De OCMW-raad gaat over bij geheime stemming tot verkiezing van afgevaardigden in de algemene vergadering en raad van bestuur.
De OCMW-raad gaat bij geheime stemming over tot verkiezing van een effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van Haviland.
De stemming geeft volgende uitslag:
Bruno Peeters bekomt 15 stemmen
Jelle Mombaerts bekomt 1 stem
Sandra Ceuleers bekomt 1 stem
Er waren 3 blanco stemmen
De OCMW-raad gaat bij geheime stemming over tot verkiezing van een plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van Haviland.
De stemming geeft volgende uitslag:
Geert Laureys bekomt 15 stemmen
Kurt Ryon bekomt 1 stem
Werner Vanderborght bekomt 1 stem
Er waren 3 blanco stemmen
De OCMW-raad duidt in de lijst van de 15 kandidaat bestuurders volgende individuele vertegenwoordiger aan: Kurt Ryon
De stemming geeft volgende uitslag:
Kurt Ryon bekomt 17 stemmen
Er waren 3 blanco stemmen
Gelet op artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de organisatie regelt van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging;
Gelet op artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering;
Gelet op artikel 445 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de duur en de wijze van beëindiging van het mandaat van de leden van de verschillende organen in een dienstverlenende vereniging statutair bepaalt.
Gelet op de artikelen 77 en 78 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de OCMW-raad bepaalt;
1. Bruno Peeters, Wijckmansstraat 15/1, 1820 Steenokkerzeel, bruno.peeters@steenokkerzeel.be, OCMW-raadslid, wordt aangesteld als effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van Haviland, voor de duur van de huidige legislatuur.
2. Geert Laureys, Sint-Annastraat 2, 1820 Steenokkerzeel, geert.laureys@steenokkerzeel.be, OCMW-raadslid, wordt aangesteld als plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van Haviland, voor de duur van de huidige legislatuur.
3. De OCMW-raad bevestigt de gezamenlijke voordracht van de 15 kandidaat-bestuurders zodat de algemene vergadering kan overgaan tot de benoeming van de raad van bestuur :
4. De OCMW-raad duidt in de lijst van kandidaat-bestuurders binnen de categorie C volgende individuele vertegenwoordiger aan: Kurt Ryon.
5. De afgevaardigde van OCMW Steenokkerzeel is gemandateerd om de samenstelling van de raad van bestuur op de algemene vergadering van Haviland op 19 maart 2025 goed te keuren.
6. Haviland zal van dit besluit op de hoogte worden gebracht.
E-mail ontvangen van Haviland op 27 januari waarin zij vragen om een nieuwe vertegenwoordiger aan te duiden in het beheerscomité van de gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (GIDPBW).
Gezien het belang van welzijn, arbeidsveiligheid en gezondheid van het personeel en het toezicht door de FOD WASO in de lokale besturen, dringen ze erop aan om dit mandaat in het beheerscomité toe te kennen aan de burgemeester, schepen van arbeidsveiligheid en welzijn, schepen van personeel of een mandataris met ervaring in het beheerscomité van de GIDPBW Haviland.
De vergaderingen van het beheerscomité van de GIDPBW voor het jaar 2025 zijn voorzien op :
Artikel 2 van het koninklijk besluit van 10 december 2017 betreffende de oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder op artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.
Vanaf 2024 centraliseert Europa Werk en Sociale Economie (WSE) alle middelen sociale inclusie in het project 'Capacity Building Lokale Partnerschappen'. Een unieke kans om kwalitatieve ondersteuning te bieden aan mensen met een multiproblematiek, om hen flankerend te ondersteunen met verschillende hulpverleningspartners om zo deze mensen stappen te helpen zetten richting activering in onze maatschappij.
Vanuit het samenwerkingsverband ‘Tewerkstellingsloket H5’ rond Sociale Economie en Werk werd dit project onderzocht. De gemeenten Meise en Londerzeel vervoegden in dit project de cluster waarbij het werkingsgebied volgende gemeenten omvat: Kapelle-op-den-Bos, Zemst, Kampenhout, Steenokkerzeel, Meise en Londerzeel.
Het project monde uit in een lokaal partnerschap dat getrokken wordt vanuit een samenwerking tussen VVSG, VDAB, Europa WSE, Haviland en eerder genoemde lokale besturen
Dit project moet het verder mogelijk maken om expertises van verschillende (relevante) partnerorganisaties te bundelen. Deze verzameling van expertises en kennis zal vervolgens aangewend worden om werkzoekenden met allerlei profielen en met multiproblematieken beter te begeleiden en ondersteunen in hun activatietraject. VDAB en de OCMW’s zijn kernpartners en de werking van dit project vormt een verlengstuk op de reeds aanwezige hulpverlening, door flankeren en intensief samen op weg te gaan met een deelnemer).
Er is door alle betrokken partners reeds veel tijd geïnvesteerd in dit project. Onder meer onderstaande stappen zijn samen gezet:
- de werkingsgebieden zijn afgebakend (fase 1),
- de lokale noden en doelgroep werden geïdentificeerd (fase 2),
- de partners zijn via een juryproces bepaald (fase 3)
- Om de samenwerking optimaal en transparant te laten verlopen zijn onder meer overlegstructuren gerealiseerd (fase 4).
De volgende stap is het formaliseren van de samenwerking tussen de verschillende betrokken partners. Het betreft de goedkeuring van de partnerschapsovereenkomst en het projectcharter van dit lokaal partnerschap LIFT H5+.
De modaliteiten tussen de verschillende betrokken partners worden daarmee geformaliseerd en de algemene doelstelling inzake het realiseren van een duurzame participatie van personen met een complexe multiproblematiek op de arbeidsmarkt staat hierbij centraal. Het kader rond dit project is uitdagend en veranderlijk. Daarom is het van essentieel belang dat er tussen de partners van LIFT H5+ onderling duidelijke afspraken worden gemaakt, opdat alle aanpassingen aangaande deze samenwerking op een transparante en gedragen wijze kan plaatsvinden, indien vereist. Tevens is dit noodzakelijk om toekomstige samenwerkingen op een comfortabele en constructieve wijze te waarborgen.
In de partnerschapsovereenkomst kan je volgende modaliteiten terugvinden:
- De doelstelling (visie);
- De ambities op vlak van begeleiding en doorstroming;
- Een verwijzing naar het kwaliteitskader, waarmee men een empowermentmeting van de deelnemers beoogt alsook het lerend karakter van deze projectoproep benadrukt;
- De wijze waarop beslissingen worden genomen, die duiden op gelijkwaardigheid in de samenwerking in functie van deze projectoproep: de taak en rol van de stuurgroep, het uitvoerend team, de coördinatie en de consentbesluitvorming;
- Leidende principes: vertrekken vanuit empowerment van de deelnemer, andere actoren betrekken indien nodig (flankerend werken rond/met een persoon) en de deelnemer zit aan het stuur;
- (rapportage)Verplichtingen t.a.v. Europa WSE;
- Uniforme en gedragen toetredings-en opzegmodaliteiten
- Financiële bepalen: beslissingen met een financiële impact zijn voorbehouden voor de moederorganisatie, wijze van omgaan met subsidies, kosten en afrekeningen;
- Toewijzing van een GDPR-aanspreekpunt;
- Duurtijd van de overeenkomst (tot einde projectoproep)
- Verloop van de inhoudelijke opvolging/evaluatie;
- Maatregelen nemen i.f.v het naleven van de Algemene verordening Gegegevensbescherming (AVG): in de nabije toekomst een Joint Controller Overeenkomst/Agreement (JCA) en een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (GEB) opmaken en vervolgens toevoegen als addendum van deze overeenkomst.
In het projectcharter kan je het volgende terugvinden:
- Begrippenlijst
- Schematisch overzicht overlegstructuur
- Tekenbevoegdheid, mits voorafgaandelijke vertaalslag richting stuurgroep.
- Opdracht en rol per partner
- Belang van de motivatie van de deelnemer
- Verdeelsleutel (ifv cofinanciering)
- Matchingsproces
- Dynamisch partnerschap
- Proces wijziging samenstelling partnerschap
- Afspraken voortgangsmeting
- Financiële bevoegdheden van de stuurgroep
- Gegevensdeling conform het proportionaliteitsbeginsel
De gegevensverwerking, de risico’s dat dit met zich meebrengt en de maatregelen die hiervoor moeten worden genomen, worden de komende periode met alle betrokken partners zo goed mogelijk op punt gezet. Er werd een werkgroep gevormd met enkele deskundigen informatieveiligheid en stuurgroepleden uit het lokaal partnerschap H5+, alsook uit het lokaal partnerschap DAW+. Deze werkgroep buigt zich onder meer over de keuze van rechtsgrond en de mitigerende maatregelen die het lokaal partnerschap kan nemen om het restrisico aangaande het verwerken van persoonsgegevens zo klein mogelijk te maken en om de werking van het lokaal partnerschap zo conform mogelijk te maken met de wet van de privacy. Het betreft aanpassingen in de JCA en de GEB. LIFT H5+ wordt hier eveneens extra ondersteund door VVSG, Cranium en het GDPR-aanspreekpunt en de projectcoördinator van dit lokaal partnerschap.
Het totale beschikbare budget voor de hele duurtijd van het project wordt weergegeven in volgende tabel
|
ESF (40%) + VCF (30%) |
Cofinanciering VDAB |
Cofinanciering lokaal bestuur |
Totaal |
Projectbudget |
1.145.441,50 |
245.451,75 |
245.451,75 |
1.636.345,00 |
budget per jaar |
190.906,92 |
40.908,63 |
40.908,63 |
272.724,17 |
De lokale partnerschappen starten hun werking tussen 1 januari 2024 en uiterlijk 1 oktober 2024 en hebben een looptijd van maximaal 6 jaar met als uiterlijke einddatum 31 december 2029. Het werkingsbudget voor het partnerschap in 2024 bedraagt 214.101,60 EUR. Dit budget wordt gefinancierd door Europa WSE, Vlaanderen, VDAB en lokale besturen.
De financiering van het werkingsbudget is als volgt:
● Europa WSE: 109.089,67 EUR
● Vlaanderen: 81.817,25 EUR
● VDAB: 40.908,63 EUR
● Lokale besturen: 40.908,63 EUR
Projectpersoneel:
Zoals de instructies van Europa WSE voorzien, hebben we vanuit dit werkingsbudget een raming voorzien van 213.985 EUR aan projectpersoneel in 2024:
• 0,5 VTE begeleider per organisatie voor Arktos, Groep Intro, CAW Halle-Vilvoorde & Randstad Belgium NV
• 0,2 VTE vanuit VDAB
• 0,2 VTE coördinator, opgenomen door Haviland
• 0,1 VTE per lokaal bestuur
Deze formule resulteert in een team met het equivalent van 3 VTE.
Inzet van forfait en budgettaire flexibiliteit
In functie van het lerend en dynamisch karakter van het partnerschap, wordt een jaarlijkse begroting opgesteld door de stuurgroep. Deze begroting laat dan ook toe dat het partnerschap flexibel doch bewust om kan springen met de beschikbare middelen. Het partnerschap stelt alles in het werk om een zo groot mogelijk resultaat te halen binnen het financieel plaatje.
Titel document |
Korte beschrijving |
Algemene voorwaarden |
Dit zijn de algemene, oproepspecifieke en projectspecifieke voorwaarden die moeten worden nageleefd opdat de middelen uit het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) kunnen worden toegekend: administratieve en financiële aspecten, communicatieverplichtingen, naleving van de AVG en de wet van de overheidsopdrachten en dergelijke meer. |
Kwaliteitskader |
Dit is een interne leidraad voor Europa WSE, om op maat uit te maken waarop de coaching vanuit EU-WSE zich zal richten met als doel de kwaliteit van dienstverlening voor onze doelgroep(en) te verzekeren. |
Oproep ‘Lokale Partnerschappen voor de duurzame participatie op de arbeidsmarkt van personen met een complexe multiproblematiek’ van Europa WSE |
Dit is de oproepfiche op basis waarvan het lokaal partnerschap LIFT H5+ is ontstaan. |
Projectcharter |
De operationele samenwerkingsmodaliteiten |
FLOW (beslissingsboom + typedocumenten) |
Dit is een schematisch overzicht van de weg dat een deelnemer aflegt binnen het lokaal partnerschap en welke administratie hierbij komt kijken. |
- Goedkeuring Projectvoorstel Lokaal Partnerschap H5+ dd. 4 maart 2024
- Goedkeuring Intentieverklaring ‘Capacity Building’ dd. 3 april 2023
- Goedkeuring ‘Validatiebesluit Juryproef Capacity Building’ dd. 2 oktober 2023
- Oproep 64 Europa WSE (Werk en Sociale Economie) 'Lokale partnerschappen voor duurzame arbeidsmarktdeelname van mensen met complexe problemen'
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 77.
Onze DPO, Dimitri Ceyssens, heeft op 27 september 2024 een negatief advies uitgebracht (zie bijlage 20240927_Advies DPO Lokale Partnerschappen H5). In tussentijd is er wel reeds een consensus aangaande de rechtsgrond via de werkgroep GDPR-DAW+ en H5+ (zie bijlagen '2025-01-17_Verslag Werkgroep GDPR-DAW+ en H5+ zwart-wit' en '20250127_E-mail Karen Lauwers Consensus rechtsgrond').
Om praktische redenen heeft het Lokaal Partnerschap DAW+ en H5+ gekozen om gebruik te maken van de cloudtoepassing SharePoint van Microsoft om de gegevens te delen tussen de partners van het Lokaal partnerschap. Onder impuls van het gepubliceerde advies van de VTC, geeft VVSG het advies op zoek te gaan naar alternatieve systemen. Het Lokaal Partnerschap DAW+ en H5+ is zeker bereid om, om te schakelen naar een andere toepassing. Momenteel worden enkele aanbevolen alternatieven gescreend op basis van enkele criteria. Tijdens een volgende bijeenkomst van deze GDPR-werkgroep zal het resultaat hiervan meegedeeld worden, met als doel samen de meest geschikte toepassing te bepalen. De kosten voor de aankoop en de implementatie van dit alternatief zijn nog niet duidelijk.
Ondanks het huidig negatief advies van onze DPO is dit een belangrijk project voor de sociale dienst waar eveneens al heel wat tijd en energie is ingestoken voor wat betreft de projectopstart voor onder meer het bekomen van Europese subsidies. Dit project is gericht op de doelgroep die het verst van de arbeidsmarkt staat. Het betreft een manier om kwalitatieve ondersteuning te bieden aan mensen met een multiproblematiek, om hen te flankeren met verschillende hulpverleningspartners om deze mensen zo stappen te helpen zetten richting activering in onze maatschappij. Dit project is dan ook een waardevolle aanvulling op de bestaande werking van het team sociale dienst.
Hiervoor is budget voorzien onder ACT-143/AP-7/BD-2/0904-00/61310020 ten bedrage van 7.500 euro.
1. De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt de Partnerschapsovereenkomst goed. Een ondertekend exemplaar evenals uittreksel wordt bezorgd aan de teamcoördinator Sociale Tewerkstelling van Haviland, Sander Herbosch.
2. De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt het Projectcharter goed. Een ondertekend exemplaar evenals uittreksel wordt bezorgd aan de teamcoördinator Sociale Tewerkstelling van Haviland, Sander Herbosch.
3. De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt het engagement en de rol die het lokaal bestuur binnen dit lokaal partnerschap opneemt goed.
Sarah Dewinter geeft toelichting over dit agendapunt :
Volgens de krant De Tijd (artikel van 30/11/2024) stelde de Vlaamse Zorginspectie in 2024 vast dat maar liefst in 19,6 procent van de geïnspecteerde assistentiewoningen, ouderen onwettige supplementen werden aangerekend.
De Zorginspectie, die deel uitmaakt van het Vlaams Departement Zorg, bezocht in de loop van het jaar 2024, 61 groepen van assistentiewoningen (GAW’s), goed voor zo'n 2.000 assistentieflats. In totaal zijn er in Vlaanderen en Brussel 999 groepen, goed voor 36.668 serviceflats. De inbreuken werden gelijkmatig vastgesteld bij private en publieke spelers.
(bron: https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/vlaanderen/een-op-vijf-serviceflats-rekent-onwettige-supplementen-aan/10576249.html)
Op 11 december 2024 was er klaarblijkelijk een overleg met enkele inwoners van de Zilveren Esdoorn en een afgevaardigde van de gemeente. Hierop werd reeds melding gemaakt door inwoners dat er mogelijks sprake was van onregelmatig aangerekende supplementen.
In bijlage voegden we alvast een geanonimiseerde factuur van de maand november 2023 (bijlage 1) en december van 2024. (bijlage 2)
Hierop staat de post “Crisis- en overbruggingszorg” vermeld waarvoor een bedrag van 15,00 euro wordt aangerekend. Zulks betreft de post dewelke in vraag werd gesteld door inwoners.
In artikel 31 van het Woonzorgdecreet van 15 februari 2019 worden de verplichte opdrachten van een groep van assistentiewoningen beschreven.
De specifieke erkenningsvoorwaarden waaraan de groep van assistentiewoningen moet voldoen zitten vervat in de Bijlage 10 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019.
Pagina 2 van 7
Artikel 22 van deze “Bijlage 10” bevat vervolgens de voorwaarden over de samenstelling van de dagprijs:
“De dagprijs dekt minstens de kosten van de volgende zorg en ondersteuning:
1° de functie van de woonassistent, vermeld in artikel 33;
2° het gebruik van elk noodoproepsysteem, inclusief het beantwoorden van de oproep en, indien nodig, de vaststelling van de noodsituatie ter plaatse;
3° de garantie van crisiszorg en overbruggingszorg, met uitzondering van de reële kosten van die zorg;
4° als het geen sociale assistentiewoning betreft, het gebruik en het onderhoud van de ontmoetings- en gemeenschappelijke ruimten.”
Bovendien bepaalt het desbetreffende artikel dat:
“De informatie over de van toepassing zijnde dagprijs wordt geafficheerd op een centrale plaats die toegankelijk is voor alle gebruikers, bezoekers en personeelsleden en wordt vermeld in een onthaalbrochure of op de website van de groep van assistentiewoningen.”
Op het eerste gezicht is de aangerekende post “Crisis- en overbruggingszorg” ten belope van 15,00 euro niet conform de aangehaalde juridische teksten.
Dit vermoeden wordt versterkt door het gegeven dat op de factuur van januari (bijlage 3) plots geen sprake meer is van de vermelde post. Evenwel is zulks niet in detail toegelicht geworden aan de inwoners.
Onze fractie heeft dienvolgens de volgende vragen:
Schepen Hannelore Velaerts antwoordt as volgt:
Namens Raad voor maatschappelijk welzijn,
Heidi Abeloos
Algemeen directeur
Bruno Peeters
Voorzitter gemeenteraad