Terug
Gepubliceerd op 27/05/2024

Notulen  Gemeenteraad

do 25/04/2024 - 20:00 raadzaal
  • Openbaar

    • notulen

      • Goedkeuring notulen vorige zitting.

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de vorige zitting.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit

        De gemeenteraad keurt het verslag van de vorige zitting goed.

    • omgeving

      • omgevingsvergunningen

        • Goedkeuring zaak van de wegen door de gemeenteraad volgens de aanvraag tot omgevingsvergunning met referentie OMV_2024013617 (ref. gemeente 2024/OMV/015S) voor het bouwen van een industriepand te Kalkoven ZN

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
          aanleiding

          Op 1 februari 2024 werd via het omgevingsloket een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (referentie: OMV_2024013617; 2024/OMV/015S) ingediend bij de gemeente Steenokkerzeel door de heer Philippe Marchal.
          De aanvraag heeft betrekking op een terrein, gelegen Kalkoven zn te 1820 Melsbroek, kadastraal gekend als afdeling 2 (Melsbroek), sectie B, nr. 384A.
          Het betreft een aanvraag voor het bouwen van een industriepand dat wordt ingericht als opnamestudio met werkplaats en administratieve ruimte.

          Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 27 februari 2024. De gewone procedure wordt gevolgd en de nodige adviezen werden aangevraagd.
          Het openbaar onderzoek over deze aanvraag werd gehouden van 8 maart 2024 tot en met 6 april 2024. Er werd één bezwaar ingediend. Het bezwaar heeft geen betrekking op de gratis grondafstand of het wegenistracé, maar op mogelijke inkijk naar een tuinzone.

          feiten, context en argumentatie

          De aanvraag omvat de de bouw van een loods op een onbebouwd terrein binnen het KMO-park Steen III. De loods meet 12,30m breed en 24,30m diep. De kroonlijsthoogte van het hoofdgebouw bedraagt 10m, en deze van de aanbouw 4m. De onbebouwde ruimte wordt verhard met klinkers in functie van 4 parkeerplaatsen voor het gebouw en met een laad- en loszone naast het gebouw, in grasdallen. De overige ruimte wordt ingezaaid met gras. Achteraan wordt ondergronds een hemelwaterput en een infiltratie voorzien.

          Eveneens wordt een trage weg aangeduid met een breedte van 2,50m die zich in rechte lijn situeert tussen de Perksesteenweg en Kalkoven. De voetweg situeert zich langsheen de oostelijke perceelsgrenzen van het projectgebied.

          Het tracé, de ligging en de rooilijnen zijn gekend. Het betreft een oppervlakte van ongeveer 272m² waarbij de exacte oppervlakte nog bepaald dient te worden door een opmetingsplan. In de aanvraag is een inrichting van de trage weg met dolomiet voorzien. Een draadafsluiting wordt eveneens voorzien.

          juridische overwegingen

          De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

          • het decreet Lokaal Bestuur, artikel 40;
          • het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 31 §1:
            Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
            De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
          • het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april2014 betreffende de omgevingsvergunning, artikel 47:
            Als een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
            Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.
          De beslissing wordt genomen op grond van:
          • het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014;
          • het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;

          • het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019; en in het bijzonder de doelstellingsartikels 3 en 4:
            Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
            Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
            1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
            2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
            Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
            1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
            2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
            3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
            4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
            5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
          • de resultaten van het openbaar onderzoek tijdens de procedure tot aanvraag tot omgevingsvergunning.

           

          adviezen en visum

          De gemeenteraad neemt een beslissing over de opdracht van een grond naar het openbaar domein (zie bijlage). Het college neemt na de beslissing van de gemeenteraad een beslissing over de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen.

          De aanleg van een gemeenteweg als trage weg komt tegemoet aan de huidige en toekomstige behoefte aan zachte mobiliteit. Het wegenisdossier draagt bij tot de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau.

          Op basis van de eerdere vergunning voor het verwijderen van verhardingen en het bouwen van twee woningen aan de Perksesteenweg 23a werd de vervollediging van het tracé naar de Perksesteenweg reeds goedgekeurd door de gemeenteraad.

          Een eerdere voorwaardelijke goedkeuring van het wegenistracé door de gemeenteraad op deze locatie is te komen vervallen door het niet verkrijgen van een vergunning in eerste en laatste aanleg voor het bouwen van twee loodsen.

          Gelet op de breedte van 2,5m en een recht tracé (zonder knikken of bochten) tussen de Perksesteenweg en Kalkoven is de vooropgestelde verbinding een functionele comfortabele verbinding voor zachte mobiliteit.

          De gemeenteraad kan voorwaarden en lasten opleggen aangaande de inrichting.

          De trage weg is opgenomen binnen de aanvraag tot omgevingsvergunning (ref. OMV_2024013617; 2024/OMV/015S). Voor dit dossier werd tijdens het openbaar onderzoek één bezwaar ingediend. Het bezwaar heeft geen betrekking op de zaak der wegenis maar over mogelijke inkijk in de aanpalende tuinzone. De aanvraag omvat opnieuw de overdracht van een grond om in te richten als trage weg (zie bijlage).

          Publieke stemming
          Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
          Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          besluit

          De gemeenteraad keurt de zaak der wegenis goed en

          • neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek dat werd gehouden van 8 maart 2024 tot en met 6 april 2024, waarbij één bezwaar werd ingediend, maar dat geen betrekking heeft op de zaak der wegenis;
          • verklaart zich akkoord met het voorgestelde tracé betreffende de zaak van de wegen volgens de aanvraag tot omgevingsvergunning met referentie OMV_2024013617; 2024/OMV/015S op voorwaarde dat:
            • het stuk grond tussen de Perksesteenweg en Kalkoven met een breedte van 2,50m en een benaderde oppervlakte van 272m² kosteloos wordt overgedragen aan de gemeente;
            • de voorwaarden van de gemeentelijke dienst openbare werken over de inrichting worden nageleefd.
            • de omgevingsvergunning wordt verkregen en de eventueel opgelegde voorwaarden en lasten strikt worden nageleefd.

          De gemeente stelt de gemeenteraadsbeslissing uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting ter beschikking van het bevoegde bestuur (college).

    • openbare ruimte

      • patrimonium

        • Verkoop van het perceel gelegen te Meidoornlaan tussen huisnummer 30 en 34.

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
          aanleiding

          Vraag tot goedkeuring ter aanvraag van een omgevingsvergunning door de gemeente, voor de kap van een boom die op openbaar domein staat. Deze boom wordt gecompenseerd in de Collegestraat. Daarnaast kan er aan de aanpalende eigenaars voorgesteld worden het stuk grond te kopen.

          feiten, context en argumentatie

          Tijdens de zitting van 19 juni 2023 werd het volgende beslist:

          1. Het college van Burgemeester en Schepenen gaat akkoord met een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, voor de kap van de zomereik gelegen op het perceel tussen Meidoornlaan 30 en 34.

          2. Ter compensatie zal een boom geplant worden in de Collegestraat.

          3. Aan de aanpalende eigenaars van het perceel grond tussen Meidoornlaan 30 en 34  voor te stellen om het stuk grond aan te kopen, zodat de gemeente het perceel niet meer dient te onderhouden.

           

          De dienst patrimonium heeft navraag gedaan bij de aanpalende eigenaars.

          De eigenaar van perceel 56B2 heeft geantwoord dat hij interesse heeft om dit stukje grond aan te kopen.

           

          Het collegebesluit van 4 september 2023 houdende:

          Het college van burgemeester en schepenen vraagt de dienst patrimonium om het perceel te laten schatten.

          Er werd een landmeter aangesteld voor het schatten van de venale verkoopwaarde. In bijlage ter kennisgeving het schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Stephan Verstraeten, LAN 04 0966, optredend voor Immo Verstraeten, adres Haachtsesteenweg 135, 1910 Kampenhout op 29 september 2023.

          Het perceel werd geschat op €22500.


          Het collegebesluit van 9 oktober 2023 houdende:

          1. Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schattingsverslag.

          2. Het college van burgemeester en schepenen beslist principieel om het perceel te verkopen aan de geschatte prijs, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad.

          3. Het college van burgemeester en schepenen vraagt om de boom te compenseren in het Zonnebos en niet in de Collegestraat. De dienst Patrimonium brengt de dienst Groen op de hoogte.


          Na deze beslissing hebben we gemerkt dat er een riolering zit onder deze grond. We zijn daardoor navraag gaan doen bij Fluvius, en we kregen volgend antwoord:

          Aangezien daar de afwatering van een behoorlijk opwaarts gebied op zit (de buis is een diameter 600), wordt vanuit rioleringen ongunstig geadviseerd m.b.t. de verkoop. Om het rioolstelsel te kunnen onderhouden hebben we ten allen tijde toegang nodig en de rechten om buizen te herplaatsen of bij te plaatsen. Normaal wordt gestreefd naar een ligging in openbaar domein. Indien alsnog wordt besloten om over te gaan tot verkoop, dienen in overleg met onze dienst patrimonium de nodige rechten en erfdienstbaarheden hiertoe te worden gevestigd.

          Misschien zijn er betere formules om van het oppervlakkig onderhoud af te geraken (ik denk aan een soort gebruiksrecht, met vrijwaren van rechten m.b.t. riolering) dan een verkoop.

          Bij voorkeur blijft de strook openbaar, zodat er wat betreft beheer en onderhoud gen probleem is m.b.t. de ondergelegen buis. We hebben er geen probleem mee dat de aanpalers de bovengrond gebruiken, zolang we maar aan onze buis kunnen en de nodige rechten hebben om die te exploiteren / gebruiken / vervangen…. Ik neem aan dat er formules zijn waarbij de grond openbaar blijft en de gemeente een gebruiksrecht  geeft aan de aanpaler om de bovengrond te gebruiken en te onderhouden.

          Indien er een overeenkomst wordt opgemaakt moet Riobra alleszins mee opgenomen worden als partij om haar rechten te vrijwaren.


          We hebben bij de aanpalende eigenaar die reeds geïnteresseerd was dit stuk grond te kopen, navraag gedaan of ze dit eveneens zien zitten en kregen positief antwoord.

          Optie 1: samen met Fluvius een ingebruikname opstellen

          Optie 2: toch verkopen met erfdienstbaarheid


          Het collegebesluit van 22 januari 2024 houdende:

          1. Het college van burgemeester en schepenen geeft voorkeur aan het verkopen van het stuk grond met erfdienstbaarheid aan de geïnteresseerde aangelande.

          2. Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de dienst patrimonium om een aanpassing van het schattingsverslag.

          3. De dienst patrimonium brengt Fluvius op de hoogte van deze beslissing.

           

          Er werd gevraagd aan de landmeter het perceel te herschatten.

          Het schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Stephan Verstraeten, LAN 04 0966, optredend voor Immo Verstraeten, adres Haachtsesteenweg 135, 1910 Kampenhout op 20 februari 2024.

          Het perceel werd geschat op €15000.


          Het collegebesluit van 26 februari 2024 houdende:

          1. Het college van burgemeester en schepenen geeft voorkeur aan het verkopen van het stuk grond met erfdienstbaarheid aan de geïnteresseerde aangelande.

          2. Het college van burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord met de verkoop van het stuk grond aan de waarde geschat door de landmeter.

          3. Het college van burgemeester en schepenen legt dit dossier ter definitieve goedkeuring voor aan de eerstvolgende gemeenteraad.


          juridische overwegingen

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
          Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur' in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

          Publieke stemming
          Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
          Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
          Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
          besluit

          1. De gemeenteraad geeft voorkeur aan het verkopen van het stuk grond met erfdienstbaarheid aan de geïnteresseerde aangelande.

          2. De gemeenteraad neemt kennis van het schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Stephan Verstraeten, LAN 04 0966, optredend voor Immo Verstraeten, adres Haachtsesteenweg 135, 1910 Kampenhout op 20 februari 2024.

          3. De gemeenteraad gaat akkoord met de verkoop van het stuk grond aan de waarde geschat door de landmeter.

          4. De dienst patrimonium wordt gevraagd het nodige te doen om dit in orde te brengen.

        • Intrekking gemeenteraadsbesluit van 22 februari 2024 houdende de desaffectatie van een deel van het perceel 303 L, 1e afdeling, sectie E, een restperceel t.h.v. Dijkstraat-Hazeweg

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
          aanleiding

          Het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2023 houdende de goedkeuring om een deel van het perceel 303 L, 1e afdeling, sectie E, een restperceel t.h.v. Dijkstraat-Hazeweg samen te verkavelen.

          feiten, context en argumentatie

          In eerste instantie vroeg deze inwoner om het stuk perceel van ons aan te kopen zodat ze hierna kon verkavelen en verkopen (zie brief 1 in bijlage). Hiervoor heeft het college tijdens de zitting van 27 maart 2023 zijn principieel akkoord gegeven.

          Ze wenst nu echter het perceel eerst samen te verkavelen en daarna samen te verkopen.

          De e-mail van de eigenaar van een aangrenzend perceel (300G en 302R) met de vraag of ze een deel van perceel 303L samen kunnen verkavelen met de gemeente (zie brief in bijlage).

          Perceel 303L is door middel van akte kosteloos overgedragen aan de gemeente Steenokkerzeel op 13 maart 2017. Het gaat hier meer bepaald over de wegenis van de nieuwe Matexi wijk in Steenokkerzeel.

          Mevrouw wenst een stuk van de grond te verkavelen samen met de gemeente (zie plan bijlage) zodat haar stuk tuin aan een weg grenst. Hierna wil ze op het perceel als verkaveling verkopen.
          Volgens het advies van ruimtelijke ordening mag er op de grond gebouwd worden (zie plan landmeter in bijlage). Er kan met zekerheid maar 1 woning op gebouwd worden.

          Mevrouw vraagt nu eerst principiële goedkeuring om samen met de gemeente een verkavelingsaanvraag in te dienen.

          Bijkomende vragen indien de gemeente akkoord is:

          - Gaat de gemeente volmacht geven om de verkavelingsaanvraag van het deel van hun perceel aan te vragen?

          - Hoe zullen de kosten van de landmeter verdeeld worden? (verkavelingsaanvraag, opstellen PV en Precad - kosten geschat op €5000 inclusief BTW).

          - Als de vergunning er dan is, hoe wordt de verkoop geregeld? De gemeente heeft een schatting nodig voor hun deel.

           

          Advies patrimonium

          Deze vorm van samen verkavelen werd ooit toegepast in het Zonnebos als oplossing voor een lang aanslepend dossier waarbij geen overeenkomst gevonden werd tussen verschillende eigenaren.

          Het stuk perceel van de gemeente is van groot belang voor mevrouw om ontsluiting te hebben naar de openbare weg.

          Gezien de gemeente geen vragende partij is, worden de kosten procentueel verdeeld volgens grootte van het perceel.

          De buren aanschrijven om eventueel ook een deel aan te kopen van het restperceeltje en samen met een eigen stuk tuin eveneens te verkavelen.

           

          Het principieel akkoord van het college van burgemeester en schepenen op 6 november 2023:

          1. Het college van burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord om een deel van het stuk grond (restperceel Dijkstraat-Hazeweg) gelegen 1e afdeling sectie E nummer 303L samen te verkavelen om vervolgens te verkopen.

          2. Het college van burgemeester en schepenen beslist om de andere aangelanden te informeren omtrent dit verkavelingsdossier, zodat zij eventueel ook kunnen instappen.

          3. Het college van burgemeester en schepenen legt deze beslissing voor definitieve goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

           

          Het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2023 houdende:

          1. De gemeenteraad gaat akkoord om een deel van het stuk grond (restperceel Dijkstraat-Hazeweg) gelegen 1e afdeling sectie E nummer 303L samen te verkavelen om vervolgens te verkopen.

          2. De gemeenteraad beslist om de andere aangelanden te informeren omtrent dit verkavelingsdossier, zodat zij eventueel ook kunnen instappen.


          Het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Patrick Peeters, LAN 04 0081, adres Hondenbergstraat 30, 1800 Vilvoorde op 5 januari 2024.
          Na desaffectatie kan het perceel door de gemeente samen met mevrouw Van Halle haar perceel verkaveld en verkocht worden.

          Na verder onderzoek door de contactpersoon bij Matexi NV en de dienst Patrimonium werd duidelijk dat het stuk grond nog toebehoort aan Matexi NV.
          Het plan in bijlage laat dit duidelijk zien. Dit plan hebben wij bekomen via de notaris na verdere opzoekingen. Dit plan zat niet in ons gemeentelijk archief.
          Hierdoor werd er foutief van uitgegaan door beide partijen dat dit perceel mee opgenomen was in de akte.

          juridische overwegingen

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
          Het gemeenteraadsbesluit van 28 maart 2019, houdende bepaling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.
          Het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

          Publieke stemming
          Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
          Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Christiana Willekens
          Onthouders: Rudy Peeters, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen
          Resultaat: Met 13 stemmen voor, 4 onthoudingen
          besluit

          De gemeenteraad trekt zijn besluit van 22 februari 2024, houdende de goedkeuring van de desaffectatie van lot 1 uit het openbaar domein, in.

        • Intrekking gemeenteraadsbesluit van 14 december 2023 houdende de vraag tot samen verkavelen en verkopen van een stuk grond uit perceel 303 L, 1e afdeling, sectie E, een restperceel t.h.v. Dijkstraat-Hazeweg.

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
          aanleiding

          De e-mail van de eigenaar van een aangrenzend perceel met de vraag of ze een deel van het perceel 303L (1e afdeling, sectie E - restperceel Dijkstraat-Hazeweg) samen met de gemeente kan verkavelen.

          feiten, context en argumentatie

          In eerste instantie vroeg deze inwoner om het stuk perceel van ons aan te kopen zodat ze hierna kon verkavelen en verkopen (zie brief 1 in bijlage). Hiervoor heeft het college tijdens de zitting van 27 maart 2023 zijn principieel akkoord gegeven.

          Ze wenst nu echter het perceel eerst samen te verkavelen en daarna samen te verkopen.

          De e-mail van de eigenaar van een aangrenzend perceel (300G en 302R) met de vraag of ze een deel van perceel 303L samen kunnen verkavelen met de gemeente (zie brief in bijlage).

          Perceel 303L is door middel van akte kosteloos overgedragen aan de gemeente Steenokkerzeel op 13 maart 2017. Het gaat hier meer bepaald over de wegenis van de nieuwe Matexi wijk in Steenokkerzeel.

          Mevrouw wenst een stuk van de grond te verkavelen samen met de gemeente (zie plan bijlage) zodat haar stuk tuin aan een weg grenst. Hierna wil ze op het perceel als verkaveling verkopen.
          Volgens het advies van ruimtelijke ordening mag er op de grond gebouwd worden (zie plan landmeter in bijlage). Er kan met zekerheid maar 1 woning op gebouwd worden.

          Mevrouw vraagt nu eerst principiële goedkeuring om samen met de gemeente een verkavelingsaanvraag in te dienen.

          Bijkomende vragen indien de gemeente akkoord is:

          - Gaat de gemeente volmacht geven om de verkavelingsaanvraag van het deel van hun perceel aan te vragen?

          - Hoe zullen de kosten van de landmeter verdeeld worden? (verkavelingsaanvraag, opstellen PV en Precad - kosten geschat op €5000 inlusief BTW).

          - Als de vergunning er dan is, hoe wordt de verkoop geregeld? De gemeente heeft een schatting nodig voor hun deel.

           

          Advies patrimonium

          Deze vorm van samen verkavelen werd ooit toegepast in het Zonnebos als oplossing voor een lang aanslepend dossier waarbij geen overeenkomst gevonden werd tussen verschillende eigenaren.

          Het stuk perceel van de gemeente is van groot belang voor mevrouw om ontsluiting te hebben naar de openbare weg.

          Gezien de gemeente geen vragende partij is, worden de kosten procentueel verdeeld volgens grootte van het perceel.

          De buren aanschrijven om eventueel ook een deel aan te kopen van het restperceeltje en samen met een eigen stuk tuin eveneens te verkavelen.

           

          Het principieel akkoord van het college van burgemeester en schepenen op 6 november 2023:

          1. Het college van burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord om een deel van het stuk grond (restperceel Dijkstraat-Hazeweg) gelegen 1e afdeling sectie E nummer 303L samen te verkavelen om vervolgens te verkopen.

          2. Het college van burgemeester en schepenen beslist om de andere aangelanden te informeren omtrent dit verkavelingsdossier, zodat zij eventueel ook kunnen instappen.

          3. Het college van burgemeester en schepenen legt deze beslissing voor definitieve goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

           

          Na verder onderzoek door de contactpersoon bij Matexi NV en de dienst Patrimonium werd duidelijk dat het stuk grond nog toebehoort aan Matexi NV.
          Het plan in bijlage laat dit duidelijk zien. Dit plan hebben wij bekomen via de notaris na verdere opzoekingen. Dit plan zat niet in ons gemeentelijk archief.
          Hierdoor werd er foutief van uitgegaan door beide partijen dat dit perceel mee opgenomen was in de akte.

          juridische overwegingen

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
          Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

          Publieke stemming
          Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
          Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Christiana Willekens
          Onthouders: Rudy Peeters, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen
          Resultaat: Met 13 stemmen voor, 4 onthoudingen
          besluit

          De gemeenteraad trekt zijn besluit van 14 december 2023, houdende het akkoord voor het samen verkavelen van een deel van het perceel samen met een deel van de tuin van de aangrenzende eigenaar, in.

      • openbare werken

        • Reglement voor het verlenen van vergunningen voor doorgang op de Lesagestraat, weg met een toegangsverbod C3 gehandhaafd via ANPR camera

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
          feiten, context en argumentatie

          Sinds 2011 zijn er al klachten over de verkeerssituatie in de Lesagestraat en omliggende straten door het gestegen sluipverkeer.
          De route Cornellekestraat, Lesagestraat, De Prooststraat, Damlaan, Achter de Hovenstraat is een veel gebruikte alternatieve sluiproute voor doorgaand verkeer om het zwaarbelaste kruispunt Tervuursesteenweg-Haachtsesteenweg en de omleidingsweg rond Steenokkerzeel (N227) te vermijden. 
          Het kruispunt Tervuursesteenweg-Haachtsesteenweg en de N227 worden zo zwaar belast omdat ze op hun beurt worden gebruikt om een doorsteek te maken tussen Leuven en Mechelen, en alzo de Ring te vermijden.
          Vooral in het stuk Lesagestraat tussen de Keistraat en de Wambeekstraat, waar de weg veel smaller is, leidt dit tot volgende problemen:

          • Heel veel verkeer dat niet kan kruisen en dan gevaarlijk over het voetpad rijdt, dit zowel ’s morgens als ’s avonds;
          • Gevaarlijke situaties voor zowel voetgangers en fietsers (schoolkinderen), als voor geparkeerde wagens, brievenbussen, leveranciers;
          • Gevaar bij het op- en afrijden van opritten;
          • Moeilijkheden om kinderen in en uit de wagen te nemen;
          • Verkeersagressie;
          • Overdreven snelheid.

          Sinds 2011 zijn er al meerdere maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verhogen en de problemen aan te pakken:

          • Snelheidscontroles (2009, 2011, 2012, 2014,…).
          • Invoering tonnenmaatbeperking 3,5 ton (2010).
          • Onderzoek éénrichtingverkeer (2011 – niet weerhouden omwille van de onredelijke last voor de omwonenden en inwoners en het verleggen van het probleem naar de omliggende straten die evenmin geschikt zijn voor deze verkeersintensiteiten + moeilijkheden met korte draaibewegingen aan verschillende van deze kruispunten.
          • Onderzoek om paaltjes of beugels te plaatsen aan de voetpaden van de Lesagestraat (2013 ,2014, plaatsing paaltjes in 2014).
          • Proefopstelling wegversmallingen in breder deel Lesagestraat (2014).
          • Klachten over te smalle voetpaden in smalle deel Lesagestraat door de paaltjes. Concl. geen alternatief, paaltjes behouden (2014).
          • Proefopstelling van drie rijbaanversmallingen in breder deel Lesagestraat (2015): Concl. geen (blijvend) effect op de verkeersintensiteiten – Overleg met AWV over het beter instellen van de verkeerslichten N21-N227.
          • Opstarten mobiliteitsstudie voor problematiek Van Frachenlaan, Damlaan, Lesagestraat (2016).
          • Deelname Laboratoria Mobiele Alternatieven (LaMA) met als thema leefbaarheid en sluipverkeer van de omgeving Lesagestraat, de Prooststraat, Damlaan en Achter de Hovestraat (2016).
          • Klachten en petitie bewoners over het sluipverkeer en verkeersveiligheid in de Lesagestraat (2017).
          • Participatievergadering mobiliteit Steenokkerzeel (13/12/2017) die heeft geleid tot het voorstel voor het plaatsen van een proefopstelling met een ANPR camera om het doorgaand sluikverkeer te weren tijdens de spitsuren op werkdagen. Hiervoor werden tijdsvensters voorgesteld, zijnde: ’s morgens van 7:.00 tot 9:30 uur; ’s avonds 16:00 tot 19:00 uur.
          • Klacht van Apotheek Pharma (20/12/2017), Lesagestraat 39,met betrekking tot de voorgenomen maatregel met ANPR camera. Voorstel tot aanpassing van het tijdsvenster naar:’s morgens 7:00 tot 9:00 uur, ’s avond van 17:00 tot 20:00 uur. De apotheek is ondertussen verhuisd naar de hoek Haachtsesteenweg – Cornellekestraat.
          • Eerste reglement van doorgang met controle ANPR goedgekeurd op de gemeenteraad van 28/06/2018 – niet uitgevoerd wegens verwachte hoge werklast en kostprijs
          • Snelheidsremmende maatregelen door verschillende verkeersremmers te plaatsen op de as Lesagestraat, De Prooststraat, Damlaan, Achter de Hovenstraat, de Kerckhove d’Exaerdestraat, Keistraat (proefopstelling 2018, definitieve opstelling 2020).
          • Invoering snelheidsbeperking 30km/uur in smal deel Lesagestraat en invoering voorrangsregeling aan de bestaande wegversmallingen in dit wegdeel (proefopstelling 2018, definitief 2019).
          • Verkeerstelling in smal deel Lesagestraat (21/02/2019-26/02/2019): resultaat: 10.643 voertuigen, 24% te snel). Concl.  Redelijk effect op snelheid, verkeersintensiteit blijft problematisch)
          • Vraag van de gemeente Kampenhout om, bij het invoeren van een doorgangsverbod in de Lesagestraat, doorgangsvergunningen te voorzien voor de inwoners van de wijk Duistbos te Kampenhout.
          • Klachten omtrent het sluipverkeer en onveilige verkeerssituaties hierdoor in smalle deel Lesagestraat en De Prooststraat blijven aanhouden. (2021-2022).

           Ondanks alle genomen maatregelen is er geen significant effect op het sluipverkeer en blijft de veiligheid in de straten problematisch. De gemeente wenst daarom effectief over te gaan tot het invoeren van een toegangsverbod (virtuele knip) tijdens de spitsuren voor het doorgaand verkeer in het deel van de Lesagestraat tussen de Keistraat en de Wambeekstraat. Het beoogde tijdsvenster voor het toegangsverbod is van 7u tot 9u en van 16u tot 19u op werkdagen.

          Voor de inwoners van de deelgemeente Steenokkerzeel en de inwoners van de wijk Duistbos te Kampenhout, die beschouwd worden als bestemmingsverkeer, zal een vergunning uitgereikt worden, evenals voor verschillende doelgroepen waarvoor de doorgang tijdens de spitsuren noodzakelijk wordt geacht.

          Om het verbod van doorgang (C3) te kunnen controleren en afdwingen (effectiviteit) wordt de registratie van het doorgaand verkeer tijdens het ingestelde tijdsslot door middel van een ANPR-camera met automatische nummerplaatherkenning vooropgesteld.

          Parallel aan het invoeren van het vergunningenreglement wordt een aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer opgemaakt houdende het instellen van een toegangsverbod C3 voor voertuigen tijdens de spitsuren op werkdagen, uitgezonderd vergunninghouders, in het gedeelte van de Lesagestraat begrepen tussen de Keistraat en de Wambeekstraat.

          De werklast wordt beheersbaar gehouden door:

          • Het werken met een ANPR camera met automatische nummerplaatherkenning en de automatische aftoetsing van vergunninghoudende nummerplaten;
          • Het afleveren van vergunningen met een vergunningenmodule met online aanvraagformulier;
          • Het aanduiden van een extern sanctionerend ambtenaar (i.e. Haviland)

          De privacy met betrekking tot de verkregen beelden wordt verzekerd door:

          • Het beheren en consulteren van de beelden door de gemeente en vaststellend ambtenaar van de politie via een beveiligde serveromgeving;
          • Het nemen van beelden enkel tijdens het ingestelde tijdsslot;
          • Het enkel doorstromen van geverifieerde beelden van overtredingen naar de sanctionerend ambtenaar.

          Op 21 september 2023 besloot de gemeenteraad beroep te doen op de opdrachtencentrale van Cipal dv voor de realisatie van smart city projecten via de raamovereenkomst “De verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (CSMRTIOH20)

          Op 18 december 2023 wees het college van burgemeester en schepenen de opdracht inzake het leveren en plaatsen van de ANPR–cameraopstelling en de bijhorende software in het kader van de controle op doorgang in de Lesagestraat toe aan de opdrachtencentrale Cipal dv, op basis van de toetreding tot de raamovereenkomst (CSMRTIOH20).

          Het "reglement plaatsing ANPR Camera proefproject Lesagestraat", goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 juni 2018, kent enkele aanpassingen. Om het administratief makkelijker te maken wordt voorgesteld om het gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2018 volledig in te trekken en wordt het “reglement voor het verlenen van vergunningen voor doorgang op de Lesagestraat, weg met een toegangsverbod C3 gehandhaafd via ANPR camera” in bijlage ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

          In het kader van de ministeriële omzendbrief betreffende de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s werd een positief advies verkregen van de korpschef van de lokale politie (zie bijlage).

          juridische overwegingen

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

          De bepalingen van de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid artikel 119 en 135§2.

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Algemene verordening gegevensbescherming 2016/679 (Pub. EU 4 mei 2016)-toepassing 25 mei 2018.

          De wet 30.07.2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens

          De wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s en latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt en latere wijzigingen.

          De omzendbrief van 10 december 2009 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, waarbij het toegestaan wordt dat de gemeenteraad een positief advies geeft om, in een perimeter die groot genoeg is, gebruik te maken van vaste of verplaatsbare camera’s om een bepaald fenomeen goed te kunnen opvolgen.
          De omzendbrief van 13 mei 2011 houdende wijziging van de omzendbrief van 10 december 2009 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s;

          Het koninklijk besluit van 8 mei 2018 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s en betreffende het register van de beeldverwerkingsactiviteiten van bewakingscamera’s.

          Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

          De privacyverklaring van de gemeente Steenokkerzeel.

          Het Algemeen Zonaal Politiereglement en de bijzondere verordening inzake GAS-verkeer.

          Het protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties in geval van gemengde inbreuken d.d. 18 maart 2021.

          Publieke stemming
          Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
          Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Christiana Willekens
          Onthouders: Rudy Peeters, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen
          Resultaat: Met 13 stemmen voor, 4 onthoudingen
          besluit

          1. De gemeenteraad adviseert positief over de plaatsing en het gebruik van een ANPR camera op het openbaar domein van de Lesagestraat ter hoogte van huisnummer 4.

          2. De gemeenteraad keurt het reglement voor het verlenen van vergunningen voor doorgang op de Lesagestraat, weg met een toegangsverbod C3 gehandhaafd via ANPR camera, goed.

          3. Dit reglement vervangt de versie die werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 juni 2018.

        • Raamovereenkomst laadpalen: goedkeuring toetreding tot de aankoopcentrale Haviland via het addendum "ondersteuning milieu_raamcontract laadpalen"

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
          aanleiding

          De aankoop van elektrische wagens voor de werkliedendienst, Coenenstraat 23, te Steenokkerzeel.

          feiten, context en argumentatie

          De elektrische voertuigen worden momenteel geladen via een gewoon stopcontact. Het aantal elektrische voertuigen in gebruik door de dienst werken in eigen beheer zal de komende maanden echter toenemen.

          Daarom worden best specifieke laadpunten voorzien voor elektrische voertuigen op eigen terrein.

          Haviland organiseerde in oktober 2022 een aanbesteding via de openbare procedure voor de "Raamovereenkomst laadpalen" (bestek als bijlage).

          Principes:
          Leveren en plaatsen van laadpalen op het eigen terrein van de gemeente waar de eigen gemeentelijke voertuigen geladen kunnen worden. In de opdracht is het leveren en plaatsen van de palen alsook alle noodzakelijke bekabeling inbegrepen, alsook de installatie ervan. De laadpaal moet minstens voorzien zijn van 32 Ampère.

          Optioneel worden de laadpalen gekoppeld aan het plaatsen van zonnepanelen op het aanpalende gemeentelijk gebouw (eventueel voor later).

          Als verplichte optie wordt ook de mogelijkheid voorzien om laden door derden (vb personeel) mogelijk te maken door middel van een back-office.

          Looptijd en uitvoeringstermijn:
          De raamovereenkomst wordt aanbesteed voor een periode van 1 jaar (3x stilzwijgend verlengbaar)

          Elke opdracht gebaseerd op de raamovereenkomst heeft een looptijd van 4 jaar. Voor de backoffice is per opdracht telkens een licentie voor 4 jaar voorzien.

          Na beëindiging van de opdracht wordt de laadpaal kosteloos overgedragen aan de aanbestedende overheid.

          Burgerparticipatie: de kandidaat inschrijver die voldoet aan de definitie "burgerparticipatie" volgens de ICA principes, geniet de voorkeur (gunningscriteria).

          Haviland treedt hiermee voor diverse lokale besturen op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2,6°a) en 2,7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47&2 van bovenvermelde wet.

          Op 16 januari 2023 heeft de raad van bestuur van Haviland de opdracht met betrekking tot de gunning van dit raamcontract  gegund aan Pajopower CVBAso, Paddenbroekstraat 12 te 1755 te Gooik. Het volledige gunningsverslag en de beslissing van de raad van bestuur zijn toegevoegd als bijlage.

          De opdracht werd gesloten op 07 februari 2023.

          Als vennoot van Haviland is de gemeente opgenomen als entiteit die kan afnemen van de raamovereenkomst.

          Voorgesteld wordt om toe te treden tot de gegunde raamovereenkomst van aankoopcentrale Haviland, conform de voorwaarden van het bestek in bijlage.

          De gemeente beschikt over een algemene samenwerkingsovereenkomst "dienstverlening ondersteuning milieu" met Haviland van 24.01.2022.  Op basis van deze samenwerkingsovereenkomst kan de gemeente Steenokkerzeel instappen op projecten georganiseerd door de milieudienst van Haviland.

          Aan de hand van het addendum "Raamovereenkomst laadpalen" kan de gemeente intekenen op het project en alzo de ondersteuning en toegang krijgen tot het project "raamcontract laadpalen" overeenkomstig de projectfiche (zie bijlage). Overeenkomstig de bepalingen van artikel 6, §1, van de samenwerkingsovereenkomst zullen de diensten van Haviland (min. 10u) gefactureerd worden aan een uurtarief van 97,00 euro. De afname van de laadpalen, back office en bijkomende werken gebeuren aan de tarieven van de aanbesteding.

          Het is aangewezen dat de gemeente gebruikt van de ondersteuning en opdrachtencentrale van Haviland om volgende redenen:

          • het in de opdrachtencentrale voorziene "leveren en plaatsen van laadpalen op het eigen terrein" voldoet aan de behoeften van het bestuur;
          • het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;
          • Haviland beschikt over know-how en technische expertise inzake de aankoop van leveringen en diensten door aanbestedende overheden
          juridische overwegingen

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikels 2,6 a° en 2,7°b, 43 en artikel 47§2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.

          Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

          Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

          adviezen en visum


          plaats in beleidsplan en budget

          ACT-146= installeren van nieuwe autolaadpalen.

          De kost van de dienstverlening van Haviland (min. 10u x 97 EUR/u) zal aangerekend worden op budgetcode ACT-146/0200-00/22500007.

          De uitgaven voor latere afname van dit raamcontract zijn voorzien onder budgetcode ACT-146/0200-00/22500007.

          Publieke stemming
          Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
          Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Christiana Willekens
          Onthouders: Rudy Peeters, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen
          Resultaat: Met 13 stemmen voor, 4 onthoudingen
          besluit

          1. De gemeente treedt toe tot de aankoopcentrale van Haviland aangaande de aanbesteding voor “raamcontract laadpalen”. Deze toetreding gebeurt door middel van de ondertekening van een addendum "raamcontract laadpalen" aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Steenokkerzeel en Haviland van 24.02.2022 betreffende "dienstverlening ondersteuning milieu".

          2. De uitgave voor de dienstverlening van Haviland (ondersteuning van min. 10u x 97 EUR/u) zal aangerekend worden op budgetcode ACT-146/0200-00/22500007.

          3. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering.

        • politie van het wegverkeer

          • Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer, houdende het instellen van een toegangsverbod voor voertuigen tijdens de spitsuren, uitgezonderd vergunninghouders, in het gedeelte van de Lesagestraat begrepen tussen de Keistraat en de Wambeekstraat

            Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
            Kurt Ryon, Burgemeester
            Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
            Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
            Heidi Abeloos, Algemeen directeur
            Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
            Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
            feiten, context en argumentatie

            Sinds 2011 zijn er al klachten over de verkeerssituatie in de Lesagestraat en omliggende straten door het gestegen sluipverkeer.
            De route Cornellekestraat, Lesagestraat, De Prooststraat, Damlaan, Achter de Hovenstraat is een veel gebruikte alternatieve sluiproute voor doorgaand verkeer om het zwaarbelaste kruispunt Tervuursesteenweg-Haachtsesteenweg en de omleidingsweg rond Steenokkerzeel (N227) te vermijden. 
            Het kruispunt Tervuursesteenweg-Haachtsesteenweg en de N227 worden zo zwaar belast omdat ze op hun beurt worden gebruikt om een doorsteek te maken tussen Leuven en Mechelen, en alzo de Ring te vermijden.
            Vooral in het stuk Lesagestraat tussen de Keistraat en de Wambeekstraat, waar de weg veel smaller is, leidt dit tot volgende problemen:

            • Heel veel verkeer dat niet kan kruisen en dan gevaarlijk over het voetpad rijdt, dit zowel ’s morgens als ’s avonds;
            • Gevaarlijke situaties voor voetgangers en fietsers (schoolkinderen), als voor geparkeerde wagens, brievenbussen, leveranciers;
            • Gevaar bij het op- en afrijden van opritten;
            • Moeilijkheden om kinderen in en uit de wagen te nemen;
            • Verkeersagressie;
            • Overdreven snelheid.

            Sinds 2011 zijn er al meerdere maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verhogen en de problemen aan te pakken:

            • Snelheidscontroles (2009, 2011, 2012, 2014,…).
            • Invoering tonnenmaatbeperking 3,5 ton (2010).
            • Onderzoek éénrichtingverkeer (2011 – niet weerhouden omwille van de onredelijke last voor de omwonenden en inwoners en het verleggen van het probleem naar de omliggende straten die evenmin geschikt zijn voor deze verkeersintensiteiten + moeilijkheden met korte draaibewegingen aan verschillende van deze kruispunten.
            • Onderzoek om paaltjes of beugels te plaatsen aan de voetpaden van de Lesagestraat (2013 ,2014, plaatsing paaltjes in 2014).
            • Proefopstelling wegversmallingen in breder deel Lesagestraat (2014).
            • Klachten over te smalle voetpaden in smalle deel Lesagestraat door de paaltjes. Concl. geen alternatief, paaltjes behouden (2014).
            • Proefopstelling van drie rijbaanversmallingen in breder deel Lesagestraat (2015): Concl. geen (blijvend) effect op de verkeersintensiteiten – Overleg met AWV over het beter instellen van de verkeerslichten N21-N227.
            • Opstarten mobiliteitsstudie voor problematiek Van Frachenlaan, Damlaan, Lesagestraat (2016).
            • Deelname Laboratoria Mobiele Alternatieven (LaMA) met als thema leefbaarheid en sluipverkeer van de omgeving Lesagestraat, de Prooststraat, Damlaan en Achter de Hovestraat (2016).
            • Klachten en petitie bewoners over het sluipverkeer en verkeersveiligheid in de Lesagestraat (2017).
            • Participatievergadering mobiliteit Steenokkerzeel (13/12/2017) die heeft geleid tot het voorstel voor het plaatsen van een proefopstelling met een ANPR camera om het doorgaand sluikverkeer te weren tijdens de spitsuren op werkdagen. Hiervoor werden tijdsvensters voorgesteld, zijnde: ’s morgens van 7:00 tot 9:30 uur; ’s avonds 16:00 tot 19:00 uur.
            • Klacht van Apotheek Pharma (20/12/2017), Lesagestraat 39,met betrekking tot de voorgenomen maatregel met ANPR camera. Voorstel tot aanpassing van het tijdsvenster naar: ’s morgens 7:00 tot 9:00 uur, ’s avond van 17:00 tot 20:00 uur. De apotheek is ondertussen verhuisd naar de hoek Haachtsesteenweg – Cornellekestraat.
            • Eerste reglement van doorgang met controle ANPR goedgekeurd op de gemeenteraad van 28/06/2018 – niet uitgevoerd wegens verwachte werklast en kostprijs
            • Snelheidsremmende maatregelen door verschillende verkeersremmers te plaatsen op de as Lesagestraat, De Prooststraat, Damlaan, Achter de Hovenstraat, de Kerckhove d’Exaerdestraat, Keistraat (proefopstelling 2018, definitieve opstelling 2020).
            • Invoering snelheidsbeperking 30km/uur in smal deel Lesagestraat en invoering voorrangsregeling aan de bestaande wegversmallingen in dit wegdeel (proefopstelling 2018, definitief 2019).
            • Verkeerstelling in smal deel Lesagestraat (21/02/2019-26/02/2019): resultaat: 10.643 voertuigen, 24% te snel). Concl. Redelijk effect op snelheid, verkeersintensiteit blijft problematisch)
            • Vraag van de gemeente Kampenhout om, bij het invoeren van een doorgangsverbod in de Lesagestraat, doorgangsvergunningen te voorzien voor de inwoners van de wijk Duistbos te Kampenhout.
            • Klachten omtrent het sluipverkeer en onveilige verkeerssituaties hierdoor in smalle deel Lesagestraat en De Prooststraat blijven aanhouden. (2021-2022).

            Ondanks alle genomen maatregelen is er geen significant effect op het sluipverkeer en blijft de veiligheid in de straten problematisch. De gemeente wenst daarom effectief over te gaan tot het invoeren van een toegangsverbod (virtuele knip) tijdens de spitsuren voor het doorgaand verkeer in het deel van de Lesagestraat tussen de Keistraat en de Wambeekstraat. Het beoogde tijdsvenster voor het toegangsverbod is van 7u tot 9u en van 16u tot 19u op werkdagen.

            Om het verbod van doorgang (C3) te kunnen controleren en afdwingen (effectiviteit) wordt de registratie van het doorgaand verkeer tijdens het ingestelde tijdsslot door middel van een ANPR-camera met automatische nummerplaatherkenning vooropgesteld.

            In de Lesagestraat zullen op werkdagen tijdens de spitsuren geen voertuigen meer door mogen uitgezonderd deze van vergunninghouders.

            De signalisatieborden C3 zullen worden aangevuld met een onderbord waarop het  tijdslot vermeld wordt waarop het toegangsverbod van toepassing is (er wordt een tijdslot ingesteld op werkdagen tussen 7u tot 9u en tussen 16u tot 19u), en een onderbord met daarop de bepaling 'uitgezonderd vergunninghouders'.

            Het begrip vergunninghouders is vervat in het door de gemeenteraad van 25 april 2024 goed te keuren reglement "Reglement voor het verlenen van vergunningen voor doorgang op de Lesagestraat, weg met een toegangsverbod C3 gehandhaafd via ANPR camera".

            Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen.
            Een afschrift van dit besluit zal overgemaakt worden aan de politiezone Kastze.
            De politiezone Kastze heeft positief advies gegeven voor de plaatsing van deze borden op 3 april 2020 - als bijlage.

            juridische overwegingen

            De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
            Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
            De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
            Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de  politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
            Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976, waarbij de minimumafmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
            Het decreet van 16 mei 2008, betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
            Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009, betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
            De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009
            Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

            Publieke stemming
            Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
            Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Christiana Willekens
            Tegenstanders: Rudy Peeters
            Onthouders: Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen
            Resultaat: Met 13 stemmen voor, 1 stem tegen, 3 onthoudingen
            besluit
            1. Op de Lesagestraat vanaf het kruispunt met de Keistraat in de richting van de De Prooststraat geldt:
            op werkdagen van 7u tot 9u en van 16u tot 19u.
            • de toegang is verboden in beide richtingen, voor iedere bestuurder;
            • de maatregel geldt niet voor vergunninghouders;
            • de maatregel geldt niet voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs (zijn vergunninghouders);
            • de maatregel geldt niet voor prioritaire voertuigen, landbouwvoertuigen (zijn vergunninghouders).
            Dit wordt gesignaleerd door:
            - verkeersborden C3
            - de verkeersborden worden aangevuld met onderborden, Type IV+V.
            2. Op de Lesagestraat vanaf het kruispunt met de Wambeekstraat en de De Prooststraat in de richting van de Cornellekestraat geldt:
            op werkdagen van 7u tot 9u en van 16u tot 19u.
            • de toegang is verboden in beide richtingen, voor iedere bestuurder;
            • de maatregel geldt niet voor vergunninghouders;
            • de maatregel geldt niet voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs (zijn vergunninghouders);
            • de maatregel geldt niet voor prioritaire voertuigen, landbouwvoertuigen (zijn vergunninghouders).
            Dit wordt gesignaleerd door:
            - verkeersborden C3
            - de verkeersborden worden aangevuld met onderborden, Type IV+V.
            3. Op de Keistraat ter hoogte van het kruispunt met de Lesagestraat geldt:
            op werkdagen van 7u tot 9u en van 16u tot 19u.
            • het is verboden rechts af te slaan;
            • de maatregel geldt niet voor vergunningshouders;
            • de maatregel geldt niet voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs (zijn vergunninghouders);
            • de maatregel geldt niet voor prioritaire voertuigen, landbouwvoertuigen (zijn vergunninghouders).
            Dit wordt gesignaleerd door:
            - verkeersborden C31b
            - de verkeersborden worden aangevuld met onderborden, Type IV+V.
            4. Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Vlaams Huis via het Loket voor Lokale Besturen.

      • klimaat & duurzaamheid

        • Rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0

          Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
          Kurt Ryon, Burgemeester
          Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
          Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
          Heidi Abeloos, Algemeen directeur
          Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
          Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
          aanleiding

          Jaarlijkse inhoudelijke rapportering binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact met betrekking tot de voorgang, dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden voor 1 mei.

          feiten, context en argumentatie

          Ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 bij de gemeenteraadsbeslissing van 10 december 2020.

          Ondertekening van  het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 bij gemeenteraadsbeslissing van 23 september 2021.

          In navolging van het Burgemeestersconvenant 2030 werd een klimaatactieplan 2030 opgemaakt, en goedgekeurd bij gemeenteraadsbeslissing van 10 december 2022. Met de doelstellingen en acties die werden vastgelegd in dit actieplan, streeft de gemeente  naar een reductie van de uitstoot op haar grondgebied met -40% tegen 2030 ten opzichte van 2011, en het aanpassen van de gemeente aan hitte, droogte en wateroverlast.

           

          Wat is het Lokaal Energie- en Klimaatpact

          Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) is een initiatief van de Vlaamse regering,  een samenwerking tussen de Vlaamse overheid en de lokale besturen, waarbij beide partijen de handen in elkaar slaan om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken.

          Door de ondertekening van het Pact engageren de lokale besturen zich om de globale doelstellingen te helpen verwezenlijken zoals opgenomen in het Burgemeestersconvenant 2030, het Vlaams Regeerakkoord, de Lange Termijn Renovatiestrategie 2050 en de doelstellingen uit het Vlaams Energie- en Klimaatplan.

          Het pact heeft de doelstellingen uit bovenvernoemde beleidsplannen vertaald naar 4 concrete werven, namelijk vergroening, energie, deelmobiliteit en droogte.

           

          Doelstellingen LEKP

          Het LEKP heeft 16 doelstellingen tegen 2030, verdeeld over de algemene doelstellingen en 4 werven.

           

          Werf 1 vergroening:

          • 1 boom extra per inwoner vanaf 2021 tegen 2030
          • 0,5 meter geveltuin of haag per inwoner extra vanaf 2021 tegen 2030
          • 1 natuurgroenperk (van minstens 10m²) extra per 1000 inwoners vanaf 2021 tegen 2030

           

          Werf 2 verrijk je wijk:

          • 50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1000 wooneenheden van 2021 t.e.m. 2030 (Steenokkerzeel heeft 5200 wooneenheden in  2022)
          • 1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030 die samen voor een totaal geïnstalleerd vermogen zorgen van 216 MW vanaf 2021 t.e.m. 2030

           

          Werf 3 mobiliteit:

          • 1 toegangspunt per 1.000 inwoners voor een (koolstofvrij) deelsysteem tegen 2030
          • minstens 1 laadpunt per 100 inwoners tegen 2030
          • 1 meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

           

          Werf 4 droogte:

          • 1 m² ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030
          • 1 m³ extra opvang van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en infiltratie per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

           

          Hierbij enkele opmerkingen:

          De doelstellingen van de vier werven moeten op Vlaams niveau gehaald worden en niet per gemeente. De gemeenten ondernemen actie in de mate dat dit voor hen mogelijk is.

          Bedoeling is dat de 4 werven gehaald worden tegen 2030, maar de gemeente kan zelf bepalen wat de eigen prioriteiten zijn en kiezen waar er eerst op ingezet wordt. Elk lokaal bestuur vult zelf in hoe met deze werven aan de slag wordt gegaan.

          Het pact is een inspanningsverbintenis, geen resultaatsverbintenis.

           

          Naast de 4 werven zijn er ook nog algemene doelstellingen opgenomen in het Pact, waartoe de gemeente zich engageert:

           

          Algemene doelstellingen:

          • het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen
          • Energiebesparing lokaal patrimonium: een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in de eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed)
          • Reductie CO2-uitstoot lokaal patrimonium: een reductie van de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren (dit werd herrekend naar 29,3% ten opzichte van referentiejaar 2019)
          • verLEDding: alle openbare verlichting om te schakelen naar LED tegen 2030 -> Steenokkerzeel heeft met Fluvius een lichtplan opgemaakt met als doel de volledige verledding van de openbare verlichting tegen 2030.
          • Geen heffing op hernieuwbare energie -> Steenokkerzeel heeft geen dergelijke heffingen.
          • Lokaal warmte- en sloopbeleidsplan opmaken

           

           

          LEKP-subsidie

          Gemeenten die het pact ondertekenen ontvangen automatisch jaarlijks (tot 2030) een subsidie. Het bedrag van de subsidie verschilt van jaar tot jaar, deze is afhankelijk van wat de Vlaamse overheid voorziet in de begroting.  De verdeling gebeurt voor 80% op basis van het aantal inwoners én 20% op basis van het aandeel in het Gemeentefonds (trekkingsrecht). De subsidie wordt telkens gestort in april, in 2023 de subsidie € 40.708,98.

          Deze subsidie berust op het principe van een gemeentelijke cofinanciering van 50%. Dit betekent meer concreet dat voor iedere ontvangen euro, de gemeente zelf een extra euro moet investeren.

          De gemeente rapporteert over de uitgaven die gebeurd zijn voor de projecten waarvoor deze subsidie wordt aangevraagd door ze in de jaarrekening te koppelen aan de code ABB-LEKP-20**.

           

          De gemeente bepaalt zelf waarvoor het budget gebruikt wordt, zolang de besteding bijdraagt aan de doelstellingen van het Pact. Dit kan zowel investeringskosten, werkingskosten als personeelskosten bevatten; het is aan de lokale besturen om te beslissen hoe de doelstellingen zo efficiënt mogelijk bereikt worden. Bedoeling is wel dat de 4 werven gehaald worden tegen 2030, maar de gemeente kan zelf bepalen wat de eigen prioriteiten zijn en kiezen waar er eerst op ingezet wordt.

           

          Monitoring LEKP

          Aan het verkrijgen van de LEKP-subsidie zijn weinig voorwaarden gekoppeld (het ondertekenen van het pact volstaat), en de lokale besturen krijgen veel vrijheid in het besteden van deze subsidie. De Vlaamse overheid wil vermijden dat het een vrijblijvend verhaal wordt, en tracht  de voortgang van de verschillende doelstellingen te monitoren via de website lokaalklimaatpact.be, dit is het pactportaal. De doelstellingen worden zowel op niveau van de gemeente als voor het volledige Vlaamse gewest gemonitord. https://lokaalklimaatpact.be

           

          Tegenstrijdigheden en problemen

          1. In het pactportaal worden de doelstellingen van de 4 werven wel gemonitord op gemeentelijk niveau (bv inwonersaantal, aantal woongelegenheden), terwijl in de basisprincipes van het pact staat dat de doelstellingen van de 4 werven op Vlaams niveau moeten gehaald worden. De bedoeling van de Vlaamse overheid is op die manier de klimaatinspanningen trachten zichtbaar te maken, echter de cijfers in het pactportaal geven zelden de werkelijke situatie op terrein weer.

           

          2. In theorie kan je in het pactportaal  per provincie, alsook voor heel Vlaanderen, zien welke gemeentes het meeste vooruitgang hebben geboekt per werf en voor welke doelstelling; maar hier dient een grote kanttekening bij gemaakt te worden: het pactportaal geeft enkel wat de gemeenten gemeld hebben bij de bronleveranciers die het pactportaal aanspreekt. Dit geeft zelden de werkelijke situatie op het terrein weer, want er zit vaak vertraging op de doorstroming van de bronleveranciers naar het pactportaal. Het is dus niet te bedoeling om de cijfers van het pactportaal te beschouwen als unieke bron voor de realisatie van de doelstellingen mbt klimaat.

           

          3. De administratieve last van het LEKP inzake rapportage is aanzienlijk en omslachtig.

           

           

          Via het Lokaal Klimaatpactportaal kan een LEKP-rapport bekomen worden per gemeente, dat de rapportering van de 16 doelstellingen bevat. Het LEKP-rapport voor Steenokkerzeel is opgenomen in bijlage.

           

          Op https://www.lokaalklimaatpact.be/doelstellingen  kan nagekeken worden welke acties binnen het pact meetellen voor het behalen van de doelstellingen. (bv: doelstelling bomen: laanbomen tellen mee, bosaanplant niet)

          Wettelijke verplichtingen (bv inzake hemelwater) komen niet in aanmerking voor monitoring.

           

          Op https://www.lokaalklimaatpact.be/over-lekp/databronnen-publicatiekalender staat per doelstelling vermeld welke bronleverancier wordt aangesproken voor de monitoring, en met welke frequentie.

           

          Voor sommige data (zoals bijvoorbeeld voor het CO₂- en energieverbruik) is de frequentie jaarlijks. Het is bij deze bronnen belangrijk te weten dat de getoonde cijfers van het voorgaande jaar zijn. De getoonde cijfers/visualisaties tonen dus niet altijd een weerspiegeling van de huidige stand van zaken.

           

          Doelstelling

          Bron voor monitoring

          Stand van zaken

          Werf 1 vergroening

           

           

            • bomen
            • haag of geveltuin
            • natuurgroenperken

          groenblauwpeil.be

          (aan te vullen door gemeente en burgers)

           

          frequentie: wekelijks

            • jaarlijkse haagplantactie regionaal landschap
            • ACT-139: Vergroenen van de gemeente d.m.v. (begeleiding bij) aanleg groendaken, groengevel en ontharding -> in uitvoering
            •  Kerkdreef Perk: 43 parkeerplaatsen opgeheven, worden ingericht als natuurgroenperk, oppervlakte 645m², een equivalent van 64,5 natuurgroenperken.

          Werf 2 energie

           

           

          collectieve renovaties

          VEKA (burenpremie) 

          frequentie: jaarlijks

          nog geen acties vanuit gemeente

          coöperatieve hernieuwbare

          energieprojecten

          Energiekaart VEKA

          (gemeente moet nieuwe projecten

           melden bij VEKA)

          frequentie: maandelijks

          ACT-141: Zonnepanelen met energiecoöperatie -> in uitvoering

           

          Werf 3 mobiliteit

           

           

          deelsystemen

          Autodelen.net

          frequentie: 6 maandelijks

            • ACT-140: Koolstofvrije deelmobiliteit -> plaatsing van 2 cambio' aan het gemeentehuis in uitvoering.
            • autodeelactieplan opgemaakt

          laadpunten

          Dep. Mobiliteit en Openbare Werken

          frequentie: wekelijks

            • 60 van de 126 laadpunten, 47,57 % van de doelstelling
            • laadpalenplan in opmaak

          fietspaden

          Fietspaden die via het Kopenhagenfonds (vanaf 2024) of het Fietsfonds verlopen, komen automatisch op het LEKP-portaal. Niet-gesubsidieerde fietspaden zullen vanaf januari 2024 door de gemeente zelf kunnen worden gerapporteerd via de module “Toezicht” van het Loket voor lokale besturen. Deze functionaliteit is momenteel dus nog niet actief.

          er zitten fietspadprojecten in de pijplijn voor Kortenbergsesteenweg (renovatie 2 km fietspad) en Perksesteenweg (renovatie 2,65 km fietspad)

          Werf 4 droogte

           

           

            • Ontharding
            • hemelwateropvang

          groenblauwpeil.be

          (aan te vullen door gemeente en burgers)

          frequentie: wekelijks

            • Het project "Natte Natuur Ravaartstraat" zal een ontharding van 2384 m² betekenen in Steenokkerzeel, werken starten april 2024.
            • Er is een hemelwater- en droogteplan in opmaak.
            • De subsidies voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen zijn verschoven naar Fluvius. De gemeente behoudt de subsidies voor groendaken en ontharding (nieuw reglement goedgekeurd).
            • Langsheen de Kortenbergsesteenweg komt er een opvangbekken van Fluvius, met een oppervlakte van 3920 m² en vermoedelijk volume van 7252 m³. Het opvangbekken zal water komende van de Kortenbergsesteenweg opvangen.
            • Binnen het fietspadproject Kortenbergsesteenweg worden de betonnen grachten verwijderd en heraangelegd met infiltratie-elementen en stuwtjes, zodat het water stagneert en de kans krijgt om in te sijpelen. Het gaat in totaal om 1000 m²
            • Samenaankoop regenwatertonnen 2023 heeft 63 tonnen verkochte tonnen opgeleverd (31 m³)

          Algemene doelstellingen

           

          40% van de algemene doelstellingen is gehaald sinds de start

          Burgemeestersconvenant

          VVSG 

           ondertekend

          energiebesparing lokaal patrimonium

          VEKA

          frequentie: jaarlijks

          42,37% van de doelstelling tegen 2030 is gehaald: 8,78% energie bespaard van de 20,73%

          reductie CO2-uitstoot lokaal patrimonium

          VEKA

          frequentie: jaarlijks

          52,77% van de doelstelling tegen 2030 is gehaald: 15,46% CO2-reductie van de 29,30%

          verledding

          Fluvius (cijfers dateren van 31/12/2023)

          frequentie: 3 maandelijks

            • huidige verleddingsgraad volgens pactportaal 24,55 %
            • lichtplan opgemaakt voor totale verledding tegen 2030

          Geen heffing op hernieuwbare energie

           Steenokkerzeel heeft deze heffing niet

           In orde, Steenokkerzeel heeft deze heffing niet

          lokaal warmte- en sloopbeleidsplan

          ABB

          frequentie maandelijks

           Nog niet opgemaakt, er zijn nog geen richtlijnen voorhanden.

           

           

           

          juridische overwegingen

          Het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

          Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen.

          Art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

          Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur' in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

          besluit

          Het raad neemt kennis van de rapportering voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

          De gemeenteraadsbeslissing wordt opgeladen in het loket Lokaal Bestuur.

    • vrije tijd

      • Reglement 'Toelage voor het huren van logistieke vervoersmiddelen".

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        De oude vrachtwagen werd vervangen door een nieuwe elektrische. Deze vrachtwagen zal niet meer uitgeleend worden aan verenigingen. Op termijn zal dit ook gelden voor de gemeentelijke camionettes. Om deze weggevallen dienstverlening te compenseren, wil het college een toelage voor het huren van voertuigen in functie van kampvervoer of publiek-toegankelijke evenementen in het leven roepen.

        feiten, context en argumentatie

        In het college van maandag 4 april 2024 werd een principieel akkoord gegeven voor volgende voorwaarden (zie ook bijlage voor detail):

        • De toelage bestaat uit een “jaarbudget” van 750 euro. Wanneer voertuigen gehuurd worden voor kampvervoer of publiek-toegankelijke evenementen, dan kan hierop beroep gedaan worden. Hierbij wordt 100% van de factuur terugbetaald, met een maximum bedrag van 750 euro per jaar per aanvrager.
        • Met kampvervoer wordt bedoeld: voertuigen die ingezet worden om materialen te vervoeren. Kosten gemaakt voor het transport van de leden (busvervoer of kosten openbaar vervoer) worden niet in aanmerking genomen.
        • Publiek-toegankelijke evenementen zijn evenementen waar alle burgers naar toe kunnen (bv. Jimping, Beurs Digivrienden). Activiteiten die enkel toegankelijk zijn voor (een deel van) de eigen leden (bv. leidingsweekend) komen hiervoor niet in aanmerking.
        • Alle erkende verenigingen, alsook organisatoren van acties in het kader van een goed doel kunnen deze toelage aanvragen.
        • Het reglement treedt in werking vijf dagen na publicatie op de gemeentelijke website en wordt met terugwerkende kracht toegepast vanaf 1 januari 2024. 

        Deze voorwaarden werden vertaald naar effectief reglement, dat ter advies werd voorgelegd aan de adviesraden. Zij formuleerden allen een positief advies.

        Het voorstel tot nieuw reglement werd als bijlage toegevoegd.

        adviezen en visum

        De positieve adviezen van de Cultuurraad, Sportraad en Jeugdraad zijn terug te vinden als bijlage.

        plaats in beleidsplan en budget

        Gelet op het feit dat dit om een nieuwe toelage gaat, is hiervoor geen budget voorzien in de meerjarenplanning. Er kan echter een budget verschoven worden van 4 000 euro vanuit actie 2023/ACT-84/0309-00/64930000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Griet Deroover, Christiana Willekens
        Onthouders: Alen Cilic, Arlette Verboomen
        Resultaat: Met 15 stemmen voor, 2 onthoudingen
        besluit

        De gemeenteraad keurt het reglement 'Toelage voor het huren van logistieke vervoersmiddelen’ goed.

    • secretariaat

      • CREADIV: uitnodiging algemene vergadering 17/05/2024

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        Email van Creadiv van 21 maart 2024 waarin men meedeelt dat hun algemene vergadering zal doorgaan op vrijdag 17 mei 2024 om 16u00 in de Faculty Club, Groot Begijnhof 14 te Leuven met volgende agenda:


        1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023
        2. Verslag van de commissaris over zijn werkzaamheden in het boekjaar 2023
        3. Onttrekking aan onbeschikbare reserve
        4. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023
        Goedkeuring van de winstverdeling
        5. Kwijting aan bestuurders en commissaris
        6. Ontslag en benoeming bestuurders
        7. Benoeming commissaris
        8. Rondvraag

        feiten, context en argumentatie

        De gemeente Steenokkerzeel is een vennoot van Creadiv nv.

        juridische overwegingen

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder op artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder op artikel 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

        De afgevaardigden voor de (buitengewone) algemene vergadering werden door de gemeenteraad op 28 maart 2019 aangeduid, voor de volledige legislatuur.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit
        1. De agendapunten van de algemene vergaderingen van Creadiv van 17 mei 2024 worden goedgekeurd, en de aangestelde volmachtdragers, Jan Lenssens, effectief afgevaardigde of Paul Degreave, plaatsvervangend afgevaardigde, te mandateren om op de algemene vergadering van Creadiv van 17 mei 2024 te handelen en te beslissen overeenkomstig de onderhavige beslissing van de gemeenteraad.
        2. Creadiv nv zal van dit besluit op de hoogte worden gebracht.
      • Fineg: uitnodiging algemene vergadering 14 mei 2024

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        Schrijven van Fineg van 15 maart 2024 waarbij zij meedelen dat hun Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering plaatsvindt op dinsdag 14 mei 2024 met volgende agenda:

        1. Kennisneming van het verslag van de Raad van Bestuur over de werking van de vennootschap in het boekjaar 2023
        2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023
        3. Kennisneming van het jaarverslag over het boekjaar 2023
        4. Goedkeuring van de winstverdeling
        5. Toekenning en betaalbaarstelling van het dividend 2023
        6. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders
        7. Statutaire benoemingen
        8. Statutaire mededelingen

        juridische overwegingen

        FINEG is als naamloze vennootschap niet onderworpen aan het decreet inzake intergemeentelijke samenwerking.  Concreet betekent dit dat de aanstellingsprocedure met de vaststelling van het mandaat hier niet van toepassing is. Onze vaste afgevaardigde krijgt een uitnodiging toegestuurd.

        besluit

        De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging voor de algemene vergadering van FINEG nv van dinsdag 14 mei 2024.

         

      • Riobra: uitnodiging algemene vergadering 24 juni 2024

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        Schrijven van Riobra van 28 maart 2024 waarin wordt meegedeeld dat de algemene vergadering tevens jaarvergadering zal plaatshebben op maandag 24 juni 2024 om 18u in het Fluvius-gebouw, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek met volgende agenda:

        1. Kennisneming verslagen van Riobra van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.
        2. Goedkeuring van de jaarrekening van Riobra afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultaten-rekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
        3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
        4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomites en de commissaris van Riobra met betrekking tot het boekjaar 2023.
        5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
        6. Statutaire benoemingen.
        7. Statutaire mededelingen.

        feiten, context en argumentatie

        De gemeente Steenokkerzeel is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Riobra.

        juridische overwegingen

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder op artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.
        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder op artikel 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

        De afgevaardigden voor de algemene vergadering werden in de gemeenteraad van 15 oktober 2020 (effectief afgevaardigde) en 12 november 2020 (plaatsvervangend afgevaardigde) aangeduid voor de volledige legislatuur.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit
        1. De agendapunten van de jaarvergadering van Riobra van 24 juni 2024, worden goedgekeurd, en de aangestelde volmachtdragers, Hannelore Velaerts, effectief afgevaardigde, of Yvette Van Daele, plaatsvervangend afgevaardigde, te mandateren om op de jaarvergadering van Riobra van 24 juni 2024 te handelen en te beslissen overeenkomstig de onderhavige beslissing van de gemeenteraad.
        2. Riobra zal van dit besluit op de hoogte worden gebracht.
      • PBE: uitnodiging algemene vergadering 25 juni 2024

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        E-mail van PBE van 02 april 2024 waarin wordt meegedeeld dat de algemene vergadering, tevens jaarvergadering zal plaatshebben op dinsdag 25 juni 2024 om 18u00, in het Fluvius gebouw, Diestsesteenweg 162 te Lubbeek, met volgende agenda:

        1. Kennisneming verslagen van PBE van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.
        2. Goedkeuring van de jaarrekening van PBE afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultaten-rekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
        3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
        4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van PBE met betrekking tot het boekjaar 2023.
        5. Aanbod tot aankoop aandelen Publi-T.
        6. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
        7. Statutaire benoemingen.
        8. Statutaire mededelingen.
        feiten, context en argumentatie

        De gemeente Steenokkerzeel is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband PBE.

        juridische overwegingen

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder op artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder op artikel 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

        De afgevaardigden voor de (buitengewone) algemene vergadering werden door de gemeenteraad op 28 februari 2019 aangeduid, voor de volledige legislatuur.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit
        1. De agendapunten van de jaarvergadering van PBE van 25 juni 2024 worden goedgekeurd, en de aangestelde volmachtdragers, Kurt Ryon, effectief afgevaardigde of Wim Mombaerts, plaatsvervangend afgevaardigde, te mandateren om op de jaarvergadering van PBE van 25 juni 2024 te handelen en te beslissen overeenkomstig de onderhavige beslissing van de gemeenteraad.
        2. PBE zal van dit besluit op de hoogte worden gebracht.
      • Fluvius OV:uitnodiging algemene vergadering 5 juni 2024

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        E-mail van Fluvius OV van 28 maart 2024 waarin wordt meegedeeld dat de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius OV plaats heeft op woensdag 05 juni 2024 om 18u30 en dit op digitale wijze met volgende agenda:

        1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag van de Commissaris over het boekjaar 2023.
        2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023.
        3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.
        4. Statutaire benoemingen.
        5. Statutaire mededelingen
        feiten, context en argumentatie

        Vanaf 1 april 2019 is de gemeente Steenokkerzeel aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende vereniging.

        juridische overwegingen

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder op artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder op artikel 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

        De afgevaardigden voor de (buitengewone) algemene vergadering werden door de gemeenteraad op 28 februari 2019 aangeduid, voor de volledige legislatuur.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit
        1. De agendapunten van de jaarvergadering van 05 juni 2024 worden goedgekeurd, en de aangestelde volmachtdragers, Kurt Ryon, effectief afgevaardigde of Jelle Mombaerts, plaatsvervangend afgevaardigde, te mandateren om op de jaarvergadering (digitaal) van Fluvius OV van 05 juni 2024 te handelen en te beslissen overeenkomstig de onderhavige beslissing van de gemeenteraad.
        2. Fluvius OV zal van dit besluit op de hoogte worden gebracht.
      • Fluvius Antwerpen: uitnodiging algemene vergadering 12 juni 2024

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        Email van Fluvius Antwerpen van 02 april 2024 waarin wordt meegedeeld dat de algemene vergadering van Fluvius Antwerpen plaats heeft op woensdag 12 juni 2024, om 18u00 in het Lindner hotel, Lange Kievitstraat 125, 2018 Antwerpen, met volgende agenda:

        1. Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.  
        2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
        3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
        4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2023.  
        5. Voorstel oprichting onthaalstructuur voor belangen in Publi-T en Publigas.
        6. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.  
        7. Statutaire benoemingen.
        8. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 5 en desgevallend 6 en 7 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 5 en desgevallend 6 en 7 bij authentieke akte te doen vaststellen.
        9. Statutaire mededelingen.

         

        feiten, context en argumentatie

        De gemeente Steenokkerzeel is vanaf 1 april 2019 aangesloten bij Fluvius Antwerpen.

        juridische overwegingen

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder op artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.
        Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
        Het gemeenteraadsbesluit van 17 september 2020 en 15 oktober 2020 betreffende de aanstelling van de  afgevaardigden voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van Fluvius Antwerpen voor de volledige legislatuur.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit
        1. De agendapunten van de jaarvergadering van Fluvius Antwerpen van 12 juni 2024 worden goedgekeurd, en de aangestelde volmachtdragers, Jan Van hoof, effectief afgevaardigde of Hannelore Velaerts, plaatsvervangend afgevaardigde, te mandateren om op de jaarvergadering van Fluvius Antwerpen van 12 juni 2024 te handelen en te beslissen overeenkomstig de onderhavige beslissing van de gemeenteraad.
        2. Fluvius Antwerpen zal van dit besluit op de hoogte worden gebracht.
      • Fluvius West: uitnodiging algemene vergadering 19 juni 2024

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        Email van Fluvius-West van 02 april 2024 waarin wordt meegedeeld dat de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius-West zal plaatshebben op 19 juni 2024 om 18u00 op Domein Vossenberg, Hogestraat 194, 8830 Hooglede met volgende agenda:

        1. Kennisneming verslagen van Fluvius West van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.  
        2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius West afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
        3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
        4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius West met betrekking tot het boekjaar 2023. 
        5. Aanbod tot aankoop aandelen Publi-T
        6. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten. 
        7. Statutaire benoemingen.
        8. Statutaire mededelingen
        feiten, context en argumentatie

        De gemeente Steenokkerzeel is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband Fluvius-West (voorheen Infrax-West) .
        De afgevaardigden voor de algemene vergadering van Fluvius-West werden op de gemeenteraad van 17 september 2020 aangeduid voor de volledige legislatuur.

        juridische overwegingen

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder op artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.
        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder op artikel 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit
        1. De agendapunten van de jaarvergadering, van Fluvius-West van 19 juni 2024, worden goedgekeurd, en de aangestelde volmachtdragers, Werner Vanderborght, effectief afgevaardigde, of Sandra Ceuleers, plaatsvervangend afgevaardigde, te mandateren om op de jaarvergadering  van Fluvius-West van 19 juni 2024 te handelen en te beslissen overeenkomstig de onderhavige beslissing van de gemeenteraad.
        2. Fluvius-West zal van dit besluit op de hoogte worden gebracht.
    • informatica

      • Beslissing tot deelname aan het "Raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software"

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        feiten, context en argumentatie

        De gemeente Kampenhout heeft een raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software. Door in te tekenen op deze overeenkomst kunnen wij aan interessante voorwaarden hardware en software aankopen en/of beroep doen op de diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken en procesautomatisering.

        Door gebruik te maken van dit raamcontract is het gemeentebestuur vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren. Omdat we zelf geen gunningsprocedure moeten voeren besparen we tijd en geld. De gemeente Kampenhout beschikt over een grotere technisch expertise voor het voeren van dergelijke
        gunningsprocedure. De schaalgrootte van de gemeente Kampenhout laat toe om gunstiger voorwaarden te bekomen dan mogelijk is op niveau van het bestuur.
        De behoeftes van het bestuur stemmen overeen met de bepalingen van het bestek. Het gebruik van het raamcontract houdt geen exclusiviteit in.

        juridische overwegingen
        • Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
        • De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, in het bijzonder artikel 42, § 1, 1°, a
        • De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, in het bijzonder de artikels 29/1
        • De gemotiveerde gunningsbeslissing van het college van burgemeester en schepenen van Kampenhout van 6 maart 2023
        adviezen en visum

        De ICT-dienst stelt voor om in te schrijven voor alle percelen. In eerste instantie is het de bedoeling om af te nemen van perceel 3 inzake afname diensten voor ondersteuning. Maar daarnaast zijn ook de andere percelen interessant naar de toekomst toe omwille van netwerkvernieuwingen die nog dienen te gebeuren (bv. Tilia), aanpassingen aan de fysieke infrastructuur (bv. vernieuwing netwerkbekabeling) en verdere procesautomatisering. 

        • Perceel 1: Infrastructuur - Alle mogelijke passieve elementen en ondersteunende en uitvoerende diensten die onderdeel uitmaken van het IP netwerk (bekabeling, racks, kasten, sensoren, inrichting serverruimte, specifieke software diensten in functie van monitoring passieve infrastructuur, smart building toepassingen, etc.)
        • Perceel 2: Netwerk en security
        • Perceel 3: Software & diensten
        • Perceel 4: Procesautomatisering - Alle mogelijke oplossingen en diensten in functie van procesautomatisering
         
        plaats in beleidsplan en budget
        De nodige kredieten zijn voorzien onder volgende budgetartikelen:
        - GBB 0119-01 61429999 (exploitatie)
        - GBB 0119-0124100007 (investering)
        tussenkomsten

         

         
        amendementen

         

         
        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
        Onthouders: Griet Deroover
        Resultaat: Met 16 stemmen voor, 1 onthouding
        besluit

        1. De deelname aan het "Raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software", wordt goedgekeurd.
        2. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

      • Het vervangen van de bioboxen: goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        feiten, context en argumentatie

        In het kader van de opdracht “Het vervangen van de bioboxen” werd een bestek opgesteld door de afdeling burgerzaken.

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 34 765,00 excl. btw of € 42 065,65 incl. 21% btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

        juridische overwegingen

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen).

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

        Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

        adviezen en visum

         

        plaats in beleidsplan en budget

        De uitgave voor deze opdracht is voorzien op budgetcode 0119-01/24100007/BESTUUR/CBS/0/ORG001 (actie GBB) van de investering 2024.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
        Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
        besluit

        1. Het bestek en de raming voor de opdracht “Het vervangen van de bioboxen”, opgesteld door de afdeling Burgerzaken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 34 765,00 excl. btw of € 42 065,65 incl. 21% btw.
        2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
        3. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0119-01/24100007/BESTUUR/CBS/0/ORG001 (actie GBB).
        4. De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven op budgetcode 0119-01/24100007/BESTUUR/CBS/0/ORG001 (actie GBB) van de investering 2024.

    • financiën

      • Kerkbesturen (185.31) - jaarrekeningen 2023

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        De penningmeester van het kerkbestuur stelt elk jaar de jaarrekening op die wordt vastgesteld door de kerkraad. Elke kerkraad moet de jaarrekening vóór 1 maart indienen bij het centraal kerkbestuur. Het centraal kerkbestuur verzamelt de jaarrekeningen van de verschillende kerkbesturen en moet deze vóór 1 mei gecoördineerd indienen bij de gemeenteoverheid en de provinciegouverneur. De gemeenteraad moet binnen de 50 dagen na ontvangst van de jaarrekeningen advies uitbrengen over de rekeningen en dit advies overmaken aan de provinciegouverneur.

        feiten, context en argumentatie

        De jaarrekeningen 2023 van de 4 kerkbesturen werden gezamenlijk bij de gemeente ingediend door het centraal kerkbestuur op 26 maart 2024. De adviestermijn van de gemeente eindigt aldus op 15 mei 2024.
        De financiële dienst heeft de 4 jaarrekeningen gecontroleerd.

        juridische overwegingen

        Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

        adviezen en visum

        De financiële dienst verleent een gunstig advies over de jaarrekeningen 2023 van de kerkbesturen St.-Martinus, St.-Niklaas, St.-Rumoldus en St.-Catharina zonder opmerkingen.

        tussenkomsten

        Jan Van hoof zal zich onthouden uit principe, omdat hij tegen het concept van de financiering van de kerkfabrieken door de lokale besturen is.

        Publieke stemming
        Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
        Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Clémence Maes, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
        Onthouders: Jan Van hoof, Rudy Peeters, Griet Deroover
        Resultaat: Met 13 stemmen voor, 3 onthoudingen
        besluit

        Er wordt een gunstig advies verleend omtrent de jaarrekeningen 2023 van de kerkbesturen St.-Catharina, St.-Martinus, St.-Niklaas en St.-Rumoldus.

        Kerkfabriek

        Exploitatieresultaat

        Investeringsresultaat

        Sint-Catharina

        65.164,97

        -26.806,81

        Sint-Martinus

        69.684,30

        0,00

        Sint-Niklaas

        232.409,43

         -41.065,17

        Sint-Rumoldus

        132.435,32

        -48.658,05

    • bijkomende agendapunten

      • Vraagstelling over StaVaZa laatste omgevingsvergunning die aan het MS-Center werd toegekend op 29/02/24 (VLAM-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        Alen Cilic geeft toelichting over dit agendapunt :

        Kort geleden, 13/4jl., haalde het dossier nogmaals het nieuws omdat het dossier nog niet raadpleegbaar was op het Omgevingsloket daar bepaalde actoren hiervan in afwachting waren om blijkbaar eventueel beroep aan te tekenen.

        • Kan de gemeente vanuit haar perspectief meedelen wat de huidige stand van zaken is omtrent het dossier?
        besluit

        Schepen Wim Mombaerts antwoordt als volgt:

        • De Bestendige Deputatie heeft de beslissing inderdaad genomen, weliswaar tegen de POVC in. Om die reden was het nodig dat de extra motivatie diende uitgeschreven te worden, waardoor het langer duurde om dit te publiceren.
        • Op 20 april jl. is het college hiervan in kennis gesteld. Van zodra de beslissing wordt gepubliceerd, begint de schorsingstermijn te lopen gedurende 45 dagen, bij de RVVB.
      • Vraagstelling mbt de laatste ontwikkelingen in het dossier ivm de vervanging van het schrijnwerk van de sporthal en de conciërgewoning (VLAM-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        Alen Cilic geeft toelichting over dit agendapunt :

        Blijkens het CBS van 29/1 jl. mocht de gemeente op 18/1 jl. een schrijven ontvangen van een niet gekozen inschrijver houdende kritiek met betrekking tot de foutieve toepassing van de uitsluitingsgronden en een gebrek in de motiveringsverplichting.
        Gelet op een extern juridisch advies aangaande de opgeworpen bezwaren diende de gunningsbeslissing alsook het gunningsverslag herzien te worden teneinde het gelijkheidsbeginsel en de materiële motiveringsverplichting evenals het mededingingsbeginsel te waarborgen.
        Dienvolgens werd de gunning ten voordele van de laatste bieder dewelke de opdracht had verkregen ingetrokken.

        • Kunnen wij kennis nemen van het schrijven d.d. 18/1 jl. teneinde de inhoudelijke opmerkingen na te gaan?
        • Kan er worden meegedeeld hoe de laatste partij dewelke de opdracht had verkregen, heeft gereageerd en of deze van zin is om een juridische procedure aan te vatten teneinde eventuele schade te recupereren?
        • Is het desbetreffende juridische advies raadpleegbaar en wat houdt het in?

        Vervolgens blijkt middels het CBS van 18/3 jl. dat de gemeente voorts nog een dagvaarding ontving d.d. 13/3 jl. namens de bovenvermelde eerste partij teneinde te verschijnen voor de bevoegde rechtbank op 28/3 as.

        • Is het mogelijk dat wij kennis nemen van de inhoud van de dagvaarding, minstens te willen duiden welke vordering werd ingesteld door de eisende partij?
        • Waarom werd er na het schrijven van 18/1 jl. op 18/3 jl. plots een dagvaarding betekend? Wat is er in de tussentijd gebeurd?
        • Is er alvast een inschatting gemaakt omtrent de gebeurlijke kosten dewelke de gemeente zal dienen te dragen in het kader van vermelde procedure zoals kosten en erelonen?
        • Welke impact zal dit verhaal hebben op het budget alsook het meerjarenplan bij een eventuele slechte afloop van de procedure?
        • Hoeveel langer zal dit dossier nog vertraging oplopen hetwelk reeds loopt sinds 2022?
        besluit

        Schepen Jelle Mombaerts, antwoordt als volgt:

        • We zijn volop in gesprek met de tegenpartij, dus we kunnen momenteel nog niet veel extra informatie geven.
        • We hebben uitstel gekregen, omdat er eerst een minnelijke poging tot vergelijk wordt ondernomen.
        • We zitten weldra samen met de betrokken partij.
        • Daarna willen we alle vragen beantwoorden.

        Heidi Abeloos, algemeen directeur, voegt toe:

        • We onderhandelen met de eerste partij. Aan de tweede partij is er uiteindelijk vooralsnog niet gegund.
      • Vraagstelling over afspraken met betrokken sportactoren in het project Den Dam (VLAM-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        Alen Cilic geeft toelichting over dit agendapunt :

        Tijdens de gemeenteraad van januari werd toegelicht dat er op 15/2 een eerste overleg zou plaatsvinden met de betrokken partijen.

        • Heeft dit overleg plaatsgevonden en wat was het resultaat hiervan?
        • Kan er worden meegedeeld welke voorstellen werden gelanceerd vanuit de gemeente?
        besluit

        Schepen Geert Laureys antwoordt als volgt:

        • De onderhandelingen lopen nog, dus we kunnen niet te concreet antwoorden.
        • Er is een eerste gesprek geweest, waar we hen hebben geïnformeerd.
        • PSV1820 had een tegenvoorstel, waarvoor we opnieuw hebben samengezeten
        • Dit wordt momenteel onderzocht en bekeken met de diensten en het college, vooraleer we formeel een beslissing nemen en hierover kunnen terugkoppelen naar de raad.
      • Vraagstelling over de gronden gelegen aan de Nieuwstraat 71, 73, 75, 77, 79, en 81 in het kader van de overdracht van risicogronden (VLAM-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        Alen Cilic geeft toelichting over dit agendapunt :

        Op 27/3 jl. werd er namens OVAM een brief gestuurd omtrent de overdracht van risicogronden in strijd met het bodemdecreet houdende de bovenvermelde gronden.
        OVAM merkt op dat de gronden in september 2017 zijn verkocht door de gemeente met een blanco bodemattest.
        OVAM had naar eigen zeggen een blanco bodemattest afgeleverd omdat de gronden niet waren opgenomen in de gemeentelijke inventaris.
        Op 1 december 2017, kort na de verkoop dus, werden de gronden door de gemeente toegevoegd aan de gemeentelijke inventaris voor de voormalige activiteit, namelijk een werkplaats, die plaats vond vanaf 10 april 1983.
        Aldus worden de gronden sindsdien beschouwd als een risicogrond waarop een onderzoeksplicht rust voor de betrokken eigenaars. Aldus dienen de eigenaar voor 31 januari 2027 een bodemonderzoek uit te voeren.
        Volgens OVAM betekent dit dat de overdracht heeft plaatsgevonden zonder het verplicht oriënterend bodemonderzoek.
        OVAM deelt mee dat zij de gemeente verzocht heeft om zelf een oriënterend bodemonderzoek uit te voeren voor 1 juli 2024, doch verkreeg zij ten tijde van het schrijven nog geen antwoord.

        • Zal de gemeente het gevraagde oriënterende bodemonderzoek uitvoeren?
        • Wat indien er vervuiling blijkt te zijn? Zou de gemeente mede aansprakelijk gesteld kunnen worden?
        besluit

        Schepen Marleen Ral antwoordt als volgt:

        • Er is een vergunning tot sloping van de loods aangevraagd in 2006, een vergunning voor verkaveling in 2009. De meeste bouwvergunningen 2014-2015, dus uitleg OVAM klopt niet helemaal.
        • In 2014-2015 was er een blanco bodemattest vanwege OVAM, waardoor er geen oriënterend bodemonderzoek nodig was.
        • Er is een algemene oproep geweest door OVAM, waarbij de gemeenten gevraagd werden in 2017 om alle gekende risicogronden te melden (dit is niet noodzakelijk een vervuilde grond).
        • Onze eigen milieudienst heeft aan OVAM gevraagd om meer informatie, maar er kwam geen antwoord. De nieuwe deadline kennen we alleen maar omdat een inwoner dit is komen melden, de gemeente werd niet op de hoogte gebracht door OVAM.
        • We gaan zeker het oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren via een raamcontract, voor 1/7/2024.
        • Indien blijkt dat uit het oriënterend bodemonderzoek er vervuiling is, kan een beschrijvend bodemonderzoek nodig zijn.
        • Over de persoon die zelf al een oriënterend onderzoek deed: dit moet nog besproken worden wat we daarmee zullen doen.

        Raadslid Cilic raadt aan om toch formeel te reageren op de foute informatie van OVAM, want als er toch een vervuiling zou vastgesteld worden, kan de verantwoordelijkheid van de gemeente in het gedrang komen, als burgerlijk aansprakelijke.

        Chronologisch overzicht van het verloop van het dossier:

        • 23/08/2023: Er wordt door de gemeente Steenokkerzeel informatie gevraagd aan OVAM i.v.m. de risicogronden gelegen Nieuwstraat.
        • 25/09/2023: Eerste herinnering wordt verstuurd aan OVAM met de vraag of ze dit hebben kunnen bekijken.
        • 09/10/2023: Tweede herinnering wordt verstuurd aan OVAM.
        • 13/10/2023: Mail wordt door iemand van OVAM naar betrokken personen bij OVAM doorgestuurd met vraag om de mail te bekijken en de gemeente te beantwoorden.
        • 31/10/2023: De gemeente stelt opnieuw de vraag aan OVAM of ze dit al bekeken hebben.
        • 31/10/2023: OVAM antwoordt dat ze het dossier bekijken en kortelings een antwoord zullen sturen.
        • 15/11/2023: Er wordt opnieuw vanuit de gemeente een herinnering gestuurd naar OVAM.
        • 23/11/2023: OVAM antwoordt op de gemeente via mail dat er een overdracht gebeurd is in strijd met de overdrachtsregeling voor risicogronden zoals voorzien in het Bodemdecreet. Per aangetekende brief zal OVAM de gemeente een oriënterend bodemonderzoek opleggen voor de betrokken gronden. OVAM vraagt de gemeente haar plannen te laten weten voor 8 december 2023.
        • 24/11/2023: OVAM verstuurt brief naar gemeente waarin ze de gemeente het uitvoeren van een oriënterend bodemonderzoek oplegt.
        • 6/12/2023: De gemeente antwoord aan OVAM dat het niet mogelijk is om voor 8 december 2023 de intenties van de gemeente aan OVAM door te geven en vraagt uitstel van 2 weken.
        • 7/12/2023: OVAM gaat akkoord met de vraag tot uitstel en staat dit toe tot 20 december.
        • 20/12/2023: De gemeente stelt de vraag aan OVAM om samen te zitten om het dossier te bespreken
        • 5/01/2024: OVAM verstuurt een antwoord maar gaat niet in op de vraag om samen te zitten. De gemeente dient zijn intenties voor 15 januari 2024 per brief mee te delen aan OVAM.
      • Vraagstelling over contact met politiezone KaStZe (groen-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        Jan Van hoof geeft toelichting over dit agendapunt :

        Op de website van de Politiezone KASTZE kan met via de knop “contacten” langs elektronische weg een bericht verzenden.

        • Kan het aangekaart worden dat de verzender een bericht van ontvangst krijgt? Voor de vraagstellers is het niet altijd duidelijk of het bericht is aangekomen.
        besluit

        Kurt Ryon, burgemeester, antwoordt als volgt:

        • Dit kan aangekaart worden bij de politie. Je kan dit melden aan de korpschef of bij de dienst communicatie van de politie.
      • Vraagstelling over bijzetten van een urne (groen-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        Jan Van hoof geeft toelichting over dit agendapunt :

        In het kader van een aanpassing van de regels rond begraafplaatsen en lijkbezorging worden er een paar opvallende wijzigingen opgenomen:

        • De gemeenteraad kan toelaten dat de urne van een reeds eerder overleden echtgenoot of partner mee begraven mag worden bij de echtgenoot of partner die overlijdt, of kan bijgezet worden in een urnenveld of columbarium.
        • De gemeenteraad krijgt de mogelijkheid om toe te laten dat urnen met de as van gecremeerde gezelschapsdieren bij worden geplaatst in het graf van hun baasje.

        In het thans van kracht zijnde gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen is hieromtrent geen standpunt ingenomen.

        • Welk is het huidig en toekomstig beleid van de gemeente inzake “hereniging”.
        besluit

        Burgemeester Kurt Ryon antwoordt als volgt:

        • Beide zaken werden in het nieuwe Vlaams decreet opgenomen, dat op 15 maart in werking is getreden. We zijn bezig met de volledige aanpassing van het begraafplaatsreglement, dus dit komt er aan.
        • Het bijzetten van een huisdier of bij de partner zal er zeker inzitten.
        • Het komt naar de raad voor oktober 2024.
      • Vraagstelling over het gunnen van opdrachten (Vooruit-fractie)

        Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
        Kurt Ryon, Burgemeester
        Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
        Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Peggy Lepage, Alen Cilic, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
        Heidi Abeloos, Algemeen directeur
        Verontschuldigd: Karel Servranckx, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Yvette Van Daele, Raadsleden
        Afwezig: Annie Berckmans, Ann Goovaerts, Raadsleden
        aanleiding

        Rudy Peeters geeft toelichting over dit agendapunt :

        Wij merken in de CBS notulen dat de meeste opdrachten gegund worden volgens het meest voordelige ontvangen offertebedrag. 

        • In hoeverre speelt de beschikbare bedrijfsinformatie van de inschrijvers een rol bij het beoordelen van een kandidaat ?

         

         

        besluit

        Schepen Jelle Mombaerts antwoordt als volgt:

        • Als het een grote overheidsopdracht is (boven 30.000 euro excl btw) , dan zijn alle voorwaarden opgenomen in het bestek.
        • Als het onderhandse opdrachten zijn (voor lagere bedragen), is de prijs meestal het doorslaggevende argument.
        • Als het gaat over een concreet dossier, dan graag de vraag per mail overmaken, dan kunnen we dit bekijken.