Terug
Gepubliceerd op 30/04/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 25/04/2024 - 20:00

Reglement voor het verlenen van vergunningen voor doorgang op de Lesagestraat, weg met een toegangsverbod C3 gehandhaafd via ANPR camera

Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
Kurt Ryon, Burgemeester
Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
Heidi Abeloos, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
feiten, context en argumentatie

Sinds 2011 zijn er al klachten over de verkeerssituatie in de Lesagestraat en omliggende straten door het gestegen sluipverkeer.
De route Cornellekestraat, Lesagestraat, De Prooststraat, Damlaan, Achter de Hovenstraat is een veel gebruikte alternatieve sluiproute voor doorgaand verkeer om het zwaarbelaste kruispunt Tervuursesteenweg-Haachtsesteenweg en de omleidingsweg rond Steenokkerzeel (N227) te vermijden. 
Het kruispunt Tervuursesteenweg-Haachtsesteenweg en de N227 worden zo zwaar belast omdat ze op hun beurt worden gebruikt om een doorsteek te maken tussen Leuven en Mechelen, en alzo de Ring te vermijden.
Vooral in het stuk Lesagestraat tussen de Keistraat en de Wambeekstraat, waar de weg veel smaller is, leidt dit tot volgende problemen:

  • Heel veel verkeer dat niet kan kruisen en dan gevaarlijk over het voetpad rijdt, dit zowel ’s morgens als ’s avonds;
  • Gevaarlijke situaties voor zowel voetgangers en fietsers (schoolkinderen), als voor geparkeerde wagens, brievenbussen, leveranciers;
  • Gevaar bij het op- en afrijden van opritten;
  • Moeilijkheden om kinderen in en uit de wagen te nemen;
  • Verkeersagressie;
  • Overdreven snelheid.

Sinds 2011 zijn er al meerdere maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verhogen en de problemen aan te pakken:

  • Snelheidscontroles (2009, 2011, 2012, 2014,…).
  • Invoering tonnenmaatbeperking 3,5 ton (2010).
  • Onderzoek éénrichtingverkeer (2011 – niet weerhouden omwille van de onredelijke last voor de omwonenden en inwoners en het verleggen van het probleem naar de omliggende straten die evenmin geschikt zijn voor deze verkeersintensiteiten + moeilijkheden met korte draaibewegingen aan verschillende van deze kruispunten.
  • Onderzoek om paaltjes of beugels te plaatsen aan de voetpaden van de Lesagestraat (2013 ,2014, plaatsing paaltjes in 2014).
  • Proefopstelling wegversmallingen in breder deel Lesagestraat (2014).
  • Klachten over te smalle voetpaden in smalle deel Lesagestraat door de paaltjes. Concl. geen alternatief, paaltjes behouden (2014).
  • Proefopstelling van drie rijbaanversmallingen in breder deel Lesagestraat (2015): Concl. geen (blijvend) effect op de verkeersintensiteiten – Overleg met AWV over het beter instellen van de verkeerslichten N21-N227.
  • Opstarten mobiliteitsstudie voor problematiek Van Frachenlaan, Damlaan, Lesagestraat (2016).
  • Deelname Laboratoria Mobiele Alternatieven (LaMA) met als thema leefbaarheid en sluipverkeer van de omgeving Lesagestraat, de Prooststraat, Damlaan en Achter de Hovestraat (2016).
  • Klachten en petitie bewoners over het sluipverkeer en verkeersveiligheid in de Lesagestraat (2017).
  • Participatievergadering mobiliteit Steenokkerzeel (13/12/2017) die heeft geleid tot het voorstel voor het plaatsen van een proefopstelling met een ANPR camera om het doorgaand sluikverkeer te weren tijdens de spitsuren op werkdagen. Hiervoor werden tijdsvensters voorgesteld, zijnde: ’s morgens van 7:.00 tot 9:30 uur; ’s avonds 16:00 tot 19:00 uur.
  • Klacht van Apotheek Pharma (20/12/2017), Lesagestraat 39,met betrekking tot de voorgenomen maatregel met ANPR camera. Voorstel tot aanpassing van het tijdsvenster naar:’s morgens 7:00 tot 9:00 uur, ’s avond van 17:00 tot 20:00 uur. De apotheek is ondertussen verhuisd naar de hoek Haachtsesteenweg – Cornellekestraat.
  • Eerste reglement van doorgang met controle ANPR goedgekeurd op de gemeenteraad van 28/06/2018 – niet uitgevoerd wegens verwachte hoge werklast en kostprijs
  • Snelheidsremmende maatregelen door verschillende verkeersremmers te plaatsen op de as Lesagestraat, De Prooststraat, Damlaan, Achter de Hovenstraat, de Kerckhove d’Exaerdestraat, Keistraat (proefopstelling 2018, definitieve opstelling 2020).
  • Invoering snelheidsbeperking 30km/uur in smal deel Lesagestraat en invoering voorrangsregeling aan de bestaande wegversmallingen in dit wegdeel (proefopstelling 2018, definitief 2019).
  • Verkeerstelling in smal deel Lesagestraat (21/02/2019-26/02/2019): resultaat: 10.643 voertuigen, 24% te snel). Concl.  Redelijk effect op snelheid, verkeersintensiteit blijft problematisch)
  • Vraag van de gemeente Kampenhout om, bij het invoeren van een doorgangsverbod in de Lesagestraat, doorgangsvergunningen te voorzien voor de inwoners van de wijk Duistbos te Kampenhout.
  • Klachten omtrent het sluipverkeer en onveilige verkeerssituaties hierdoor in smalle deel Lesagestraat en De Prooststraat blijven aanhouden. (2021-2022).

 Ondanks alle genomen maatregelen is er geen significant effect op het sluipverkeer en blijft de veiligheid in de straten problematisch. De gemeente wenst daarom effectief over te gaan tot het invoeren van een toegangsverbod (virtuele knip) tijdens de spitsuren voor het doorgaand verkeer in het deel van de Lesagestraat tussen de Keistraat en de Wambeekstraat. Het beoogde tijdsvenster voor het toegangsverbod is van 7u tot 9u en van 16u tot 19u op werkdagen.

Voor de inwoners van de deelgemeente Steenokkerzeel en de inwoners van de wijk Duistbos te Kampenhout, die beschouwd worden als bestemmingsverkeer, zal een vergunning uitgereikt worden, evenals voor verschillende doelgroepen waarvoor de doorgang tijdens de spitsuren noodzakelijk wordt geacht.

Om het verbod van doorgang (C3) te kunnen controleren en afdwingen (effectiviteit) wordt de registratie van het doorgaand verkeer tijdens het ingestelde tijdsslot door middel van een ANPR-camera met automatische nummerplaatherkenning vooropgesteld.

Parallel aan het invoeren van het vergunningenreglement wordt een aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer opgemaakt houdende het instellen van een toegangsverbod C3 voor voertuigen tijdens de spitsuren op werkdagen, uitgezonderd vergunninghouders, in het gedeelte van de Lesagestraat begrepen tussen de Keistraat en de Wambeekstraat.

De werklast wordt beheersbaar gehouden door:

  • Het werken met een ANPR camera met automatische nummerplaatherkenning en de automatische aftoetsing van vergunninghoudende nummerplaten;
  • Het afleveren van vergunningen met een vergunningenmodule met online aanvraagformulier;
  • Het aanduiden van een extern sanctionerend ambtenaar (i.e. Haviland)

De privacy met betrekking tot de verkregen beelden wordt verzekerd door:

  • Het beheren en consulteren van de beelden door de gemeente en vaststellend ambtenaar van de politie via een beveiligde serveromgeving;
  • Het nemen van beelden enkel tijdens het ingestelde tijdsslot;
  • Het enkel doorstromen van geverifieerde beelden van overtredingen naar de sanctionerend ambtenaar.

Op 21 september 2023 besloot de gemeenteraad beroep te doen op de opdrachtencentrale van Cipal dv voor de realisatie van smart city projecten via de raamovereenkomst “De verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (CSMRTIOH20)

Op 18 december 2023 wees het college van burgemeester en schepenen de opdracht inzake het leveren en plaatsen van de ANPR–cameraopstelling en de bijhorende software in het kader van de controle op doorgang in de Lesagestraat toe aan de opdrachtencentrale Cipal dv, op basis van de toetreding tot de raamovereenkomst (CSMRTIOH20).

Het "reglement plaatsing ANPR Camera proefproject Lesagestraat", goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 juni 2018, kent enkele aanpassingen. Om het administratief makkelijker te maken wordt voorgesteld om het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2018 volledig in te trekken en wordt het “reglement voor het verlenen van vergunningen voor doorgang op de Lesagestraat, weg met een toegangsverbod C3 gehandhaafd via ANPR camera” in bijlage ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

In het kader van de ministeriële omzendbrief betreffende de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s werd een positief advies verkregen van de korpschef van de lokale politie (zie bijlage).

juridische overwegingen

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

De bepalingen van de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid artikel 119 en 135§2.

Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Algemene verordening gegevensbescherming 2016/679 (Pub. EU 4 mei 2016)-toepassing 25 mei 2018.

De wet 30.07.2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens

De wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt en latere wijzigingen.

De omzendbrief van 10 december 2009 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, waarbij het toegestaan wordt dat de gemeenteraad een positief advies geeft om, in een perimeter die groot genoeg is, gebruik te maken van vaste of verplaatsbare camera’s om een bepaald fenomeen goed te kunnen opvolgen.
De omzendbrief van 13 mei 2011 houdende wijziging van de omzendbrief van 10 december 2009 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s;

Het koninklijk besluit van 8 mei 2018 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s en betreffende het register van de beeldverwerkingsactiviteiten van bewakingscamera’s.

Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

De privacyverklaring van de gemeente Steenokkerzeel.

Het Algemeen Zonaal Politiereglement en de bijzondere verordening inzake GAS-verkeer.

Het protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties in geval van gemengde inbreuken d.d. 18 maart 2021.

Publieke stemming
Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Christiana Willekens
Onthouders: Rudy Peeters, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen
Resultaat: Met 13 stemmen voor, 4 onthoudingen
besluit

1. De gemeenteraad adviseert positief over de plaatsing en het gebruik van een ANPR camera op het openbaar domein van de Lesagestraat ter hoogte van huisnummer 4.

2. De gemeenteraad keurt het reglement voor het verlenen van vergunningen voor doorgang op de Lesagestraat, weg met een toegangsverbod C3 gehandhaafd via ANPR camera, goed.

3. Dit reglement vervangt de versie die werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 juni 2018.