Terug
Gepubliceerd op 03/02/2023

Besluit  Gemeenteraad

do 26/01/2023 - 20:00

Participatieproject Klimaatactieplan 2030: reglement projectoproep #182030 voor ondersteuning klimaatactieplan

Aanwezig: Bruno Peeters, Voorzitter gemeenteraad
Kurt Ryon, Burgemeester
Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Schepenen
Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Ann Goovaerts, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Raadsleden
Heidi Abeloos, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Annie Berckmans, Peggy Lepage, Raadsleden
aanleiding

Zorgen dat het in 2030 goed wonen en werken blijft in 1820, en dat dankzij klimaatprojecten vóór en dóór 1820’ers, dat is de insteek van het  project #182030 (achttientwintigdertig).

In het kader van het gemeentelijke klimaatactieplan is de gemeente onder begeleiding van het bureau Levuur gestart met het participatieproject #182030 om de bevolking te stimuleren tot het zelf opzetten van projecten ten bate van het klimaat, zodat het hier voor iedereen goed leven blijft in de toekomst. 1820, dat zijn de mensen die wonen en werken in onze gemeente, en 2030 is de horizon van het klimaatactieplan.

feiten, context en argumentatie

Met het project #182030 zet de gemeente de klimaatideeën van onze inwoners, bedrijven, verenigingen om in concrete projecten.

Op 24 november 2022 ging de lanceringsavond door. Die avond spuide een enthousiaste groep 1820’ers met veel goesting ideeën over de 7 thema’s:  lokale voeding, energie, vergroening, waterrecuperatie, afvalvermindering en 2dehands, deelinitiatieven, anders samenleven & ontmoeten. De lanceringsavond diende om een eerste aanzet te geven, en dat is gelukt. 1820’ers met gemeenschappelijke interesses kwamen met elkaar in contact, er ontstond een goudmijn aan ideeën en de deelnemers gingen na een boeiende avond naar huis met het gevoel dat we samen veel kunnen bereiken.

Vervolgens zal op 15 februari 2023 de 2de avond doorgaan, met als thema "Van ideeën naar doen!". Die avond worden de ideeën van 24/11 uitgediept en wordt de stap gezet van klimaatprojecten naar projectgroepen. Ook wie er op de lanceringsavond van 24 november niet kon bij zijn, kan nog steeds aansluiten. De bedoeling is alle 1820'ers nog eens warm te maken, in deze fase van het project kunnen ze kiezen aan welke projectgroep ze willen meewerken. 


Projectoproep #182030 van maart 2023 tot en met mei 2023.

Het blijft niet enkel bij dromen en ideeën: in maart gaat dan de projectoproep van start, die zal gedurende 3 maanden lopen. Gedurende die periode kunnen 1820’ers hun project indienen, geselecteerde projecten kunnen dan ondersteuning krijgen in de vorm van een subsidie, materiaal of communicatie. Voor deze projectoproep is natuurlijk een reglement nodig.

 

Reglement

Voorliggende versie van het reglement is het resultaat van het voorbereidend werk van Levuur, en de overlegmomenten met het college op 15 november en 8 december 2022.

 

Doel en insteek

De gemeente ondertekende het burgemeestersconvenant 2030 en maakte in het kader daarvan een klimaatactieplan op (gemeenteraad 10 december 2022). De gemeente wenst bij dit klimaatactieplan ook haar inwoners, bedrijven, verenigingen en organisaties in de kernen Steenokkerzeel, Melsbroek en Perk te betrekken.

Ter ondersteuning van de doelstellingen van het klimaatactieplan stelt de gemeente Steenokkerzeel 3 pijlers ter beschikking:

  • Communicatie via gemeentelijke kanalen
  • Materiaal
  • Subsidie

 

De projecten moeten een positief effect hebben op de ecologische transitie, het klimaat en de gemeenschap. Volgende thema’s zijn daarbij richtinggevend, maar niet uitsluitend:

  • (Lokale) voeding: elk project in verband met de verantwoorde en duurzame productie, verwerking en consumptie van voedsel in de gemeente of de bevordering van plaatselijke, seizoensgebonden voeding met inachtneming van milieu-, sociale en ethische criteria.
  • Vergroening: elk project dat gericht is op de instandhouding of de ontwikkeling van de natuur en de biodiversiteit in de gemeente. Elk project dat zorgt dat we beter voorbereid zijn op zomerhitte en overvloedige regen.
  • Water(-recuperatie): elk project dat het duurzaam en geïntegreerd beheer van de watervoorraden en watermilieus (regenwater, oppervlaktewater, grondwater, leidingwater, enz.) beoogt.
  • Afval: elk project dat gericht is op afval verminderen, hergebruiken, recycleren of er grondstoffen uit terug te winnen.
  • Deelinitiatieven: projecten die gericht zijn op het optimaal benutten van vervoermiddelen, gereedschappen en andere gebruiksvoorwerpen via deelsystemen.
  • Anders samenleven & ontmoeten: elk project in verband met ecologische bewustmaking en met de duurzame sociale transitie van menselijke interactie in wijken, verenigingen, deelgemeenten enz.
  • Energie: elk project dat de impact van energiegebruik op het klimaat en het milieu vermindert, door voorrang te geven aan duurzame energievormen, het energieverbruik te verminderen, te optimaliseren enz.

 

De projecten worden door een jury beoordeeld op basis van volgende criteria:

  • Positief effect op de ecologische transitie en het klimaat en affiniteit met de thema's zoals opgenomen onder artikel 4 (50/100 - minimumscore 35)

In welke mate draagt het project bij tot de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, tot de bescherming van natuur en groen, stimulatie van de biodiversiteit, recuperatie en zuivering van water, minder afval, lokaal produceren en consumeren van gezonde, duurzame en gezonde voeding, delen ipv bezitten, … De mate waarin het project past binnen een of meerdere van de voorgestelde thema’s onder artikel 4, zijnde voeding, vergroening, water, afval, deelinitiatieven, anders samenleven & ontmoeten en energie. De thema’s spelen ook overkoepelend mee, in die zin dat bij de selectie van projecten een spreiding over meerdere thema’s wordt nagestreefd. Let wel: het niet passen binnen een van deze thema's is geen uitsluitingscriterium.

  • Sociale impact (20/100 - minimumscore 10)

Naast de positieve impact op de omgeving, is het sociale aspect ook van belang. Brengt het mensen samen, stimuleert het de sociale cohesie in buurten, in de gemeente? Er wordt ook gekeken naar de inspanningen die geleverd worden om mensen in kwetsbare en/of kansarme situaties te bereiken en te laten participeren en naar de brede toegankelijkheid van de voorgestelde projecten. Sociale inclusie en verbinding zijn aldus belangrijke elementen die meespelen in de selectie.

  • Participatie en partnerschap (10/100 - minimumscore 5)

Wordt het project uitgevoerd in partnerschap met andere organisaties en/of bedrijven? Is een collectieve dimensie, participatief bestuur en/of co-creatie aanwezig?

  • Haalbaarheid, vervolg en autonomie van het project (10/100 - minimumscore 5)

Zijn de gestelde doelen voldoende haalbaar en concreet? Is er een mogelijk en haalbaar vervolg na de subsidieperiode? Welke middelen (financieel, materieel, menselijk) zijn er om het project tot een goed einde te brengen, ook op termijn?  Is er een duidelijke planning op korte, middellange en lange termijn?

  • Vernieuwend en origineel (10/100 - geen minimumscore)

Is het een origineel en vernieuwend project (wat betreft het thema, het beoogde doelpubliek, de geleverde dienst, het soort partnerschap, ...)? Is het een project met een voorbeeldfunctie, is het inspirerend, herhaalbaar, repliceerbaar?

 

Per oproepronde wordt een jury samengesteld door het college. De jury bestaat uit enerzijds bevoegde ambtenaren en schepenen van de gemeente en anderzijds externe experten, een afvaardiging van Paradise City en een afvaardiging uit de oppositie van de gemeenteraad.

juridische overwegingen

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Het besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2019, houdende vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur' in overeenstemming met artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Ondertekening Burgemeestersconvenant 2030 op 10 december 2020.

plaats in beleidsplan en budget

2023/ACT-69/0350-00/64910000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN - €20.000 voorzien per jaar

Publieke stemming
Aanwezig: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Ann Goovaerts, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Griet Deroover, Arlette Verboomen, Christiana Willekens, Heidi Abeloos
Voorstanders: Bruno Peeters, Kurt Ryon, Wim Mombaerts, Jelle Mombaerts, Geert Laureys, Hannelore Velaerts, Marleen Ral, Karel Servranckx, Clémence Maes, Jan Van hoof, Rudy Peeters, Gilbert Jaspers, Liesbeth Degrève, Sandra Ceuleers, Werner Vanderborght, Alen Cilic, Yvette Van Daele, Arlette Verboomen, Christiana Willekens
Onthouders: Ann Goovaerts, Griet Deroover
Resultaat: Met 19 stemmen voor, 2 onthoudingen
besluit

1. De raad neemt kennis van het reglement voor de projectoproep #182030 ter ondersteuning van het klimaatactieplan.

2. De raad keurt het reglement goed.

3. Het reglement treedt in werking na publicatie volgens de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.